Wipasz to największy polski producent pasz i jednocześnie lider w produkcji świeżego mięsa drobiowego. Przychody firmy to 2,2 mld zł rocznie. Ponad połowa produkcji drobiarskiej trafia na eksport. Przedsiębiorstwo zatrudnia 1800 pracowników, z czego 1300 osób pracuje w zakładzie drobiarskim w Mławie. Przypomnijmy, że uroczystość wmurowania kamienia węgielnego pod budowę nowego zakładu odbyła się 28 lutego przy ulicy Siteńskiej. – Do powstania inwestycji nie wystarczą pieniądze, trzeba ją jeszcze przygotować. Ważne są też osoby, które wspierają projekt – mówił wówczas właściciel firmy Józef Wiśniewski. Podkreślał też, że w ostatnich latach Polska stała się europejską potęgą w produkcji mięsa z kurczaka i międzyrzecka inwestycja ma tę pozycję utrwalić.
Nowy zakład będzie miał charakter typowo eksportowy. Zostanie wyposażony w najnowocześniejsze technologie. W Międzyrzecu wybudują m.in. własną oczyszczalnię ścieków z najnowocześniejszą technologią dostępną na rynku. Transportowane ptaki nie będą oczekiwać na świeżym powietrzu, tylko w hali. Zakład drobiarski będzie miał trzy gałęzie produkcji: mięso świeże, mrożone i przetworzone. Obecnie na terenie o powierzchni 8,5 hektarów prowadzone są prace budowlane. Stanie tu obiekt o powierzchni 3 ha. Łącznie przy budowie do jej zakończenia będzie pracować ok. pół tysiąca osób. Firma ma być gotowa na początku przyszłego roku. Jej właściciel liczy, że już w kwietniu 2019 roku uzyska pozwolenie na użytkowanie i w czerwcu rozpocznie się produkcja, do której będzie potrzeba ok. tysiąca ludzi.
Cały artykuł przeczytacie w aktualnym numerze i e-wydaniu Słowa Podlasia, 27/2018
Napisz komentarz
Komentarze