Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 30 kwietnia 2024 13:18
Reklama
Reklama baner reklamowy word biała podlaska

Eksperymentował z kuchnią żydowską

Pochodzący z Leśnej Podlaskiej Radosław Bogusz to wschodząca gwiazda kucharstwa. Z pasją poznaje nowe przepisy i podróżuje w poszukiwaniu ciekawych smaków. Niedawno był w Bułgarii, a pod koniec września zawitał do Włodawy na Festiwal Trzech Kultur.
Eksperymentował z kuchnią żydowską

Tegoroczny Festiwal Trzech Kultur we Włodawie zorganizowano od 21 do 24 września. – Był wyjątkowy. Miałem przyjemność uczestniczyć i przygotowywać potrawy razem z Kołem Gospodyń Miejskich Zosie Samosie. To wspaniała przygoda i owocna współpraca, która mam nadzieję będzie trwała długie lata – podsumowuje Radosław. Podkreśla, że podczas festiwalu dużo nauczył się o regionie, poznał lokalną kuchnię oraz wspaniałe gospodynie.

– To najlepsza lekcja smaku i miłości do regionalnych potraw dla młodego kucharza. Moja rola nie ograniczyła się tylko do bycia ambasadorem kuchni żydowskiej. Ciężka praca każdej ze stron zaowocowała pysznymi potrawami oraz zachwytem przybyłych gości podczas degustacji. Bardzo mi miło, że zostałem doceniony i zaproszony do udziału w festiwalu. Szkoda tylko, że nie mogę realizować się trochę bliżej rodzinnego domu – podkreśla Bogusz.

Więcej w papierowym i elektronicznym wydaniu Słowa.

 

Przepis dla naszych czytelników:

Tatar śledziowy

porcja dla 3-4 osób

czas przygotowania: ok 25minut + czas oczekiwania

 

Składniki

  • 3 filety śledziowe

  • 2 łyżki miodu lipowego

  • 2 łyżki oleju z marynowanych śledzi

  • 1 łyżka octu

  • imbir mielony

  • 3 łyżki musztarda francuska

  • 1 cebula

  • garść orzechów włoskich

  • 3 ogórki kwaszone

  • 3 jabłka

  • świeży koper

  • pieprz

Przygotowanie

Do miski dodać miód, olej, ocet, musztardę oraz zmielony imbir. Sos dobrze wymieszać. Filety marynowane w oleju odsączyć i wyjąć na deskę. Śledzie drobniutko pokroić. Obrane jabłka pokroić w równą kostkę, podobnie postąpić z ogórkami. Cebulę oraz włoskie orzechy drobno posiekać. Do miodowego sosu dodać wszystkie składniki oraz świeżo zmielony pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować koprem przed podaniem.

 

Tegoroczny Festiwal Trzech Kultur we Włodawie był wyjątkowy, ponieważ miałem przyjemność uczestniczyć i przygotowywać potrawy razem z Kołem Gospodyń Miejskich Zosie Samosie. To wspaniała przygoda i owocna współpraca, która mam nadzieję, że będzie trwała długie lata. W czasie tej wizyty bardzo dużo nauczyłem się o tym regionie, poznałem lokalną kuchnię oraz wspaniałe Zosie, których energia i chęć działania pozytywnie mnie zaskoczyły, a także zmotywowały do dalszego działania. To najlepsza lekcja smaku i miłości do regionalnych potraw dla młodego kucharza. Moja rola nie ograniczyła się tylko do bycia ambasadorem kuchni żydowskiej. Ciężka praca każdej ze stron zaowocowała pysznymi potrawami oraz zachwytem przybyłych gości podczas ich degustacji. Bardzo mi miło, że zostałem doceniony i zaproszony do udziału w festiwalu. Szkoda tylko, że nie mogę realizować się trochę bliżej rodzinnego domu.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Polak 16.10.2017 08:57
W Białej przydała by się knajpka Żydowska

Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: czyt →tTreść komentarza: Drewno!. Jednak palenie w kominkach, to marnotrastwo. KOcioł, daje około 3x więcej energii do instalacji z tego samego paliwa. W kominku, ucieka w komin. Taka jest prawda. Ten sezon paliłem drewnem i pół tony węgla~. Drewno, nadal jest ECO i chyba nie da się demagogicznie odwrócić rozsądku. w Tym temacie.Data dodania komentarza: 29.04.2024, 16:53Źródło komentarza: Czekają nas olbrzymie podwyżki cen gazu. Chyba jeszcze nigdy takich nie byłoAutor komentarza: czyt →tTreść komentarza: Brawo. Jak wypadły ćwiczenia z czyszczenia KONi? MógData dodania komentarza: 29.04.2024, 16:48Źródło komentarza: Policja ćwiczyła w janowskiej stadninieAutor komentarza: czyt →tTreść komentarza: Ależ, kajaki są wodoodporne. Ktoś wpadnie i się opije, sam sobie winien. Ujęcie wody niedaleko. Zrzut, buraczkowo wali: jest TAM miejsce, na zbiornik zrzutu/kontrolny. Po co miljony, koparka i ON! Brzegowa oddechnie, może. Karasie dadzą radę, to znaczy, że Biała nie t r u j e. A tak, to wynika, że to trucie i żart rysunkowy Mleczki o tym z zakręconymi rogami. Czysta Rzeka. Przecież nam wszystkim chodzi o DOBRO klubu Tęcza. Czyż nie..Data dodania komentarza: 29.04.2024, 16:44Źródło komentarza: Jaki jest plan na teren nad rzeką? Będą ścieżki i pomost przy stanicyAutor komentarza: ekonomistaTreść komentarza: Trzeba wrócić do węgla i drzewa !!!Data dodania komentarza: 29.04.2024, 13:02Źródło komentarza: Czekają nas olbrzymie podwyżki cen gazu. Chyba jeszcze nigdy takich nie byłoAutor komentarza: ekonomistaTreść komentarza: Trzeba wrócić do węgla i drzewa !!!Data dodania komentarza: 29.04.2024, 13:02Źródło komentarza: Czekają nas olbrzymie podwyżki cen gazu. Chyba jeszcze nigdy takich nie było
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama