Prosty przepis na własny chleb. Zaimponuj rodzinie przy wielkanocnym stole

  • 02.04.2021, 00:53
  • News4Media, fot. Bochen Chleba
Prosty przepis na własny chleb. Zaimponuj rodzinie przy wielkanocnym stole
Zastanawiasz się jak zaskoczyć najbliższych w czasie nadchodzących świąt? Mamy dla ciebie kilka rad, jak samodzielnie upiec chleb w domowym zaciszu. Razem ze specjalistką od wypieków Agnieszką Światkowską zdradzimy ci, jak w kilku prostych krokach stworzyć pieczywo, które skradnie serca twoich najbliższych przy wielkanocnym stole.

-  Każdy jest w stanie samodzielnie upiec w swoim domu prosty chleb. Wystarczy dysponować wagą kuchenną, łyżką, mikserem lub zwykłą miską, drożdżami. Jeżeli lubimy chleby urozmaicone, z pewnością przydadzą nam się również dodatki, np. słonecznik, pestki dyni, czarnuszka, płatki owsiane czy siemię lniane - w zależności od upodobań. Doskonałym dodatkiem mogą być również suszone pomidory, które nadają niepowtarzalnego smaku  – przekonuje specjalistka w pieczeniu chleba Agnieszka Światkowska, która swoją miłość do wypieków powiązała z życiem zawodowym. - Samodzielnie przyrządzony chleb smakuje zupełnie inaczej, niż ten z masowej produkcji. Poza tym samo pieczenie chleba i częstowanie nim rodziny daje dużo satysfakcji – przekonuje Agnieszka.

A my podpowiadamy, że jest tylko jeden sposób, aby się o tym przekonać – trzeba wziąć mąkę w swoje ręce. Poniżej podajemy najprostszy przepis na własny chleb według Agnieszki:

Składniki:

500g mąki
370 g wody letniej
20 g drożdży
10 g soli

Z całej ilości wody należy odlać 30 g do osobnego naczynia, rozpuścić w nim drożdże i dodać łyżeczkę cukru. W ten sposób powstaje rozczyn, który po ok. 20 minutach należy przełożyć do miksera lub zwykłej miski, w której zamierzamy mieszać ciasto. Do tak powstałej mieszanki dosypujemy mąkę i wlewamy resztę wody. Wszystkie składniki mieszamy tak długo, aż ciasto nabierze elastyczności. Gotową masę pozostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5h, po czym przekładamy ją do formy o długości 25cm. Następnie ponownie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na kolejne 1 -1,5h do momentu, kiedy podwoi swoją objętość - to również w temperaturze pokojowej. Tak przygotowany chleb należy piec w 210 stopniach z grzaniem górnym i dolnym oraz włączonym termoobiegiem przez ok. 1h, jednak po 15 minutach należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Po wystygnięciu chleb jest gotowy do zjedzenia.


News4Media, fot.: Bochen Chleba - Agnieszka Świątkowska

News4Media, fot. Bochen Chleba

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Słowo Podlasia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (Domaniewska 17/19/133, 02-672) jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Paulina K.
Paulina K. 08.04.2021, 11:38
Każdy jest w stanie upiec w domu chleb - zgadzam się z tym w 100%! Okres pandemii sprawił, że wielu z nas sięga po domowe zajęcia, a wśród nich domowe pieczenie chleba cieszy się bardzo dużą popularnością. Nic w tym dziwnego - mnogość dodatków, rodzajów mąk, sposobów przygotowywania pieczywa w domowym zaciszu sprawia, że to czysta przyjemność już na etapie przygotowania!
Domowy chleb może być nie tylko pyszny, ale i jednocześnie o wiele zdrowszy od tego, który kupujemy w piekarniach. Warto zastosować takie mąki i dodatki, które dodatkowo podniosą jego walory nie tylko smakowe, ale również zdrowotne.
Polecam Wam przepis na chleb żytni z mąką z samopszy! Zapewne wiele osób zastanawia się, co to za mąka, ale bez problemu można kupić ją w sklepach internetowych. :) Aby lepiej poznać zarówno mąkę z samopszy, jak również przepis na ten pyszny, domowy chlebek, zapraszam Was na kanał Jedz dobrze by Młynarski: https://www.youtube.com/watch?… To prawdziwy rarytas wśród domowych chlebków, którego wykonanie jest dziecinnie proste! :)

Pozostałe