W audycji „Najlepszy weekend” prowadzonej przez Odetę Moro w soboty między godziną 11 i 14, pojawiają się opowieści Karola Okrasy o miejscach w Polsce i na świecie, które warto odwiedzić ze względu na niezwykłe potrawy i tradycje kulinarne. W „Okrasie na weekend” kucharz opowiadał już między innymi o czerninie, potrawach z ziemniaków i kapusty oraz o kuchni średniowiecznej. Wspominał też o Podlasiu.
– Są dwa regiony, które prawdopodobnie biją się o miano stolicy polskiego ziemniaka. Jest to Podlasie i jest to Wielkopolska. Ja nie chciałbym się narazić żadnemu z tych regionów, bo i do jednego i do drugiego z przyjemnością jeżdżę – mówił na antenie Karol Okrasa. – Pyry z gzikiem cenię sobie niezwykle, aczkolwiek cepeliny lubię bardziej. Ale nie zawsze, bo jest to jednak duża porcja…



![Małaszewicze. Uczniowie technikum szkolili ósmoklasistów [ZDJĘCIA] Małaszewicze. Uczniowie technikum szkolili ósmoklasistów [ZDJĘCIA]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-malszewicze-uczniowie-technikum-szkolili-osmoklasistow-zdjecia-1765964388.jpg)



![Zalesie. Przedszkolaki dekorowały pierniki [ZDJĘCIA] Zalesie. Przedszkolaki dekorowały pierniki [ZDJĘCIA]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-zalesie-przedszkolaki-dekorowaly-pierniki-zdjecia-1765796280.jpg)



![Biała Podlaska. Odeszli do wieczności [14-12-2025] Biała Podlaska. Odeszli do wieczności [14-12-2025]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-biala-podlaska-odeszli-do-wiecznosci-14-12-2025-1765697551.jpg)







Napisz komentarz
Komentarze