Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 29 kwietnia 2024 18:52

Jak zadbać o sprzęt w gastronomii?

To, w jakim stanie są narzędzia w miejscu pracy, warunkuje efekty i jakość wykonywanych czynności. W przypadku restauracji, kawiarni bądź baru takimi narzędziami są różnego rodzaju urządzenia jak kuchenki, piekarniki, miksery, blendery. Sprzęt w gastronomii jest bardzo ważny, dlatego trzeba nie tylko dbać o to, by wyposażać lokal w ten z wyższej półki, ale też o to, by sprawnie działał przez długi czas. Na co szczególnie zwrócić uwagę?
  • 14.03.2024 20:57
  • Autor: Grupa Tipmedia
Jak zadbać o sprzęt w gastronomii?

O żywotności myślimy już przy zakupie sprzętu gastronomicznego

Na narzędziach pracy nie możemy oszczędzać. Ważne są ich parametry, wydajność i wytrzymałość. Dlatego też już wtedy, kiedy będziemy szukać sprzętu dla gastronomii, koncentrujmy się na modelach od sprawdzonych i renomowanych producentów. To daje nam pewność, że są z dobrej klasy materiałów. Jest to istotne dla wygody użytkowania i trwałości, ale jeśli nie będziemy należycie o urządzenia dbać, to z czasem i tak ulegną zniszczeniu lub nie będą działać tak jak na początku.

Kontrola stanu technicznego

Sprzęt w gastronomii jest użytkowany bardzo intensywnie, stąd jego części mogą zużywać się szybciej. Aby nie doszło do większej awarii, a tym samym konieczności zakupu nowych urządzeń, musimy systematycznie kontrolować stan techniczny. W ten sposób możemy dość szybko zauważyć, że pewne ich elementy się zużywają i warto byłoby je wymienić ewentualnie naprawić.

Częsta kontrola stanu technicznego ma też inną zaletę. Dzięki temu, że na bieżąco będziemy wyłapywać drobne usterki i wymieniać podzespoły, możemy uniknąć przestojów. Unikniemy w ten sposób nagłych sytuacji, kiedy sprzęt gastronomiczny przestanie działać w pracy właśnie wtedy, kiedy jest najbardziej potrzebny i bez niego przygotowanie potrawy byłoby niemożliwe.

Systematyczna konserwacja

Skoro będziemy weryfikować stan techniczny, to oczywiste powinno być także to, że nasze sprzęty gastronomiczne będziemy regularnie czyścić i konserwować. Jest to ważne nie tylko ze względu na ich większą żywotność, ale również pozwoli przestrzegać przepisów sanitarnych. W przypadku, kiedy będziemy zmuszeni zamawiać części zamienne, powinniśmy się koncentrować tylko na częściach oryginalnych. Zamienniki nie zawsze pasują i często są gorszej jakości.

Prawidłowe przechowywanie sprzętu

Niezależnie od tego, czy chodzi o proste urządzenia, czy te bardziej zaawansowane i o większych gabarytach, kiedy nie są używane, muszą być odpowiednio przechowywane. Muszą mieć swoje stałe miejsce, nie mogą luzem leżeć w szafkach, niedbale rzucone i z poplątanymi kablami. To rzutuje na mniejszą trwałość.

Szkolenie pracowników z zasad BHP

Ważne, by sprzęt używany w gastronomii był wykorzystywany zgodnie z jego przeznaczeniem i z zachowaniem środków ostrożności. Z tego względu pracownicy, którzy będą po niego sięgać, powinni przejść szkolenie z zasad BHP, tego, jak prawidłowo posługiwać się poszczególnymi urządzeniami, w jaki sposób dbać o stan techniczny i jakie zakładać środki ochrony osobistej.

Na wytrzymałość sprzętu gastronomicznego wpływa szereg czynników. Jeżeli będziemy dbać o przestrzeganie wszystkich powyższych zaleceń, sprawimy, że sprzęt użytkowany w naszym lokalu posłuży nam przez długi czas.

Artykuł sponsorowany