Kieliszek kieliszkowi nierówny. Jak wydobyć wszystko, co najlepsze z ulubionych napojów?

  • 29.03.2019, 13:03 (aktualizacja 30.03.2019, 22:34)
  • artykuł partnera
Kieliszek kieliszkowi nierówny. Jak wydobyć wszystko, co najlepsze z ulubionych napojów?
Elegancka zastawa stołowa stanowi nieodzowny element każdego przyjęcia towarzyskiego. Takie wydarzenia mają specyficzną otoczkę i obowiązujące konwenanse – złamanie niepisanych reguł może skończyć się fatalnym w skutkach faux pas. Dotyczy to zarówno zachowania i konwersacji, jak i serwowanego gościom poczęstunku. Właściwie dobrane naczynia nie tylko wyglądają odpowiednio reprezentacyjnie, ale też podkreślają walory smakowe. Idealnym przykładem są kieliszki do wina... ale w przypadku soków owocowych, koktajli oraz innego rodzaju napojów sprawy wyglądają bardzo podobnie.

Różne rodzaje szkła wymagają różnych sposobów pielęgnacji

Picie najczęściej podajemy w rozmaitych szklankach, kieliszkach, karafkach... krótko rzecz ujmując: wyrobach szklanych. Występują one w kilku podstawowych odmianach, determinowanych surowcami użytymi do topnika oraz specyficznymi właściwościami końcowego produktu. Przykładowo: szkło ołowiowe, nazywane również kryształowym, cechuje się efektownym wyglądem ze względu na przepuszczalność i załamania światła. Dzięki temu ma ogromne walory dekoracyjne. Z kolei szkło sodowe charakteryzuje niska waga, natomiast szkło jenajskie wyróżnia się podwyższoną odpornością na nagłe i gwałtowne zmiany temperatury.

Dlaczego o tym wspominamy? Otóż każdy materiał, z którego wyrabiane są wzmiankowane wcześniej kieliszki, czyści się i przechowuje nieco inaczej. Mycie, płukanie, a nawet sposób postawienia na kredensie lub półce delikatnie zmieniają wygląd naczynia i wydobywające się z niego aromaty. Zmatowiałe szkło na wystawnym garden party to jedno, ale już wyczuwalny posmak środków czyszczących po przytknięciu ust do kieliszka oznacza totalną katastrofę.

 

Wygląd to nie wszystko. Kształt i rozmiary mają odczuwalny wpływ na smak

 

Powyższe przykłady to zaledwie podstawy, elementarz stylowej imprezy. Konkretne napoje należy serwować w ściśle określonych naczyniach, inaczej utracą one część ze swoich walorów. I tak wino białe słodkie podaje się w kieliszkach smukłych, przypominających nieco tulipany. Mniejsza czasza ogranicza kontakt trunku z powietrzem, co zachowuje jego ulotną woń. W przypadku wina czerwonego stosuje się pękate kieliszki z wysokimi nóżkami. Takie rozwiązanie pozwala na swobodne zamieszanie napoju i odświeżenie jego aromatu. Jeśli chodzi o szampany i wina musujące, to najważniejsze są bąbelki. Dlatego wlewa się je do kieliszków wąskich, z wysoką czaszą o małej średnicy.

artykuł partnera
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Słowo Podlasia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (Domaniewska 17/19/133, 02-672) jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe