Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 18:15
Reklama
Reklama
Reklama

Mikser spiralny – czym jest, jak działa, gdzie jest potrzebny? Sprawdź!

W branży gastronomicznej nieustannie dąży się do usprawnienia pracy oraz przyspieszenia wielu czynności. Pomagają w tym nowoczesne, profesjonalne urządzenia o odpowiednio dużej mocy. Dzięki nim można ograniczyć do minimum prace wykonywane ręcznie. W pizzeriach, piekarniach i cukierniach bardzo dobrze sprawdza się mikser spiralny. To wydajny sprzęt, który umożliwia szybkie wyrobienie ciężkiego ciasta, np. na pizzę lub chleb. Jak dokładnie działa takie urządzenie i do czego można je wykorzystać?
  • 22.12.2023 11:44
Mikser spiralny – czym jest, jak działa, gdzie jest potrzebny? Sprawdź!

Czym jest mikser spiralny?

Ręczne zagniatanie ciasta drożdżowego lub kruchego jest nie tylko bardzo męczące, ale również czasochłonne. Jest to czynność, która w największym stopniu obciąża pracowników piekarni oraz pizzerii, zwłaszcza jeśli każdego dnia obsługują one dużą liczbę klientów. Z tego względu coraz częściej odchodzi się od ręcznej pracy. Mikser spiralny może skutecznie wyręczyć kucharza, cukiernika oraz piekarza. Urządzenie jest wyposażone w specjalną dzieżę oraz spiralę, które obracają się niezależnie od siebie. Dzięki temu wszystkie składniki są równomiernie rozprowadzane i można bez trudu uzyskać pożądaną konsystencję ciasta.

Mechanizm działania miksera spiralnego i jego zastosowanie

Urządzenia działają na zasadzie wirującego ruchu. Ich najważniejszym elementem jest spirala, która odpowiada za mieszanie wszystkich składników ciasta. Poza tym mikser jest wyposażony w wydajny silnik, który wprawia w ruch obrotowy mieszadło oraz dzieżę. Ich równomierna praca sprawia, że ciasto staje się pulchne i dobrze napowietrzone. Poza tym jest odpowiednio elastyczne oraz jednolite. Miksery spiralne są bardzo wytrzymałe, a przy tym pracują z dużą mocą. Dzięki temu można w krótkim czasie wyrobić duże ilości ciasta. Do czego konkretnie wykorzystywane są urządzenia?

Wytwarzanie specjalistycznych mieszanek i ciast

Mikser spiralny doskonale sprawdza się do wyrabiania ciast o dużej gęstości. Do tej grupy zaliczają się ciasta drożdżowe, na pizzę oraz na pierogi. Poza tym przyda się zawsze wtedy, gdy zamiast zwykłej mąki pszennej, chcemy wykorzystać np. mąkę kukurydzianą, ryżową lub gryczaną i stworzyć mieszankę bezglutenową, z której następnie powstanie chleb.

Mikser spiralny do przygotowywania mas i kremów

W cukierniach i restauracjach mikser może być używany do przygotowywania mas i kremów. Powolna, stała prędkość mieszania zapewnia idealne wymieszanie składników. Dzięki temu można uzyskać gładką, jednolitą konsystencję, bez grudek. Przełoży się to na wysoką jakość deserów oraz wypieków.

tu proszę wstawic zdjęcie nr 1

Wykorzystanie w kuchni molekularnej i eksperymentalnej

Kuchnia molekularna i eksperymentalna oferuje dania zaskakujące formą i smakiem. Potrawy zawdzięczają swoją konsystencję nowoczesnym urządzeniom, właśnie takim jak miksery spiralne. Sprzęt może zostać wykorzystany np. na początkowym etapie sferyfikacji, w wyniku której powstają żelowe kuleczki z płynnym wnętrzem. Za pomocą miksera możemy połączyć bazę smakową z alginianem sodu, co jest niezbędnym krokiem, jeśli chcemy przygotować taki przysmak.

Zastosowanie w edukacji kulinarnej i warsztatach

Ze względu na to, że mikser spiralny jest powszechnie używany w profesjonalnych kuchniach, eksperci od gotowania wykorzystują go w trakcie warsztatów kulinarnych oraz podczas szkoleń. Osoby uczęszczające na takie kursy mogą dzięki temu zapoznać się z zaawansowanymi technikami mieszania oraz dowiedzieć się jak przygotować np. idealne ciasto na pizzę lub chleb.

Przygotowywanie dań wegańskich

Podczas przygotowywania różnego rodzaju wegańskich dań często pojawia się konieczność delikatnego, a jednocześnie efektywnego wymieszania składników. Dzięki temu masa jest odpowiednio lekka i puszysta. Mikser spiralny doskonale sprawdzi się w tej roli. Poza tym umożliwi uzyskanie gładkiej konsystencji wegańskich kremów, np. na bazie masła orzechowego.

Miksery spiralne są niezastąpione w każdej profesjonalnej kuchni, bez problemu radząc sobie z wyrobieniem każdego ciasta oraz z wymieszaniem składników. Dzięki temu wypieki są perfekcyjne i sprostają potrzebom najbardziej wymagających gości.

Artykuł sponsorowany


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama