Najlepsze nalewki, które możesz wykonać samodzielnie ze składników w swoim ogrodzie

  • 06.08.2018, 12:00
  • Grupa Tipmedia
Najlepsze nalewki, które możesz wykonać samodzielnie ze składników w swoim…
Przygotowanie domowej nalewki jest bardzo proste, ale wymaga cierpliwości, ponieważ każde wino domowe potrzebuje kilku miesięcy, by dojrzeć i nabrać smaku. W zamian otrzymasz niesamowity trunek, który stanie się również podstawowym lekarstwem na niejedną chorobę.

Z czego zrobić wino domowe?

Wybór owoców na nalewki zależy głównie od naszych preferencji smakowych. Najczęściej wykorzystuje się składniki dostępne w ogrodzie, takie jak jabłka, śliwki, wiśnie, brzoskwinie, jeżyny, jeżówka, aronia, truskawki, dereń lub borówki. Dodatkiem mogą być natomiast ulubione zioła lub przyprawy korzenne.

Najlepiej jest wybrać dojrzałe owoce, ponieważ dzięki nim uzyskasz najlepszy smak wina domowego. Duże owoce należy pokroić na mniejsze części, zbyt twarde nakłuć w kilku miejscach. Owoce zawierające pestki powinniśmy wydrylować. Małe i miękkie owoce wystarczy jedynie oczyścić.

Nalewka z aronii

Nalewka z aronii posiada wyjątkowe walory smakowe, jak również właściwości prozdrowotne. Aronia jest źródłem witaminy P, której zawdzięcza swój intensywny kolor. Jednocześnie bioflawonoidy są odpowiedzialne za właściwości antybakteryjne aronii. Owoce aronii stanowią też bogactwo witaminy C, B2, E i kwasu foliowego. Po nalewkę z aronii powinny też sięgnąć osoby z wysokim ciśnieniem, ponieważ skutecznie obniży ona ciśnienie, zapobiegając jednocześnie miażdżycy.

Do zrobienia nalewki z aronii będziesz potrzebować:

  • 0,5 kg cukru
  • 1,5 kg owoców z aronii
  • kawałek imbiru
  • laskę wanilii
  • 1l wódki 40%
  • 0,25l spirytusu 96%

Owoce aronii umyj, pozbawiając je ogonków i szypułek. Następnie dodaj cukier, imbir, laskę wanilii i zalej alkoholem. Przygotowaną nalewkę odstaw na 3-4 tygodnie w ciepłe, lecz ciemne miejsce. Po tygodniu należy przefiltrować i przelać wino domowe do butelek. Nalewka z aronii powinna leżakować w chłodnym miejscu przez pół roku.

Więcej szczegółowych informacji na temat nalewki z aronii znajdziesz tu https://fajnyogrod.pl/porady/nalewka-z-aronii-z-liscmi-wisni-lub-bez-przepis-krok-po-kroku/

Wino domowe z derenia

Owoce, które kształtem przypominają śliwkę są bogactwem witaminy C, dlatego też kiedyś służyły do leczenia szkorbutu. Nalewka z derenia pomoże Ci też zwalczyć niestrawność, przeziębienie i zaburzenia żołądkowe-jelitowe.

Prosty przepis na nalewkę z derenia składa się z następujących składników:

  • 1kg owoców z derenia jadalnego
  • 5 łyżek suszonych czarnych jagód
  • 1l spirytusu 96%
  • 0,5 kg cukru

Owoce z derenia jadalnego należy opłukać, zalać alkoholem i odstawić w ciepłe miejsce. Po upływie 5 tygodni przelej spirytus do osobnego słoika i włóż go do lodówki. Następnie zasyp owoce cukrem i poczekaj do momentu, aż się rozpuści. Powstały syrop połącz z alkoholem i odstaw na tydzień. Ostatnim krokiem jest przefiltrowanie nalewki z derenia i przelanie jej do butelki. Przygotowane wino powinna leżakować w zimnym miejscu przez pół roku.

Nalewka z malin

Nalewka z malin jest pożądanym lekarstwem w okresie zachorowania, ponieważ skutecznie obniża temperaturę w czasie grypy lub przeziębienia. Maliny posiadają dużą ilość kwasów organicznych, które sprzyjają oczyszczaniu organizmu z toksyn. Takie wino domowe będzie też dobrym rozwiązaniem na kobiece dolegliwości, gdyż zmniejsza intensywność bólów miesiączkowych. Do przygotowania nalewki z malin potrzebujesz:

  • 1kg malin
  • 0,5l spirytusu 60%
  • 40 dkg cukru

Do słoika włóż umyte maliny, po czym zalej je alkoholem. Odstaw słój w ciepłe miejsce na tydzień. Codziennie potrząsaj delikatnie naczyniem tak, aby owoce równomiernie nasiąkały spirytusem. Po upływie siedmiu dni przelej alkohol do osobnego słoika, maliny natomiast zasyp cukrem. Po rozpuszczeniu się cukru i odczekaniu kilku dni należy odcedzić syrop i przelej do naczynia ze spirytusem. Nalewka z malin rozlana do butelki powinna leżakować przez 3 miesiące.

Więcej przepisów na nalewkę z malin znajdziesz tu.

Nalewka z jeżówki purpurowej

Nalewka z jeżówki purpurowej skutecznie poradzi sobie z różnego rodzaju dolegliwościami skórnymi. Przyspieszy gojenie się opryszczki, ran i oparzeń. Jeżówka pomoże w przeziębieniu, grypie czy złym samopoczuciu. Tego typu wino domowe ma też właściwości wygładzające, nawilżające i przeciwzmarszczkowe.

Przepis na nalewkę z jeżówki:

  • 100 g wysuszonego i zmielonego korzenia lub ziela jeżówki purpurowej
  • 0,5l wódki 40%

Włóż do naczynia jeżówkę i zalej ją alkoholem. Zamknięty słoik odstaw w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Codziennie potrząsaj delikatnie zawartością naczynia. Tak przygotowana nalewka powinna leżakować przez 6 miesięcy.

Grupa Tipmedia
Podziel się: