Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 07:36
Reklama
Reklama baner reklamowy word biała podlaska
Reklama
Było kolorowo i smacznie

Nasz wieniec na Dożynkach Polskich w Spale

Delegacja z gminy Sosnówka reprezentowała województwo lubelskie i powiat bialski na Dożynkach Polskich w Spale. Było kolorowo i smacznie.
Nasz wieniec na Dożynkach Polskich w Spale
Województwo lubelskie reprezetowało sołectwo Dębów z tradycyjnym wieńcem dożynkowym, przedstawicielki Koło Gospodyń Wiejskich "Motwiczanka" i Koło Gospodyń Wiejskich Sosnowianki z tradycyjnymi potrawami regionalnymi a także strażacy OSP Sosnówka oraz przedstawiciele Urzędu Wojewódzkiego w Lublinie i Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego

Źródło: GOK Sosnówka

Dożynki odbyły się w niedzielę, 28 września.

- Województwo lubelskie reprezentowało sołectwo Dębów z tradycyjnym wieńcem dożynkowym, przedstawicielki Koło Gospodyń Wiejskich "Motwiczanka" i Koło Gospodyń Wiejskich Sosnowianki z tradycyjnymi potrawami regionalnymi a także strażacy OSP Sosnówka. Z ramienia Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego towarzyszyli nam: Ewa Szałachwiej - dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Wojewódzkiego w Lublinie oraz Rafał Serej - kierownik Oddziału Rolnictwa i Żywności. - opowiada dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Sosnówce, Jolanta Mikulska

Wieniec dożynkowy

Uroczystości dożynkowe rozpoczęły się od mszy świętej w intencji rolników. - Następnie przeszliśmy w barwnym korowodzie dożynkowym, prezentując nasz tradycyjny wieniec dożynkowy uwity przez Edytę Cenian i Agnieszkę Tarasiuk, mieszkanki Dębowa. Przed licznie zgromadzoną publicznością Agnieszka zaprezentowała opis wieńca i z rąk Stefana Krajewskiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi otrzymała pamiątkową statuetkę: "Za kultywowanie tradycji wyplatania wieńców dożynkowych" - relacjonuje dyrektor GOK-u. 

Na stoisku było smacznie i kolorowo. Fot. GOK Sosnówka
Regionalne potrawy
 

Uroczystości dożynkowe w Spale były też wspaniałą okazją do prezentacji naszych tradycyjnych potraw regionalnych. - Na stoisku nie mogło zabraknąć: sękacza Marzeny Sokołowskiej z Dębowa wypiekanego metodą tradycyjną, deski wyśmienitych serów Ewy Sidor z Romanowa, wyjątkowego smalczyku z pieczarkami i morelą Doroty Bujalskiej z Motwicy czy własnoręcznie ulepionych przez nasze panie pierogów z różnymi nadzieniami: kaszą gryczana, serem i mięta, z serem i ziemniakami oraz z fasolą. Goście odwiedzający nasze stoisko mogli również skosztować szarlotki, ciasta z gruszką, pierożków z jabkiem, lubelskiego cebularza czy racuchów prosto z patelni. 

Dziękujemy wszystkim którzy pomogli w przygotowaniach do wyjazdu i wzięli udział w Dożynkach Polskich w Spale promujac naszą "małą" gmine Sosnówka. Szczególne podziękowania kierujemy do Mariusza Filipiuka, starosty Bbalskiego, Marcina Babkiewicza wójta gminy Sosnówka oraz Renaty Tkaczuk, skarbnika gminy Sosnówka - mówi Jolanta Mikulska.

CZYTAJ TEŻ:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama