Finaliści wyłonieni spośród przedsiębiorców z całego kraju reprezentowali trzy kategorie: produkcję i usługi, nowe technologie/innowacyjność i nowy biznes. Na prestiżowy konkurs EY (Entrepreneur of the Year) wpłynęło około 200 zgłoszeń. Do finału wyłonionych zostało 14 przedsiębiorców, wśród nich znalazł się prezes Spomleku. 22 listopada odbyła się gala finałowa konkursu. Podczas niej Edward Bajko został uhonorowany nagrodą specjalną "za wprowadzenie przedsiębiorstwa z sektora rolno-spożywczego na ścieżkę sukcesu dzięki specjalizacji produkcji w powiązaniu z tak żywą w Polsce ideą spółdzielczości".
– Nasze najlepsze sery z kolekcji Skarby Serowara dojrzewają nie trzy, cztery tygodnie, jak to jest teraz w zwyczaju, ale pół roku, rok, a nawet dłużej, jeśli są to limitowane serie Bursztyna. I się okazuje, że istnieją ludzie, którzy są skłonni zapłacić sporo więcej za to, że coś jest robione wolniej i że stare powiedzenie biznesowe "czas to pieniądz" działa również w odwrotną stronę. Ktoś może powiedzieć, że nasza mleczarnia idzie pod prąd, ja zresztą często to słyszę. Większość jednak chce płynąć z prądem, ale to w tym drugim kierunku jest mniejszy tłok – wyjaśniał tajemnicę sukcesu radzyńskiej mleczarni prezes Bajko.
Napisz komentarz
Komentarze