Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 07:36
Reklama
Reklama
Reklama
Mieszkańcy mogą dzielić się kulinarna tradycją

Będzie książka z kulinarnymi perłami radzyńskiej ziemi

Powiat zachęca mieszkańców do odgrzebania starych zeszytów z przepisami kulinarnymi i stworzenia z nich wspólnej książki kulinarnej ze smakami ziemi radzyńskiej.
Będzie książka z kulinarnymi perłami radzyńskiej ziemi
Starosta radzyński zachęca mieszkańców do odgrzebania starych zeszytów z przepisami kulinarnymi i stworzenia z nich wspólnej książki kulinarnej ze smakami ziemi radzyńskiej

Źródło: Powiat Radzyński (fb)/screen

- Pracownicy wydziały spraw społecznych zwrócili się do mnie ze wspaniałym pomysłem, by zebrać  potencjał naszych wiosek, sołectw, gmin i stworzyć książkę kulinarną z przepisami. Celem tej publikacji będzie przeniesienie wiedzy o tych przepisach dla następnych pokoleń – informuje Szczepan Niebrzegowski, starosta radzyński. - W wielu domach naszego powiatu znajdują się zeszyty naszym mam czy babć, zawierające przepisy kulinarne sprzed wielu lat. Dlatego chciałbym zaprosić naszych mieszkańców do udziału w tworzeniu takiej publikacji, która te przepisy będzie zawierała. Myślę, że na terenie naszego powiatu, takich zeszytów kulinarnych, starych, niejednokrotnie stuletnich, jest bardzo wiele. 

Zainteresowani udziałem w przedsięwzięciu mają czas do 30 kwietnia przyszłego roku, by kulinarne zapiski swoich mam i babć przekazać pracownikom radzyńskiego starostwa. Można je przesłać pocztą elektroniczną na adres: [email protected] lub dostarczyć osobiście do wydziały spraw społecznych w siedzibie powiatu radzyńskiego. 

Jak informują pracownicy starostwa, książka obejmować będzie szeroki wachlarz dań: zupy, dania główne, przystawki, ryby, mięsa, dziczyznę, wędliny, przetwory, ciasta i desery. Chodzi o receptury tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie, rzadko spotykane, charakterystyczne dla danej miejscowości, inspirowane lokalnymi produktami, związane ze świętami, porami roku lub rodzinnymi uroczystościami.

Można dostarczyć maksymalnie trzy przepisy zawierające: nazwę potrawy, listę składników, sposób przygotowania, krótką historię lub pochodzenie przepisu. Do tego należy dołączyć: dane kontaktowe autora (imię, nazwisko, nazwa organizacji, miejscowość), zdjęcie potrawy – najlepiej kilka, dobrze oświetlonych i ostrych.

CZYTAJ TEŻ:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama