Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 18 grudnia 2025 01:01
Reklama
Reklama

Potrawy, których nie może zabraknąć w Wielkanoc

Są takie dania, bez których nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Zostało tylko kilka dni, żeby pomyśleć o ich przygotowaniu.
Potrawy, których nie może zabraknąć w Wielkanoc
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku lub białego barszczu.

Autor: iStock

Wielkanoc to czas po Wielkim Poście, dlatego Polacy z przyjemnością zasiadają do stołów, aby w rodzinnym gronie delektować się smakiem tradycyjnych potraw. Wśród nich nie może zabraknąć m.in. białego barszczu, pasztetu i oczywiście jajek. Przygotowaliśmy proste przepisy, dzięki którym przedświąteczne gotowanie stanie się proste i przyjemne.

BIAŁY BARSZCZ

Ten świąteczny w wielu domach podawany jest w specjalnym chlebie. Nie może zabraknąć w nim wyrazistego smaku wędzonki i chrzanu. Dla urozmaicenia można dodać do niego również białą kiełbasę – w całości lub pokrojoną w plasterki. Na przygotowanie zupy powinniśmy poświęcić około 2 godzin.

Składniki:

- 0,5 kg wędzonego boczku
- 350 g żeberek wędzonych
- 0,4 kg ulubionej kiełbasy
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- starta na małych oczkach włoszczyzna
- 0,5 litra gotowego zakwasu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mąki
- małe opakowanie śmietany - 30 proc. tłuszczu
- pół słoiczka chrzanu tartego
- sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek do smaku

Przygotowanie:

1. Żeberka należy umyć, włożyć do dużego garnka i zagotować, po czym zebrać powstały z nich osad, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować jeszcze przez ok. pół godziny. W tym czasie ugotować na twardo jajka.

2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie dodać do niego cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojony w plasterki czosnek i zeszklić. Na końcu dołożyć naciętą lekko kiełbasę i obsmażyć ją, aż się zarumieni z każdej strony. Żeberka można wyjąć i odłączyć mięso od kości, a następnie dodać do zupy.

3. Włoszczyznę zetrzeć na tarce i dołożyć do garnka razem z cebulą, czosnkiem, boczkiem i kiełbasą oraz chrzanem. Do wywaru dodać również zakwas.

4. Ugotowane wcześniej jajka obrać ze skorupek i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć ze śmietaną i mąką. Białka siekamy. Wszystko dodajemy do garnka i gotujemy przez ok. 5 minut. Na końcu doprawić majerankiem do smaku.

PASZTET WIELKANOCNY

Żeby podbił nasze podniebienia, powinien obfitować w świeże, drobiowe mięso i warzywa. Może być dodatkiem do pieczywa, ale sprawdzi się również jako samodzielna potrawa. Przygotowanie zajmie ok. 2 godzin, nie licząc czasu pieczenia.

Składniki:

- 4 litry wody
- 2 marchewki
- kilogram podudzi z kurczaka
- kilogram piersi z kurczaka
- 200 gramów wątroby drobiowej
- 4 średniej wielkości jajka
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, gałka muszkatołowa tarta i słodka papryka do smaku,
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki suszonego lubczyku

Czytaj także: Niedziela Palmowa, czyli „za sześć noc – Wielkanoc”

Przygotowanie:

1. Mięso ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, marchewki, lubczyku, soli, pieprzu oraz wątróbki przez około godzinę. Następnie wyjąć wszystkie składniki z wody i wystudzić.

2. Wszystkie ugotowane wcześniej składniki zmielić dwukrotnie w maszynce.

3. Do masy dodać łyżeczkę gałki muszkatołowej, jajka i smalec. Doprawić solą, pieprzem i łyżką słodkiej papryki.

4. Masę wyrabiać rękami do osiągnięcia jednolitej konsystencji.

5. Całość przełożyć do keksówki i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C.

JAJKA FASZEROWANE

W tym wypadku ograniczać nas może tylko wyobraźnia. Istnieją niezliczone kombinacje składników. Można wybrać swoje ulubione smaki i eksperymentować bez końca. Jednym z przykładowych przepisów są jajka faszerowane szynką i serem. Ich przyrządzenie zajmie nam nie więcej niż godzinę.

Składniki:

- 5 jajek
- 100 gramów szynki konserwowej pokrojonej w kosteczkę
- 40 gramów sera żółtego (np. gouda) startego na grubych oczkach
- majonez
- posiekana zielona cebulka
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie dwa plastry świeżego ananasa pokrojone w drobniejsze kawałki

Przygotowanie:

1. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu i obraniu delikatnie wyciągamy z nich żółtka i przekładamy do miski.

2. Rozcieramy żółtka i dodajemy do nich pozostałe składniki, a następnie łączymy całość w jednolitą masę o konsystencji zbliżonej do twarogu.

3. Tak powstałym farszem wypełniamy oddzielone wcześniej białka.

Czytaj także: Chcesz wykonać palmę wielkanocną i pisanki? Podpowiadamy, jak to zrobić
W tej gminie potrafią wić wielkanocne palmy


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: antykonfituraTreść komentarza: Uderz w stół, a nożyce się odezwą. Sam pewnie biegasz strzelać z ucha do dzielnicowego i z "komediantem" makowca wp...lasz.Data dodania komentarza: 17.12.2025, 13:39Źródło komentarza: Chciał zażartować. Teraz odpowie przed sądemAutor komentarza: PiS moja miłośćTreść komentarza: A czym oni szaleją? 15 letnimi czy nawet 18 letnimi STRUCLAMI Audi czy BMW . Sprowadzonymi od Helmuta po 2 Niemcach I 3 Turasach. Czym 9ni szaleją siepami z roczników 2010 i niżej? Czym oni szaleją siepami 15 letnimi czy nawet 18 letnimi 18 + wartymi 30 tysięcy . Takie gruzy 15 letnie Audi czy BMW warte 30 tysięcy to są gruzowane i złomowanie u Niemca a Polaczki sprowadzają 15 letnie czortopchajki i szaleją ziomami.Data dodania komentarza: 17.12.2025, 13:07Źródło komentarza: "Nasi" szaleją na siedleckich drogach. Prawa jazdy zatrzymaneAutor komentarza: Na PolicjęTreść komentarza: ten szybki zakupowicz jak widać to konfitura i sprzedawczyk od razu z płaczem poleciał na policję :-)Data dodania komentarza: 16.12.2025, 21:02Źródło komentarza: Chciał zażartować. Teraz odpowie przed sądemAutor komentarza: MRZMKATreść komentarza: Dozywotni zakaz prowadzenia pojazdów....... niech buli za całą akcję służb które brały tam udziałData dodania komentarza: 16.12.2025, 15:11Źródło komentarza: Styrzyniec. Pijany wjechał w ciężarówkę na DK2 [ZDJĘCIA]Autor komentarza: Damian KaczmarekTreść komentarza: Mocno by się pan zdziwił gdyby regularnie jezdził pan na mecze i obserwował.Data dodania komentarza: 15.12.2025, 23:42Źródło komentarza: Wybieramy piłkarza rundy jesiennej bialskopodlaskiej klasy okręgowej
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama