Ciasteczka korzenne
Składniki:
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 małe jajko
- 2 łyżeczki miodu
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę (przez ok. 7 minut). Dodać jajko (również w temperaturze pokojowej) i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty. Do masy dodać miód, przyprawę piernikową lub korzenną i cynamon i razem zmiksować. Na końcu dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na placek o grubości ok. 3 mm. Foremkami lub szklanką wyciąć ciasteczka i ułożyć je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Ciasteczka migdałowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki migdałów blanszowanych
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko jajka
Przygotowanie:
W misce umieścić miękkie masło i cukier. Ucierać całość przez kilka minut. Następnie dodać resztę składników (oprócz migdałów) i ugnieść ciasto na jednolitą masę. W melakserze zmielić migdały blanszowane. Można również posiekać orzechy nożem, rozdrobnić je w moździerzu lub rozkruszyć wałkiem w woreczku spożywczym. Mielone migdały wymieszać z masą. Gotowe ciasto włożyć na ok. 30 minut do lodówki. Z ciasta uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować niewielkie odległości, by ciastka nie połączyły się w całość. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez ok 15-20 minut. Opcjonalnie: na końcu pieczenia ciastka można udekorować migdałem u góry.

Ciasteczka maślane
Składniki:
- 120 g schłodzonego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypać do miski i ugnieść na jednolitą masę. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Z ciasta uformować kuleczki w wielkości orzecha, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć widelcem (nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom). Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.






![Tuczna. Posadzili 300 drzewek [ZDJĘCIA] Tuczna. Posadzili 300 drzewek [ZDJĘCIA]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-tuczna-posadzili-300-drzewek-zdjecia-1766050341.jpg)



![Autostrada A2. Kierowcy szykują się na otwarcie obwodnicy Siedlec [ZDJĘCIA] Autostrada A2. Kierowcy szykują się na otwarcie obwodnicy Siedlec [ZDJĘCIA]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-autostrada-a2-kierowcy-szykuja-sie-na-otwarcie-obwodnicy-siedlec-zdjecia-film-1766061486.jpg)









Napisz komentarz
Komentarze