Kuchenka gazowo-elektryczna - dlaczego jest chętnie wybierana?
Od wielu lat kuchenka gazowo-elektryczna jest domyślnym sprzętem wybieranym do kuchni. Łatwość jej wymiany i stosunkowo niski koszt sprawiają, że modele tego typu wciąż cieszą się popularnością. Producenci wyszli naprzeciw oczekiwaniom użytkowników, wprowadzając do swojej oferty propozycje w różnych kolorach - tak, by pasowały one do nowoczesnego wnętrza. Zależy ci na czarnym lub srebrnym sprzęcie? Bez problemu taki kupisz!
Przez długi czas głównym powodem zakupu kuchenek gazowo-elektrycznych był niski koszt ich użytkowania. Zużycie gazu było bowiem tańsze niż prądu. Z czasem ceny gazu wzrosły (chociaż ciągle gotowanie na gazie jest opłacalne), a w nowych budynkach deweloperzy przestali zakładać instalację gazową - głównie ze względów bezpieczeństwa. Naturalnym stało się więc poszukiwanie alternatyw - na popularności zyskały płyty indukcyjne.
Są jednak cały czas zwolennicy dań przygotowywanych na kuchni gazowo-elektrycznej, którzy podkreślają unikatowy smak, jaki może tylko dać gotowanie na gazie. Nieprzypadkowo większość kuchni w restauracjach to właśnie urządzenia wykorzystujące do gotowania gaz.
Jak dbać o kuchnię gazowo-elektryczną?
Zdecydowałeś się na zakup kuchni gazowo-elektrycznej, która spełnia twoje oczekiwania? Dowiedz się, jak o nią dbać, by posłużyła ci przez wiele lat! Kluczem do trwałości urządzenia jest poprawne czyszczenie takiej kuchenki. Zobacz, od czego zacząć!
Podczas gotowania lub smażenia z naczyń może wydobywać się tłuszcz, który później osadzi się w najdrobniejszych zakamarkach kuchenki. Dobrze regularnie pozbywać się zabrudzeń. Zacznij od zdjęcia rusztu i dokładnego go wyczyszczenia. Możesz skorzystać ze specjalnych detergentów, na przykład odtłuszczających. Wolisz domowe sposoby? Sięgnij po ocet lub pastę z sody oczyszczonej - to uniwersalne rozwiązania czyszczące dla tego typu tłustych zabrudzeń. Pastę z sody oczyszczonej przygotujesz, łącząc kilka łyżeczek sody z wodą, aż powstanie gęsta mieszanina. Po nałożeniu na ruszt dobrze ją pozostawić na kilkanaście minut, a potem - dokładnie zetrzeć i przepłukać.
Następnie - przyjrzyj się powierzchni płyty. Znacznie trudniej ją wyczyścić niż płaską, jednorodną płytę indukcyjną. Dobrze więc zacząć od zdjęcia głównych elementów palników, by łatwiej było wszystko oczyścić. Unikaj korzystania z ostrych lub twardych akcesoriów, które mogą porysować płytę. Lepiej skupić się na rozpuszczaniu uporczywych zabrudzeń niż ich szorowaniu lud podważaniu nożem. W zależności od tego, z czego wykonana jest płyta, możesz skorzystać z gotowych detergentów lub sięgnąć po mieszaninę wody i płynu do naczyń - to jedno ze skutecznych połączeń, które poradzi sobie z brudem.
A co z samymi palnikami? Tutaj dobrze sprawdzi się roztwór wody z octem (proporcja 1:3). Najskuteczniejsze będzie zanurzenie palników w przygotowanej mieszance, a następnie - delikatne ich czyszczenie szczoteczką z miękkim włosiem.
Regularne czyszczenie kuchenki tylko jeden z aspektów dbania o jej prawidłowe działanie. Masz wówczas pewność, że płomień będzie równy, a przy gotowaniu nie będzie wydzielał się nieprzyjemny zapach. Równie istotną kwestią oprócz czystości jest reagowanie na drobne usterki. Gdy masz wrażenie, że coś nie działa, jak powinno - skonsultuj się ze specjalistą. To nie tylko kwestia bezpieczeństwa, ale również oszczędności energii elektrycznej, jeśli na przykład piekarnik nie działa w prawidłowy sposób i dłużej się nagrzewa.
Chcesz wymienić sprzęt do gotowania na nowy? Sprawdź kuchnie gazowo-elektryczne w sklepie MediaMarkt i wybierz dobrze oceniany model. Pamiętaj, że kluczem do trwałości jest odpowiednie dbanie o kuchenkę i regularna jej konserwacja!








![Autostrada A2. Kierowcy szykują się na otwarcie obwodnicy Siedlec [ZDJĘCIA] Autostrada A2. Kierowcy szykują się na otwarcie obwodnicy Siedlec [ZDJĘCIA]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-autostrada-a2-kierowcy-szykuja-sie-na-otwarcie-obwodnicy-siedlec-zdjecia-film-1766061486.jpg)








