Łomazy: Festiwal z sękaczem w roli głównej

  • 16.09.2019, 13:13 (aktualizacja 16.09.2019, 15:00)
  • Justyna Lesiuk-Klujewska
Łomazy: Festiwal z sękaczem w roli głównej
Jaja wiejskie, 82-procentowe masło, drewno olszynowe lub brzozowe. To podstawa podczas wypiekania naszego regionalnego przysmaku, sękacza. W Łomazach można było spróbować różnych jego odmian. VII Bialski Festiwal Sękaczy przyciągnął tłumy, a Słowo Podlasia objęło wydarzenie patronatem medialnym.

Siódma odsłona festiwalu pokazała, że sękacz zyskuje na popularności i ma wielu zwolenników. Aż 27 wystawców pokazało swoje wypieki. Każdy mógł spróbować ciasta, które oceniała też specjalna komisja konkursowa. – W moim domu wypiekaniem sękaczy zajmowała się babcia, potem mama. Jako dziecko podpatrywałam proces i pomagałam im. Dziś sama robię te wyjątkowe ciasta – mówi zwyciężczyni konkursu na "Najpiękniejszy i najsmaczniejszy sękacz", Agnieszka Stanilewicz ze Studzianki.

– Aby sękacz był pyszny, potrzebne są składniki najwyższej jakości. Przede wszystkim wiejskie jaja, 82-procentowe masło, cukier, mąka. Konieczne jest również odpowiednie drewno, najlepiej olszynowe lub brzozowe. Żółtko oddzielam od białka. Masło mieszam z cukrem, żółtkami i mąką. Dodaję do tego ubite na sztywną pianę białko. Na wałku dębowym owiniętym papierem i sznurkiem rozpoczynam proces wypiekania, który trwa ok. 2 godzin. Potem ciasto musi przez kilkanaście godzin stygnąć – dodaje. 

Więcej o wydarzeniu w najbliższym wydaniu Słowa Podlasia, 17 września

Justyna Lesiuk-Klujewska
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (2)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Słowo Podlasia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (Domaniewska 17/19/133, 02-672) jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Ja
Ja 16.09.2019, 22:32
Tradycje, wiedza i doświadczenie związane z wypiekiem i stosowaniem sękacza moźna zgłosić na polską listę niematerialnego dziedzictwa kultturowego!
Anna
Anna 16.09.2019, 21:23
A ten sekacz,ktory piekla sympatyczna pani na oczach zaciekawionych ludzi ,to pojechal az do powiatu.Zwyklym uczestnikom nie bylo dane sprobowac specjalu.Zenada.

Pozostałe