Złam schemat w majówkę. Zastąp ociekające tłuszczem mięso

  • 28.04.2021, 14:39
  • News4Media
Złam schemat w majówkę. Zastąp ociekające tłuszczem mięso fot. iStock
Jeśli majówka kojarzy ci się z przejedzeniem, wzdęciami i zaleganiem na leżaku po zbyt obfitej biesiadzie, w tym roku przełam schemat i spróbuj czegoś dużo bardziej korzystnego dla twojego organizmu. Grillowane warzywa i owoce można podawać na wiele sposobów. Sprawdź naszą propozycję dla miłośników wytrawnych potraw oraz przepis dla fanów pysznych deserów.

Na grillu można przygotować naprawdę wiele smacznych wegańskich potraw. Zaczynając od tych prostych, czyli szparagów, batatów czy nadziewanych pieczarek, po te bardziej skomplikowane, jak wegańskie burgery czy chrupiące „skrzydełka” z kalafiora. W internecie można znaleźć sporo ciekawych inspiracji. Dla nas przepis na szaszłyki z wędzonym tofu przygotował Adam Wiśniewski - kucharz i propagator kuchni wegańskiej.

Szaszłyki z wędzonym tofu

Cukinię, paprykę, cebulę i wędzone tofu pokroić w grubszą kostkę lub plastry. Składniki zamarynować w oliwie z dodatkiem soli, pieprzu, papryki wędzonej i przyprawy do grilla. Następnie nabić produkty na patyczki szaszłykowe i grillować do zarumienienia z obu stron. Świetnym dodatkiem do tej potrawy będzie sos BBQ, który można kupić, ale również zrobić samemu.

Składniki na sos BBQ:

1 puszka krojonych pomidorów, lub podobna ilość świeżych (1,5 szklanki)

3 łyżki octu winnego jasnego

1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki dobrej jakości musztardy

2 łyżki cukru lub 1 syropu z agawy

2 - 3 łyżki oliwy z oliwek, lub oleju rzepakowego

1 - 2 łyżeczki świeżego startego imbiru

1 łyżeczka wędzonej papryki

Sól i pieprz

Pomidory wraz z sokiem przelać do małego rondelka. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać obok szaszłyków.
 

Grillując można przygotować także smaczne desery. Przyrządzone na ruszcie owoce, takie jak: ananas, brzoskwinia, jabłko czy gruszka, można dodawać do sałatek, ale również podawać osobno z miodem czy jogurtem greckim. Dla osób szukających nieco słodszych doznań, mamy prawdziwą bombę. Smakową, jak i kaloryczną, ale czego nie robi się dla chwili przyjemności. Mowa o bananach w karmelu, również według przepisu Adama Wiśniewskiego.

Grillowane banany w karmelu

Banany w skórce grillujemy ok. 20 minut, aż skórka zrobi się czarna. Wcześniej lub w międzyczasie przygotowujemy karmel.

Składniki na karmel:

50 ml mleka kokosowego

2 łyżki masła orzechowego

100 g cukru trzcinowego lub kokosowego

Wszystkie składniki podgrzać w rondelku do momentu, aż powstanie gęsta masa. Zgrillowanego banana obrać i polać karmelem. Można posypać go orzechami lub migdałami. Smacznego.

 

News4Media

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Słowo Podlasia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (Domaniewska 17/19/133, 02-672) jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe