Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 12:09
Reklama
Reklama

Anna Szpura

Anna Szpura od lat aktywnie działa na rzecz promocji kultury wschodniej Polski, szczególnie jeśli chodzi o walory kulinarne. Z zawodu jest inżynierem, ukończyła również kulturoznawstwo.
Anna Szpura

Prowadzi Koło Gospodyń Wiejskich "Korniczanki",  a także warsztaty kulinarne m.in. od dwóch lat pokazy wytwarzania sękacza, w których chętnie biorą udział miłośnicy kuchni. Jest również pasjonatką rękodzieła artystycznego i prowadzi własną pasiekę. Od piętnastu lat zajmuje się odtwarzaniem starych i zapomnianych zwyczajów kulinarnych na terenie gminy Stara Kornica.

W 2014 roku otrzymała Perłę Kulinarną za korowaj weselny, jest laureatką honorowej nagrody Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego "Klucz do polskiej spiżarni" w 2016 roku, laur marszałka województwa mazowieckiego za najlepszy produkt żywnościowy w kategorii "Miody", ponad dziesięciokrotnie była laureatką konkursu "Smaki Regionu" województwa mazowieckiego. W 2015 jej projekt kulinarny otrzymał wyróżnienie Fundacji Demokracji Lokalnej, dwa razy była również zwyciężczynią w konkursie "Korowaj mielnicki" i wiele wiele innych.

Od dziecka gotowanie było jej pasją, a umiejętności przekazały jej mama i babcia. W rodzinnym domu Anny Szpury wiele czasu poświęcano na wspólne gotowanie, a już jako uczennica podstawówki potrafiła przygotować pełnowymiarowy obiad. Jej specjalnością jest korowaj, czyli tradycyjny obrzędowy wypiek w tradycji wschodniej. Jej korowaje wraz z całym odtworzonym procesem wypieku, jeżdżą po całym świecie na przeróżne wystawy i konkursy m.in. do Francji, Gruzji i Szkocji.

Anna Szpura jest autorką i współautorką wielu publikacji kulinarnych, od kilku lat pisze artykuły do "Pisma Folkowego" na temat tradycji kuchni wschodniej Polski i naszych sąsiadów m.in. Litwy i Białorusi. Dziesięć produktów wprowadziła na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Na domowym stole Anny Szpury goszczą najczęściej pierogi, do ulubionych należą te pieczone z bobem. Jest wszechstronnie utalentowana, bo oprócz kulinariów interesuje się, jak sama przyznaje kulturą i życiem związanym z polską wsią. 

Aby zagłosować na Annę Szpurę należy wyciąć kupon z aktualnego numeru Słowa Podlasia lub wysłać SMS o treści SGK.6 na numer 7248 (Koszt 2,46 zł z VAT za SMS)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: czyt.Treść komentarza: Zwyczajowo przyjęty? Czyli powiszone HWG (hannagronkiewitzwaltz). Pani Katarzyno, My pomożemy. Wydawało się, że Policja COŚ porawia. Ale gdzie tam. Nie ma drastycznych zatorów JUŻ. Jednak nie o to chodzi. Ludzie mieszkają, żyją. Co mnie obchodzi, problemy jakiejś KOLEJKI (której, zreszta, nie ma, paptrz w Białej na Obwodnicy= NIE MA). Przeciez można po rozumie i dobroci. Wiecie, jak tam działki podrożały : D? Patologio Administracyjna, weźcie się do pracy, weźcie się. A, Policja: pytajcie Kolegów miejscowych, "co i jak". Przyjeżdzacie z Lublyna z Kielc ... i nic nie wiecie. A czasami trzeba. Obyśmy nie musieli pomagać.Data dodania komentarza: 24.04.2024, 15:26Źródło komentarza: Mieszkańcy Dobrynia Dużego: W tym chaosie nie da się żyć!Autor komentarza: M1Treść komentarza: W końcu Strefa Płatnego Parkowania stanie się faktem po kilku latach opóźnienia. Nareszcie.Data dodania komentarza: 24.04.2024, 14:46Źródło komentarza: Są pieniądze na bialską megainwestycję komunikacyjnąAutor komentarza: NegocjatorTreść komentarza: ZAWODOWY KIEROWCA słuchaj no kocie zawodowi kierowcy to mają szacunek do siebie nawzajem i do innych i w taki perfidny sposób się nie obrażają za kotarą ekranu ;))) tylko jak mają coś do powiedzenia to mówią to prosto w oczy bo szczekać za płotu to każdy umie ale jak się furtka otworzy to miałczysz jak sierściuch :)))Data dodania komentarza: 24.04.2024, 14:05Źródło komentarza: Mieszkańcy Dobrynia Dużego: W tym chaosie nie da się żyć!Autor komentarza: JanTreść komentarza: "oraz konsekwencją w działaniu" powiadasz:) Miałem z Pańską którąś tam z kolei firmą inne doświadczenia. Właśnie tej konsekwencji zabrakło... i robotę musiał poprawić i skończyć ktoś inny.Data dodania komentarza: 24.04.2024, 13:00Źródło komentarza: WYWIAD SŁOWA: Karol Michałowski: Zawsze będę blisko ludziAutor komentarza: Dziad-trans.spedyszynTreść komentarza: Patologia to jesteś Ty cwaniaczku patologio zawodowa co tylko patrzysz jak by tu objechać kolejkę na pseudo parking zajechać u kolejnego cwaniaka.... a uczciwi kierowcy stoją po kilka dni w kolejce bo dziad-trans jedzie jedzie i ma problem bo ktoś przejscie graniczne wymyślił... a tam pogranicznik się go czepia za byle co mandatuje, celniczka pije kawę i każe mu tonę dokumentów donieść bo Ty wieziesz melorka G-klasy na stepy w kazachstanie dla pastucha co kozy pasie... kolejny gruby celnik włazi mu z brudnymi butami do kabinki coś tam bałagan mu robi w lodówce i zabiera mu papierosy co dla teściowej wiezie bo ona tylko miński pali, wódę co to na wesele córki zbiera no i konserwy miasne i kuraka a kurak to nie miaso... i jeszcze daje za to mandata i za nadwyżkę ropy też daje mandata... no co za patologia celnicza a pracować nie chce jak robot zapierniczać i jakieś kawy pije i ciasteczka je no co za swołocz toż to pod paragraf podchodzi. No i ten rentgien ciągle i ciągle aż strach wracając na pusto załadować z 3 tony karobek tego Mińska dla tesciowej... strach... ale paręnaście bloka się należy jak psu buda za te trudy objeżdżania kolejek, za czas stracony na ganianie się ze służbami granicznymi jak kotek i myszka... a co tam zbluzgam sobie jakiegoś komandosa w szelkach to mi ulży...Data dodania komentarza: 24.04.2024, 07:59Źródło komentarza: Mieszkańcy Dobrynia Dużego: W tym chaosie nie da się żyć!
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama