Kiedy może pojawić się u nas sanepid? Jakie mogą być konsekwencje?
Zazwyczaj kontrola jest zapowiedziana i może odbyć się najwcześniej siedem dni od momentu doręczenia zawiadomienia. Powinna być prowadzona w obecności właściciela lokalu bądź upoważnionej osoby przez niego wyznaczonej. Sytuacja zmienia się jednak, kiedy stwierdzone zostanie bezpośrednie zagrożenie zdrowia, życia lub środowiska naturalnego. Wówczas inspektorzy mogą odwiedzić nas w dowolnym momencie i przeprowadzić kontrolę mimo nieobecności osób zarządzających lokalem. Doręczywszy upoważnienie i okazawszy legitymację służbową, mają prawo zajrzeć w każdy kąt i do każdego urządzenia oraz do środków transportu.
W zakresie ich uprawnień jest ponadto przesłuchiwanie pracowników i weryfikacja ich znajomości przepisów sanitarnych oraz pobieranie próbek do badań i sprawdzenie dokumentów. Mogą żądać udostępnienia wszelkich danych. Należy pamiętać, że odmowa, a także niewpuszczenie kontrolera czy utrudnianie mu czynności w inny sposób zagrożone jest karą grzywny, aresztu lub ograniczenia wolności.
Odpowiedzialność za wszelkie uchybienia, niezależnie od tego, kto jest ich winien, spada na właściciela lokalu. W razie mniej poważnych nieprawidłowości otrzyma on mandat w wysokości do 500 zł. Jeśli ponowna kontrola (po siedmiu dniach) wykaże, że nie zostają one usunięte, będzie on wyższy. W przypadku poważniejszych zagrożeń ryzykujemy grzywnę i inne wspomniane już kary. Urzędnicy mogą też nakazać remont. Jeśli zaś stwierdzą, że dana działalność zagraża zdrowiu lub życiu, mają prawo natychmiast zamknąć lokal. Restaurator, u którego wykryto nieprawidłowości, poniesie też koszty kontroli.
Zadbaj o odpowiednie procedury i wyposażenie, a nie będziesz obawiał się kontroli
Nie ma tu miejsca na przypadek – należy wyznaczyć konkretne czynności, które wykonywane będą w trakcie pracy, po jej zakończeniu danego dnia, a także okresowo. Regularne czyszczenie zarówno pomieszczeń, jak i stołów i innych przestrzeni roboczych, a także narzędzi i urządzeń to jedno z najważniejszych zadań. Uwagi wymagają też wszelkiego rodzaju naczynia. Już dawno minęły jednak czasy pracowników cierpliwie myjących góry talerzy. Jednym z wymogów sanitarnych jest dziś posiadanie gotowej do użytku zmywarki gastronomicznej z funkcją wyparzania. O tym, jak duży jest dziś ich wybór, można przekonać się np. przeglądają ofertę firmy Resto Quality. Warto zadbać o dobranie urządzenia ściśle odpowiadającego potrzebom konkretnej kuchni. Taka inwestycja to znacząca oszczędność energii, wody i czasu.
Czystość to jedno. Kolejne istotne zadanie, to właściwe gospodarowanie zasobami magazynowymi, alby wyeliminować ryzyko sięgania po przeterminowane lub przechowywane w niewłaściwych warunkach. To istotne zarówno z punktu widzenia bezpieczeństwa, jak i ekonomii – warto więc opracowywać stosowne procedury.





![Zalesie. Przedszkolaki dekorowały pierniki [ZDJĘCIA] Zalesie. Przedszkolaki dekorowały pierniki [ZDJĘCIA]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-zalesie-przedszkolaki-dekorowaly-pierniki-zdjecia-1765796280.jpg)
![Rossosz. Mieszkańcy zasiedli do wigilii [ZDJĘCIA, FILM] Rossosz wigilia kiermasz](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-rossosz-mieszkancy-zasiedli-do-wigilii-zdjecia-film-1765795122.jpg)



![Biała Podlaska. Odeszli do wieczności [14-12-2025] Biała Podlaska. Odeszli do wieczności [14-12-2025]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-biala-podlaska-odeszli-do-wiecznosci-14-12-2025-1765697551.jpg)


![Kolejne trzy punkty MTS [GALERIA ZDJĘĆ] Kolejne trzy punkty MTS [GALERIA ZDJĘĆ]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-kolejne-trzy-punkty-mts-1765660964.jpg)




Napisz komentarz
Komentarze