W trakcie XXIV edycji konkursu, który odbył się podczas Mazowieckich Dni Rolnictwa w Poświętnem koło Płońska, gospodynie zaprezentowały tradycyjne, regionalne potrawy, które zachwyciły jury. Ruskowianki zdobyły pierwsze miejsca za zupę siorbę grochowo-grzybową oraz potupajkę z sosem grzybowym – dania mocno osadzone w lokalnej tradycji i smaku.
Oba te przysmaki zostały zgłoszone do ogólnopolskiego finału konkursu, gdzie powalczą o tytuł „Perły 2025”, uznawany za jedno z najwyższych wyróżnień w polskiej kuchni regionalnej.
Oprócz potraw, KGW zostało docenione także za tradycyjne wypieki i napoje. Ruskowianki zdobyły nagrodę za ciasto z kaszą manną oraz wyróżnienie za żołędziówkę – aromatyczny napój z żołędzi, który stanowi ciekawą alternatywę dla kawy. Dodatkowo, ich pasztet z gęsi z orzechami został wyróżniony w kategorii produktów zwierzęcych.
Sukcesy Ruskowianek to nie jedyny powód do dumy w powiecie łosickim. Koło Gospodyń Wiejskich ze Świniarowa (gmina Łosice) zostało nagrodzone za tradycyjny tort, który zachwycił jury zarówno smakiem, jak i estetyką.
Już we wrześniu Ruskowianki pojadą do Poznania, by reprezentować województwo mazowieckie w ogólnopolskim finale konkursu i powalczyć o kolejną „Perłę”.
CZYTAJ TEŻ:












![Spowodował śmiertelny wypadek. Uciekł z miejsca zdarzenia [VIDEO] Spowodował śmiertelny wypadek. Uciekł z miejsca zdarzenia [VIDEO]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-spowodowal-smiertelny-wypadek-uciekl-z-miejsca-zdarzenia-1764673560.jpg)
![Parczewskie Smaki z Marką Lubelskie [LISTA LAUREATÓW] Parczewskie Smaki z Marką Lubelskie [LISTA LAUREATÓW]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-parczewskie-smaki-z-marka-lubelskie-lista-laureatow-1764579477.png)





Napisz komentarz
Komentarze