Powiat radzyński: Przewodniczący twierdził, że stanowiska „anty-LGBT” nie było

• 13.10.2021, 09:16
  • Joanna Danielewicz
Powiat radzyński: Przewodniczący twierdził, że stanowiska „anty-LGBT”… www.powiatradzynski.pl
Sejmik województwa lubelskiego w ubiegłym miesiącu wycofał się z zapisów uchwały w sprawie wprowadzania ideologii LGBT do wspólnot samorządowych. Tę uchwałę w maju 2019 swoją uchwałą poparła rada powiatu radzyńskiego. Dziś, gdy radni pytają o to czy powiat nie powinien również wycofać się z tamtego stanowiska, słyszą od przewodniczącego rady, że nie przyjmowali żadnej uchwały ani stanowiska anty-LGBT.

„Stanowisko Rady Powiatu w Radzyniu Podlaskim w sprawie wyrażenia poparcia stanowiska Sejmiku Województwa Lubelskiego z dn. 25 kwietnia 2019 r. w sprawie wprowadzenia ideologii „LGBT” do wspólnot samorządowych oraz wyrażenia woli realizacji postulatów zawartych w Samorządowej Karcie Praw Rodzin wraz ze Stanowiskiem Sejmiku Województwa Lubelskiego oraz Samorządową Kartą Praw Rodzin” radni powiatu radzyńskiego przyjęli 28 maja 2019 roku.

Wówczas za tym dokumentem zagłosowało 12 radnych PiS, pięciu radnych nie zagłosowało (Anna Szymala, Tadeusz Sławecki, Czesław Pękała, Jakub Jakubowski, Andrzej Chojnacki), jeden był przeciw (Mirosław Bartoś), a jeden się wstrzymał (Zbigniew Smółko).

Stanowisko przyjęte mimo apeli

Gdy w 2019 roku na sesji rady powiatu stanęła kwestia głosowania stanowiska popierającego uchwałę przyjętą miesiąc wcześniej przez Sejmik Lubelszczyzny, część radnych apelowała o zdjęcie tego punktu z obrad i skierowanie projektu stanowiska do prac w komisjach.

- Nie prowadziliśmy dyskusji na ten temat. Mam wrażenie, że całość tego dokumentu przygotowana jest z pobudek politycznych – mówił wówczas radny Jakub Jakubowski. - Chciałbym zaapelować, byśmy wcześniej przedyskutowali, jakie narzędzia i kodeks dobrych praktyk moglibyśmy zaproponować w naszym powiecie rodzinom. Nie koncentrujmy się na mniejszościach seksualnych, ale na realnych problemach.

Radny miał trzy pytania w związku z przygotowanym wówczas stanowiskiem. Chciał wiedzieć kto, co i gdzie wprowadza do wspólnoty mieszkańców powiatu, jeśli chodzi o tzw. „ideologię LGBT”, jakie działania na terenie powiatu są skierowane na promocję tejże i jakie fundamentalne zmiany miałyby nastąpić w społeczności powiatu, przed którymi przestrzegał dokument uchwalony przez Sejmik, wskazując, że działania krajowych polityków ukierunkowane są na wywołanie fundamentalnych zmian w życiu społecznym. (...)

Cały artykuł przeczytacie w radzyńskim wydaniu Słowa Podlasia z 12 października

Joanna Danielewicz

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Słowo Podlasia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (Domaniewska 17/19/133, 02-672) jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe