Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 06:14
Reklama
Reklama baner reklamowy word biała podlaska
Reklama
Tradycja na talerzu

Niemojki świętowały VII Dzień Pieroga [GALERIA ZDJĘĆ]

Pierogi niemojskie od pokoleń były sycącym, tanim i łatwym do przygotowania daniem, popularnym szczególnie wśród uboższych mieszkańców wsi. Dziś stały się jednym z kulinarnych symboli regionu i doczekały się własnego święta – Dnia Pieroga Niemojskiego, podczas którego można spróbować ich w tradycyjnej wersji oraz w nowych, twórczych odsłonach.
Niemojki świętowały VII Dzień Pieroga [GALERIA ZDJĘĆ]
Kulminacyjnym punktem programu był konkurs kulinarny „Pierogowy Talent Show”.

Źródło: Łosicki Dom Kultury (fb)

W niedzielę, 10 sierpnia, plac przed remizą Ochotniczej Straży Pożarnej w Niemojkach wypełnił się zapachem świeżo gotowanych pierogów i dźwiękami muzyki. Siódma edycja Dnia Pieroga Niemojskiego zgromadziła licznych mieszkańców gminy Łosice i okolic. Wydarzenie zorganizowało Koło Gospodyń Wiejskich w Niemojkach we współpracy z Łosickim Domem Kultury.

Galeria zdjęć z wydarzenia:

Kulminacyjnym punktem programu był konkurs kulinarny „Pierogowy Talent Show”. W kategorii dziecięcej zwyciężyła Lena Hawryluk, natomiast wśród dorosłych pierwsze miejsce zajęło KGW „Patkowianki” z Patkowa. Drugą lokatę zdobyła Sylwia Sołtysiuk, a trzecią – Iwona Rak.

Odwiedzający mogli skosztować pierogów w wielu odsłonach – od tradycyjnych po bardziej oryginalne nadzienia. Nie zabrakło także warsztatów artystycznych, pokazu wyrobu masła, konkursów i animacji dla dzieci prowadzonych przez COOLturalną AnimatOlkę. Na scenie wystąpili Korniczanie, Marysieńki oraz zespół Freestyle, który poprowadził wieczorną potańcówkę.

Impreza odbyła się pod honorowym patronatem starosty powiatu łosickiego i burmistrza miasta i gminy Łosice, a partnerem wydarzenia był samorząd województwa mazowieckiego. Organizatorzy zapowiadają, że Dzień Pieroga wróci także w przyszłym roku, z nowymi smakami i atrakcjami.

Regionalny smak z historią

Pierogi niemojskie to tradycyjna potrawa z miejscowości Niemojki w powiecie łosickim. Mają kształt klasycznego pieroga wykończonego „falbanką”, a w delikatnym cieście widoczne są drobinki posiekanej pokrzywy i ziół. Jeden pieróg ma około 6 cm średnicy, z wierzchu jest biało-zielony, a w przekroju lekko szarawy. Ciasto jest miękkie i pulchne, a smak – słony, z wyczuwalną nutą ziołową i delikatną ostrością. Ich historia sięga początków XX wieku, gdy mieszkańcy wsi – włościanie i szlachta zagrodowa – żyli głównie z rolnictwa. Mało urodzajne gleby sprzyjały uprawie ziemniaków i soczewicy, które stały się podstawą wielu lokalnych potraw. Do farszu pierogów dodawano też dziko rosnące rośliny, takie jak pokrzywa czy lebioda, co wzbogacało smak i wartość odżywczą potrawy.

Tradycyjny farsz przygotowuje się z zielonej soczewicy i startych ziemniaków, doprawionych cebulą, solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Ciasto powstaje z mąki pszennej, wody, drożdży, oleju oraz dodatku świeżych liści pokrzywy, lebiody lub szpinaku. Uformowane pierogi gotuje się krótko w osolonej wodzie, a przed podaniem podaje z przyrumienioną cebulką.

CZYTAJ TEŻ: 

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama