Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 4 maja 2024 17:19
Reklama
Reklama

Gmina Terespol: Najmłodsi kucharze w regionie

W gminie Terespol odbyły się  warsztaty kulinarne z cyklu „Kulinarne dziedzictwo naszej małej ojczyzny”. Zajęcia były prowadzone przez Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego oraz Koło Gospodyń Wiejskich – Stowarzyszenie Kobiet z Koroszczyna. W sumie pięćdziesięcioro dzieci wzięło udział w czterech lekcjach gotowania regionalnych potraw.
Gmina Terespol: Najmłodsi kucharze w regionie

Autor: fot. GCK w Kobylanach

Ostatnie spotkanie miało miejsce 22 czerwca w świetlicy w Koroszczynie. - Członkinie Stowarzyszenia Kobiet z Koroszczyna, zaproponowały najmłodszym ciasteczka „gryczanki”. Przepis jest zaczerpnięty z kuchni przodków ziem nadbużańskich, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Obecnie sporadycznie goszczący na stołach naszej lokalnej społeczności. W 2018 roku ciastka były nagrodzone III miejscem w Sławatyczach podczas „Biesiady Nadbużańskiej” – mówi Mariusz Siwagow pracownik  Gminnego Centrum Kultury w Kobylanach. W czasie zajęć dzieci pod czujnym okiem działaczek Koła Gospodyń przygotowały również sakiewki z owocami i rurki z bitą śmietaną.

(...)

Cały artykuł przeczytacie w papierowym i elektronicznym wydaniu Słowa Podlasia z 29 czerwca


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama