Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 18 kwietnia 2024 02:58
Reklama
Reklama

Prosty przepis na własny chleb. Zaimponuj rodzinie przy wielkanocnym stole

Zastanawiasz się jak zaskoczyć najbliższych w czasie nadchodzących świąt? Mamy dla ciebie kilka rad, jak samodzielnie upiec chleb w domowym zaciszu. Razem ze specjalistką od wypieków Agnieszką Światkowską zdradzimy ci, jak w kilku prostych krokach stworzyć pieczywo, które skradnie serca twoich najbliższych przy wielkanocnym stole.
Prosty przepis na własny chleb. Zaimponuj rodzinie przy wielkanocnym stole

-  Każdy jest w stanie samodzielnie upiec w swoim domu prosty chleb. Wystarczy dysponować wagą kuchenną, łyżką, mikserem lub zwykłą miską, drożdżami. Jeżeli lubimy chleby urozmaicone, z pewnością przydadzą nam się również dodatki, np. słonecznik, pestki dyni, czarnuszka, płatki owsiane czy siemię lniane - w zależności od upodobań. Doskonałym dodatkiem mogą być również suszone pomidory, które nadają niepowtarzalnego smaku  – przekonuje specjalistka w pieczeniu chleba Agnieszka Światkowska, która swoją miłość do wypieków powiązała z życiem zawodowym. - Samodzielnie przyrządzony chleb smakuje zupełnie inaczej, niż ten z masowej produkcji. Poza tym samo pieczenie chleba i częstowanie nim rodziny daje dużo satysfakcji – przekonuje Agnieszka.

A my podpowiadamy, że jest tylko jeden sposób, aby się o tym przekonać – trzeba wziąć mąkę w swoje ręce. Poniżej podajemy najprostszy przepis na własny chleb według Agnieszki:

Składniki:

500g mąki
370 g wody letniej
20 g drożdży
10 g soli

Z całej ilości wody należy odlać 30 g do osobnego naczynia, rozpuścić w nim drożdże i dodać łyżeczkę cukru. W ten sposób powstaje rozczyn, który po ok. 20 minutach należy przełożyć do miksera lub zwykłej miski, w której zamierzamy mieszać ciasto. Do tak powstałej mieszanki dosypujemy mąkę i wlewamy resztę wody. Wszystkie składniki mieszamy tak długo, aż ciasto nabierze elastyczności. Gotową masę pozostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5h, po czym przekładamy ją do formy o długości 25cm. Następnie ponownie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na kolejne 1 -1,5h do momentu, kiedy podwoi swoją objętość - to również w temperaturze pokojowej. Tak przygotowany chleb należy piec w 210 stopniach z grzaniem górnym i dolnym oraz włączonym termoobiegiem przez ok. 1h, jednak po 15 minutach należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Po wystygnięciu chleb jest gotowy do zjedzenia.


News4Media, fot.: Bochen Chleba - Agnieszka Świątkowska


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Paulina K. 08.04.2021 11:38
Każdy jest w stanie upiec w domu chleb - zgadzam się z tym w 100%! Okres pandemii sprawił, że wielu z nas sięga po domowe zajęcia, a wśród nich domowe pieczenie chleba cieszy się bardzo dużą popularnością. Nic w tym dziwnego - mnogość dodatków, rodzajów mąk, sposobów przygotowywania pieczywa w domowym zaciszu sprawia, że to czysta przyjemność już na etapie przygotowania! Domowy chleb może być nie tylko pyszny, ale i jednocześnie o wiele zdrowszy od tego, który kupujemy w piekarniach. Warto zastosować takie mąki i dodatki, które dodatkowo podniosą jego walory nie tylko smakowe, ale również zdrowotne. Polecam Wam przepis na chleb żytni z mąką z samopszy! Zapewne wiele osób zastanawia się, co to za mąka, ale bez problemu można kupić ją w sklepach internetowych. :) Aby lepiej poznać zarówno mąkę z samopszy, jak również przepis na ten pyszny, domowy chlebek, zapraszam Was na kanał Jedz dobrze by Młynarski: https://www.youtube.com/watch?v=7aUjZi_SqdU&list=UUgya9-fqPNKbPIeNKs7w66w&index=42&ab_channel=JedzdobrzebyMłynarski. To prawdziwy rarytas wśród domowych chlebków, którego wykonanie jest dziecinnie proste! :)

Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: NamorTreść komentarza: Z kostkami jest taki problem, że faktycznie nie wiadomo co brać, osobiście mam kostkę z Bruk bet i sprawdza się świetnie - przetrwała całą zimę bez zmianData dodania komentarza: 17.04.2024, 11:59Źródło komentarza: Rzucał kostką brukową w okna byłej partnerkiAutor komentarza: czyt→ łłOTreść komentarza: Droga Rito: Kim były te Panie i dlaczego nie wiwdziały JAK się zachować. Kłoda Mł. to wieś. 2. Dlaczego pies, jest przetrzymywany w Kojcu. Może niech KTOŚ z Was, wlezie do kojca i pomieszka dwa lata. Wstaczy tydzień. Jest nagonka na wiejski styl życia. Mieszczanie, sobie chcą po wisi łazić, jak po ZofiiLasku. Nie znając i nie będąc znanym. Polecam bajkę o CzrwonymKapturku. Kończy się tak: Gajowy rozcina brzuszek Wilka i wyskakuje żywy Kapturek i Babcia. Pozdrawiam. Nie wiem, tylko, co robi SP. Chyba. A nie, oszukałem Was. I Dzieicko i Babcia, są już w kawałeczkach. Wilków nie ma : D : Ha ha PIW- już Was ostrzegałem, ASF Was niczego nie nauczył.Data dodania komentarza: 17.04.2024, 08:16Źródło komentarza: Obroniła dziecko własnym ciałemAutor komentarza: RitaTreść komentarza: Wlaściciele powinni wysoko karę płacić i odszkodowanie. Bo nie tylko w kłodzie psy latają i sa zagrozeniem na ulicach. Jeden właściciel by zapłacił spora grzywnę i dszkodowanie może wtedy następne właściciele by psy na posesji zamkniętej trzymali.Data dodania komentarza: 16.04.2024, 19:08Źródło komentarza: Obroniła dziecko własnym ciałemAutor komentarza: lgbtTreść komentarza: Odpadł przez uchwałę czy inni byli lepsi. Jasnowidz jesteś czy co.Data dodania komentarza: 16.04.2024, 17:09Źródło komentarza: Uchwała anty-LGBT odcięła miasto od pieniędzyAutor komentarza: Mieszkaniec miasta.Treść komentarza: PO wyborach, to mieszkańcy mogą się teraz cmoknąć w czoło. Woda ciepła, zimna i ogrzewanie już na pewno nie stanieją. Bardzo dziękujemy fajnopolakom z Białej za świetny wybór :) :) Teraz dzięki wam spadająca liczba młodych mieszkańców tego miasta będzie malała jeszcze bardziej :)Data dodania komentarza: 16.04.2024, 13:24Źródło komentarza: BIAŁA PODLASKA: Tanieje ciepło, co z czynszami
Reklama
Reklama