Jarząb pospolity, bo tak formalnie nazywa się ta roślina, jest wykorzystywany w kuchni od dawna, ale wiele osób może sądzić, że cierpki smak owoców sprawia, iż przygotowane z nich przetwory nie będą smakowały. To jednak mylne przeświadczenie, bo odpowiednio potraktowana jarzębina może być bardzo słodka i bez goryczki. Oprócz walorów smakowych, ta roślina ma także wiele zalet zdrowotnych. Działa moczopędnie, wspomaga pracę wątroby, stymuluje pracę jelit i stosowana jest przy nadciśnieniu. Warto zatem wprowadzić ją do kuchni, a teraz jest na to ostatni moment, bo wkrótce owoców nie będzie. Co można zrobić z jarzębiny?
Tradycyjny dżem
Sporą ilość owoców należy umyć i zalać w garnku zimną wodą. Całość trzeba zagotować i odlać wywar. Jarzębinę następnie należy zalać wrzątkiem i powoli znów zagotować. Po około 15 minutach trzeba dodać cukier. Proporcje to 1 kg owoców na 0,5 kg cukru. Gotuje się to powoli, mieszając do zgęstnienia. Gotowy produkt przekłada się do słoików.
Konfitura
Jej produkcja wygląda podobnie, jak w przypadku dżemu, ale trwa o wiele dłużej. Na 0,5 lita wody dodaje się 1,5 kg cukru i gotuje do uzyskania syropu. W międzyczasie jarzębinę (1 kg) umieszcza się w lodówce. Kiedy syrop wystygnie, zalewa się nim schłodzone owoce i ponownie – po odczekaniu kilku godzin – gotuje. Całość musi wystygnąć i znów, po długiej przerwie, zagotowuje się zawartość garnka. Czynność tę przeprowadza się na małym ogniu, aż produkt zgęstnieje i będzie go można przełożyć do słoików.
Sok
Kilogram owoców zasypuje się 0.5 kg cukru. Odstawia na kilka godzin, aby jarzębina puściła sok. Następnie odlewa się płyn i gotuje owoce około 40 minut. Po tym czasie można sok przelać do butelek.
Nalewka z jarzębiny
Umyte owoce zasypuje się cukrem (0,5 kg na 1 kg jarzębiny), dolewa się do tego 0,5 litra wody i tyle samo spirytusu. Można dodać także sok z jednej cytryny. Po trzech tygodniach w słoju odlewa się płyn, a owoce ponownie zalewa wodą i spirytusem (w takich samych jak wcześniej proporcjach). Po kolejnych trzech tygodniach miesza się płyny z obu procesów i butelkuje.
Kilka rad
Najlepiej zebrać jarzębinę już po przymrozkach, bo wówczas jest mniej gorzka. Przed jej przygotowaniem warto owoce zalać wrzątkiem, bo to też łagodzi smak. Można także je mrozić i suszyć.



![Zalesie. Przedszkolaki dekorowały pierniki [ZDJĘCIA] Zalesie. Przedszkolaki dekorowały pierniki [ZDJĘCIA]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-zalesie-przedszkolaki-dekorowaly-pierniki-zdjecia-1765796280.jpg)
![Rossosz. Mieszkańcy zasiedli do wigilii [ZDJĘCIA, FILM] Rossosz wigilia kiermasz](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-rossosz-mieszkancy-zasiedli-do-wigilii-zdjecia-film-1765795122.jpg)





![Biała Podlaska. Odeszli do wieczności [14-12-2025] Biała Podlaska. Odeszli do wieczności [14-12-2025]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-biala-podlaska-odeszli-do-wiecznosci-14-12-2025-1765697551.jpg)



![Mister AWF 2025 wybrany! [GALERIE ZDJĘĆ] [WIDEO] mister awf 2025 zwycięzca Jakub Stradczuk wybory miss biała podlaska](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-galerie-zdjec-wideo-1765472025.jpg)




Napisz komentarz
Komentarze