Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 10:25
Reklama
Reklama baner reklamowy word biała podlaska

Region: Wigilijne przysmaki z Perkowic

Święta tuż tuż. W domach czuć zapach pierwszych świątecznych potraw, a wielu z nas ma już zapewne gotowe bożonarodzeniowe menu. Dla tych, którzy jeszcze szukają kulinarnych inspiracji, mamy przepisy na pyszne i proste wigilijne dania. Podzieliła się nimi instruktor Gminnego Ośrodka Kultury w Białej Podlaskiej i Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach, Katarzyna Mikiciuk.  
Region: Wigilijne przysmaki z Perkowic

Autor: fot. Paulina Chodyka-Łukaszuk

Wigilijne potrawy często przywołują wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa i niepowtarzalną atmosferę świąt Bożego Narodzenia. Każdy z pewnością ma swoje ulubione świąteczne dania, bez których nie wyobraża sobie Wigilii. W wielu domach Lubelszczyzny i południowego Podlasia cały czas są kultywowane kulinarne tradycje sprzed kilkudziesięciu czy nawet kilkuset lat.

Perkowickie przysmaki

Z pokolenia na pokolenie przepisy przekazywane są i w Perkowicach, które słyną w całym regionie z ponadprzeciętnych umiejętności kucharskich tutejszych mieszkanek. Jest tu Pracownia Kulinariów Regionalnych, dzięki której m.in. podczas uroczystych spotkań można skosztować prawdziwych rarytasów lokalnej kuchni. Dlatego to właśnie tutaj udaliśmy się po przepisy na wigilijne potrawy. Podzieliła się nimi instruktor GOK w Białej Podlaskiej, Katarzyna Mikiciuk.

– Dawniej na wigilijnym stole nie mogło zabraknąć ryb, na pewno karpia oraz tych złowionych w rzekach naszego regionu m.in. szczupaków czy okoni, które były smażone. Wybitne gospodynie piekły np. karpie nadziewane kapustą kiszoną i grzybami. Tradycyjnie na stole pojawia się też czerwony barszczyk. Dawniej panie do misy wkładały ugotowane ziemniaki i zalewały je barszczem. Dziś w perkowickich domach nie może zabraknąć tradycyjnych uszek z kapustą i grzybami. Świąteczny stół nie obejdzie się też bez śledzi, przyrządzanych na różne sposoby – opowiada Katarzyna Mikiciuk.

Wspomina też o kutii, która dawniej często gościła na wigilijnych stołach, a dziś pojawia się coraz rzadziej. Nie może natomiast zabraknąć makowców z drożdżowego ciasta oraz pierników, dzięki którym w domach unosi się przyjemny, korzenny zapach przypraw.

 – Początkowo potraw na stole było tyle, na ile pozwalała zasobność portfela gospodarzy. Od dłuższego czasu jest ich natomiast 12 i symbolizują dwunastu apostołów. Obecnie tej tradycji w naszych domach najbardziej pilnują dzieci. Jeśli już brakuje pomysłów na dania, sięgamy do starych książek kucharskich – przyznaje znawczyni kulinariów.

Dodaje, że jednym z tradycyjnych dań jest na pewno kapusta z grzybami, które często pojawiają się również jako dodatek do innych potraw.

– Grzyby symbolizują połączenie świata żywych i zmarłych, a korzenie tej tradycji sięgają czasów pogańskich. Często bowiem kultura chrześcijańska czerpała  z tradycji słowiańskich, bo trudno było niektóre obrzędy wykorzenić i trzeba było je zaadaptować do chrześcijaństwa – wyjaśnia Katarzyna Mikiciuk.

Jedną z takich tradycji jest też pozostawienie przy stole pustego miejsca, które według dawnych wierzeń miała zajmować dusza zmarłego.

(...)

W świątecznym wydaniu znajdziecie przepisy na: staropolski piernik, perkowickie makowce, śledzie Krysi oraz rybę w galarecie.

Cały artykuł przeczytacie w papierowym i elektronicznym wydaniu Słowa Podlasia z 21 grudnia


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: czyt.Treść komentarza: Zwyczajowo przyjęty? Czyli powiszone HWG (hannagronkiewitzwaltz). Pani Katarzyno, My pomożemy. Wydawało się, że Policja COŚ porawia. Ale gdzie tam. Nie ma drastycznych zatorów JUŻ. Jednak nie o to chodzi. Ludzie mieszkają, żyją. Co mnie obchodzi, problemy jakiejś KOLEJKI (której, zreszta, nie ma, paptrz w Białej na Obwodnicy= NIE MA). Przeciez można po rozumie i dobroci. Wiecie, jak tam działki podrożały : D? Patologio Administracyjna, weźcie się do pracy, weźcie się. A, Policja: pytajcie Kolegów miejscowych, "co i jak". Przyjeżdzacie z Lublyna z Kielc ... i nic nie wiecie. A czasami trzeba. Obyśmy nie musieli pomagać.Data dodania komentarza: 24.04.2024, 15:26Źródło komentarza: Mieszkańcy Dobrynia Dużego: W tym chaosie nie da się żyć!Autor komentarza: M1Treść komentarza: W końcu Strefa Płatnego Parkowania stanie się faktem po kilku latach opóźnienia. Nareszcie.Data dodania komentarza: 24.04.2024, 14:46Źródło komentarza: Są pieniądze na bialską megainwestycję komunikacyjnąAutor komentarza: NegocjatorTreść komentarza: ZAWODOWY KIEROWCA słuchaj no kocie zawodowi kierowcy to mają szacunek do siebie nawzajem i do innych i w taki perfidny sposób się nie obrażają za kotarą ekranu ;))) tylko jak mają coś do powiedzenia to mówią to prosto w oczy bo szczekać za płotu to każdy umie ale jak się furtka otworzy to miałczysz jak sierściuch :)))Data dodania komentarza: 24.04.2024, 14:05Źródło komentarza: Mieszkańcy Dobrynia Dużego: W tym chaosie nie da się żyć!Autor komentarza: JanTreść komentarza: "oraz konsekwencją w działaniu" powiadasz:) Miałem z Pańską którąś tam z kolei firmą inne doświadczenia. Właśnie tej konsekwencji zabrakło... i robotę musiał poprawić i skończyć ktoś inny.Data dodania komentarza: 24.04.2024, 13:00Źródło komentarza: WYWIAD SŁOWA: Karol Michałowski: Zawsze będę blisko ludziAutor komentarza: Dziad-trans.spedyszynTreść komentarza: Patologia to jesteś Ty cwaniaczku patologio zawodowa co tylko patrzysz jak by tu objechać kolejkę na pseudo parking zajechać u kolejnego cwaniaka.... a uczciwi kierowcy stoją po kilka dni w kolejce bo dziad-trans jedzie jedzie i ma problem bo ktoś przejscie graniczne wymyślił... a tam pogranicznik się go czepia za byle co mandatuje, celniczka pije kawę i każe mu tonę dokumentów donieść bo Ty wieziesz melorka G-klasy na stepy w kazachstanie dla pastucha co kozy pasie... kolejny gruby celnik włazi mu z brudnymi butami do kabinki coś tam bałagan mu robi w lodówce i zabiera mu papierosy co dla teściowej wiezie bo ona tylko miński pali, wódę co to na wesele córki zbiera no i konserwy miasne i kuraka a kurak to nie miaso... i jeszcze daje za to mandata i za nadwyżkę ropy też daje mandata... no co za patologia celnicza a pracować nie chce jak robot zapierniczać i jakieś kawy pije i ciasteczka je no co za swołocz toż to pod paragraf podchodzi. No i ten rentgien ciągle i ciągle aż strach wracając na pusto załadować z 3 tony karobek tego Mińska dla tesciowej... strach... ale paręnaście bloka się należy jak psu buda za te trudy objeżdżania kolejek, za czas stracony na ganianie się ze służbami granicznymi jak kotek i myszka... a co tam zbluzgam sobie jakiegoś komandosa w szelkach to mi ulży...Data dodania komentarza: 24.04.2024, 07:59Źródło komentarza: Mieszkańcy Dobrynia Dużego: W tym chaosie nie da się żyć!
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama