Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 16:32
Reklama
Reklama baner reklamowy word biała podlaska

Anna Szpura

Anna Szpura od lat aktywnie działa na rzecz promocji kultury wschodniej Polski, szczególnie jeśli chodzi o walory kulinarne. Z zawodu jest inżynierem, ukończyła również kulturoznawstwo.
Anna Szpura

Prowadzi Koło Gospodyń Wiejskich "Korniczanki",  a także warsztaty kulinarne m.in. od dwóch lat pokazy wytwarzania sękacza, w których chętnie biorą udział miłośnicy kuchni. Jest również pasjonatką rękodzieła artystycznego i prowadzi własną pasiekę. Od piętnastu lat zajmuje się odtwarzaniem starych i zapomnianych zwyczajów kulinarnych na terenie gminy Stara Kornica.

W 2014 roku otrzymała Perłę Kulinarną za korowaj weselny, jest laureatką honorowej nagrody Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego "Klucz do polskiej spiżarni" w 2016 roku, laur marszałka województwa mazowieckiego za najlepszy produkt żywnościowy w kategorii "Miody", ponad dziesięciokrotnie była laureatką konkursu "Smaki Regionu" województwa mazowieckiego. W 2015 jej projekt kulinarny otrzymał wyróżnienie Fundacji Demokracji Lokalnej, dwa razy była również zwyciężczynią w konkursie "Korowaj mielnicki" i wiele wiele innych.

Od dziecka gotowanie było jej pasją, a umiejętności przekazały jej mama i babcia. W rodzinnym domu Anny Szpury wiele czasu poświęcano na wspólne gotowanie, a już jako uczennica podstawówki potrafiła przygotować pełnowymiarowy obiad. Jej specjalnością jest korowaj, czyli tradycyjny obrzędowy wypiek w tradycji wschodniej. Jej korowaje wraz z całym odtworzonym procesem wypieku, jeżdżą po całym świecie na przeróżne wystawy i konkursy m.in. do Francji, Gruzji i Szkocji.

Anna Szpura jest autorką i współautorką wielu publikacji kulinarnych, od kilku lat pisze artykuły do "Pisma Folkowego" na temat tradycji kuchni wschodniej Polski i naszych sąsiadów m.in. Litwy i Białorusi. Dziesięć produktów wprowadziła na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Na domowym stole Anny Szpury goszczą najczęściej pierogi, do ulubionych należą te pieczone z bobem. Jest wszechstronnie utalentowana, bo oprócz kulinariów interesuje się, jak sama przyznaje kulturą i życiem związanym z polską wsią. 

Aby zagłosować na Annę Szpurę należy wyciąć kupon z aktualnego numeru Słowa Podlasia lub wysłać SMS o treści SGK.6 na numer 7248 (Koszt 2,46 zł z VAT za SMS)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: ZakrześTreść komentarza: Najlepsza akademia w regionie jest w Radzyniu.Data dodania komentarza: 28.03.2024, 13:55Źródło komentarza: Szymański i spółka wywalczyli finały MEAutor komentarza: PrzeKoTreść komentarza: Marszałek wspiera tych którzy się do niego zwracają z prośbą o wsparcie :) Na stadion już dał 10 mln. Da na imprezy masowe pod warunkiem, że ktoś wytrzeźwieje po bankiecie na loży vipów i napisze wniosek. Z tym może być jednak problem jak z tą prośbą o wsparcie.Data dodania komentarza: 28.03.2024, 13:54Źródło komentarza: Marszałek obiecał pieniądze, trzeba złożyć wniosekAutor komentarza: Ksiądz IgnacyTreść komentarza: Most powinien być nazwany imieniem wielkiego Polaka. Jednym z takich jest Świętej Pamięci Pan Generał Wojciech Jaruzelski .Data dodania komentarza: 28.03.2024, 12:30Źródło komentarza: Dwóch kandydatów na patrona mostu na KrznieAutor komentarza: kibic PodlasiaTreść komentarza: Szkoda, że marszałek na stałe nie wspiera Podlasia, tak jak słabsze od bialskiej drużyny piłkarskie. No ale w Białej rządzą jego polityczni wrogowie.Data dodania komentarza: 28.03.2024, 12:20Źródło komentarza: Marszałek obiecał pieniądze, trzeba złożyć wniosekAutor komentarza: bialszczaninTreść komentarza: To pytanie do rektora Nitychoruka, który zaraz po śmierci Bergiera doprowadził do wycofania drużyny - wizytówki uczelni z rozgrywek ligowych.Data dodania komentarza: 28.03.2024, 12:12Źródło komentarza: Poznały rywalki
Reklama
Reklama