Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 26 kwietnia 2024 06:25

Sprzęt gastronomiczny w barze – TOP 4 niezbędnych urządzeń

Każdy lokal gastronomiczny wymaga odpowiedniego wyposażenia. Inne rodzaje sprzętów będą niezbędne do restauracji włoskiej czy japońskiej, inne do typowej pizzerii, a jeszcze inne do restauracji w hotelu albo baru z fast foodami. Tym razem skupmy się na tym ostatnim. Poniżej znajdziesz 4 rodzaje urządzeń, które są niezbędne, by otworzyć taką działalność. Sprawdź, co jest niezbędne i zacznij kompletować wyposażenie.
  • 15.07.2022 09:03
  • Autor: Grupa Tipmedia
Sprzęt gastronomiczny w barze – TOP 4 niezbędnych urządzeń

Sprzęt gastronomiczny niezbędny w barze

Komora chłodnicza

Urządzenia do chłodzenia lub mrożenia żywności to jeden z must have w każdym lokalu gastronomicznym. Dzięki nim możesz przechowywać produkty spożywcze, zapewniając im dłużej przydatność do spożycia oraz świeżość. Dobrej jakości komora może oszczędzić problemów z uzyskaniem pożądanych parametrów w trakcie przechowywania żywności – jak m.in. temperatura czy wilgotność. Komora chłodnicza to zaawansowane, profesjonalne urządzenie do przechowywania m.in. mięsa w odpowiednich warunkach.

Bemary gastronomiczne

W każdym barze niezbędne są też bemary, w których można przechowywać gotowe dania i utrzymywać je w odpowiedniej temperaturze. Bemar to jedno z najprostszych urządzeń, ale często jest nie do zastąpienia i pracuje od rana do wieczora. Użytkowanie bemarów wiąże się ze sporymi oszczędnościami i wysoką funkcjonalnością. Jest to rodzaj podgrzewacza w postaci wózka – do niego wstawia się naczynia z potrawami. Bemary stosuje się szeroko w gastronomii, m.in. w hotelowych restauracjach, w szpitalach czy w barach szybkiej obsługi.

Płyty grillowe

W barze niezbędna jest też płyta do grillowania. Dania przyrządzane z grilla cieszą się dużą popularnością i powinny być w ofercie – to obowiązkowy punkt w menu większości restauracji i barów. W branży gastronomicznej do przygotowywania mięsa, ryb i warzyw tą metodą płyty grillowe cieszą się bardzo dużą popularnością. Są uniwersalne i wygodniejsze w użytku niż grille tradycyjne. Ich plusem jest też możliwość regulacji temperatury, funkcja utrzymywania ciepła i opcja szybkiego nagrzewania.

Meble ze stali nierdzewnej

Na zapleczu kuchennym w większości restauracji i barów niezbędne są także meble ze stali nierdzewnej. Sprzęt gastronomiczny to jedno, ale trzeba mieć gdzie i na czym z niego korzystać. Takie meble są solidne, wytrzymałe, odporne na rdzę i uszkodzenia mechaniczne czy wilgoć i wysoką temperaturę. Meble ze stali nierdzewnej są w niemal wszystkich kuchniach – barów, restauracji, firm cateringowych, hoteli czy stołówek. Gwarantują wygodę i wysoką funkcjonalność w trakcie wykonywania obowiązków w kuchni.

--- Artykuł sponsorowany ---