O żywotności myślimy już przy zakupie sprzętu gastronomicznego
Na narzędziach pracy nie możemy oszczędzać. Ważne są ich parametry, wydajność i wytrzymałość. Dlatego też już wtedy, kiedy będziemy szukać sprzętu dla gastronomii, koncentrujmy się na modelach od sprawdzonych i renomowanych producentów. To daje nam pewność, że są z dobrej klasy materiałów. Jest to istotne dla wygody użytkowania i trwałości, ale jeśli nie będziemy należycie o urządzenia dbać, to z czasem i tak ulegną zniszczeniu lub nie będą działać tak jak na początku.
Kontrola stanu technicznego
Sprzęt w gastronomii jest użytkowany bardzo intensywnie, stąd jego części mogą zużywać się szybciej. Aby nie doszło do większej awarii, a tym samym konieczności zakupu nowych urządzeń, musimy systematycznie kontrolować stan techniczny. W ten sposób możemy dość szybko zauważyć, że pewne ich elementy się zużywają i warto byłoby je wymienić ewentualnie naprawić.
Częsta kontrola stanu technicznego ma też inną zaletę. Dzięki temu, że na bieżąco będziemy wyłapywać drobne usterki i wymieniać podzespoły, możemy uniknąć przestojów. Unikniemy w ten sposób nagłych sytuacji, kiedy sprzęt gastronomiczny przestanie działać w pracy właśnie wtedy, kiedy jest najbardziej potrzebny i bez niego przygotowanie potrawy byłoby niemożliwe.
Systematyczna konserwacja
Skoro będziemy weryfikować stan techniczny, to oczywiste powinno być także to, że nasze sprzęty gastronomiczne będziemy regularnie czyścić i konserwować. Jest to ważne nie tylko ze względu na ich większą żywotność, ale również pozwoli przestrzegać przepisów sanitarnych. W przypadku, kiedy będziemy zmuszeni zamawiać części zamienne, powinniśmy się koncentrować tylko na częściach oryginalnych. Zamienniki nie zawsze pasują i często są gorszej jakości.
Prawidłowe przechowywanie sprzętu
Niezależnie od tego, czy chodzi o proste urządzenia, czy te bardziej zaawansowane i o większych gabarytach, kiedy nie są używane, muszą być odpowiednio przechowywane. Muszą mieć swoje stałe miejsce, nie mogą luzem leżeć w szafkach, niedbale rzucone i z poplątanymi kablami. To rzutuje na mniejszą trwałość.
Szkolenie pracowników z zasad BHP
Ważne, by sprzęt używany w gastronomii był wykorzystywany zgodnie z jego przeznaczeniem i z zachowaniem środków ostrożności. Z tego względu pracownicy, którzy będą po niego sięgać, powinni przejść szkolenie z zasad BHP, tego, jak prawidłowo posługiwać się poszczególnymi urządzeniami, w jaki sposób dbać o stan techniczny i jakie zakładać środki ochrony osobistej.
Na wytrzymałość sprzętu gastronomicznego wpływa szereg czynników. Jeżeli będziemy dbać o przestrzeganie wszystkich powyższych zaleceń, sprawimy, że sprzęt użytkowany w naszym lokalu posłuży nam przez długi czas.