Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 grudnia 2025 14:39
Reklama
Reklama

Potrawy, których nie może zabraknąć w Wielkanoc

Są takie dania, bez których nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Zostało tylko kilka dni, żeby pomyśleć o ich przygotowaniu.
Potrawy, których nie może zabraknąć w Wielkanoc
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku lub białego barszczu.

Autor: iStock

Wielkanoc to czas po Wielkim Poście, dlatego Polacy z przyjemnością zasiadają do stołów, aby w rodzinnym gronie delektować się smakiem tradycyjnych potraw. Wśród nich nie może zabraknąć m.in. białego barszczu, pasztetu i oczywiście jajek. Przygotowaliśmy proste przepisy, dzięki którym przedświąteczne gotowanie stanie się proste i przyjemne.

BIAŁY BARSZCZ

Ten świąteczny w wielu domach podawany jest w specjalnym chlebie. Nie może zabraknąć w nim wyrazistego smaku wędzonki i chrzanu. Dla urozmaicenia można dodać do niego również białą kiełbasę – w całości lub pokrojoną w plasterki. Na przygotowanie zupy powinniśmy poświęcić około 2 godzin.

Składniki:

- 0,5 kg wędzonego boczku
- 350 g żeberek wędzonych
- 0,4 kg ulubionej kiełbasy
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- starta na małych oczkach włoszczyzna
- 0,5 litra gotowego zakwasu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mąki
- małe opakowanie śmietany - 30 proc. tłuszczu
- pół słoiczka chrzanu tartego
- sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek do smaku

Przygotowanie:

1. Żeberka należy umyć, włożyć do dużego garnka i zagotować, po czym zebrać powstały z nich osad, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować jeszcze przez ok. pół godziny. W tym czasie ugotować na twardo jajka.

2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie dodać do niego cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojony w plasterki czosnek i zeszklić. Na końcu dołożyć naciętą lekko kiełbasę i obsmażyć ją, aż się zarumieni z każdej strony. Żeberka można wyjąć i odłączyć mięso od kości, a następnie dodać do zupy.

3. Włoszczyznę zetrzeć na tarce i dołożyć do garnka razem z cebulą, czosnkiem, boczkiem i kiełbasą oraz chrzanem. Do wywaru dodać również zakwas.

4. Ugotowane wcześniej jajka obrać ze skorupek i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć ze śmietaną i mąką. Białka siekamy. Wszystko dodajemy do garnka i gotujemy przez ok. 5 minut. Na końcu doprawić majerankiem do smaku.

PASZTET WIELKANOCNY

Żeby podbił nasze podniebienia, powinien obfitować w świeże, drobiowe mięso i warzywa. Może być dodatkiem do pieczywa, ale sprawdzi się również jako samodzielna potrawa. Przygotowanie zajmie ok. 2 godzin, nie licząc czasu pieczenia.

Składniki:

- 4 litry wody
- 2 marchewki
- kilogram podudzi z kurczaka
- kilogram piersi z kurczaka
- 200 gramów wątroby drobiowej
- 4 średniej wielkości jajka
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, gałka muszkatołowa tarta i słodka papryka do smaku,
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki suszonego lubczyku

Czytaj także: Niedziela Palmowa, czyli „za sześć noc – Wielkanoc”

Przygotowanie:

1. Mięso ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, marchewki, lubczyku, soli, pieprzu oraz wątróbki przez około godzinę. Następnie wyjąć wszystkie składniki z wody i wystudzić.

2. Wszystkie ugotowane wcześniej składniki zmielić dwukrotnie w maszynce.

3. Do masy dodać łyżeczkę gałki muszkatołowej, jajka i smalec. Doprawić solą, pieprzem i łyżką słodkiej papryki.

4. Masę wyrabiać rękami do osiągnięcia jednolitej konsystencji.

5. Całość przełożyć do keksówki i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C.

JAJKA FASZEROWANE

W tym wypadku ograniczać nas może tylko wyobraźnia. Istnieją niezliczone kombinacje składników. Można wybrać swoje ulubione smaki i eksperymentować bez końca. Jednym z przykładowych przepisów są jajka faszerowane szynką i serem. Ich przyrządzenie zajmie nam nie więcej niż godzinę.

Składniki:

- 5 jajek
- 100 gramów szynki konserwowej pokrojonej w kosteczkę
- 40 gramów sera żółtego (np. gouda) startego na grubych oczkach
- majonez
- posiekana zielona cebulka
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie dwa plastry świeżego ananasa pokrojone w drobniejsze kawałki

Przygotowanie:

1. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu i obraniu delikatnie wyciągamy z nich żółtka i przekładamy do miski.

2. Rozcieramy żółtka i dodajemy do nich pozostałe składniki, a następnie łączymy całość w jednolitą masę o konsystencji zbliżonej do twarogu.

3. Tak powstałym farszem wypełniamy oddzielone wcześniej białka.

Czytaj także: Chcesz wykonać palmę wielkanocną i pisanki? Podpowiadamy, jak to zrobić
W tej gminie potrafią wić wielkanocne palmy


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZamów prenumeratę tygodnika Słowo Podlasia na 2026 rok
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: por. NosTreść komentarza: Dlatego, że po białoruskiej stronie Bugu polskie prawo nie działa, geniuszu.Data dodania komentarza: 18.12.2025, 22:57Źródło komentarza: Łowili na "szarpaka". Muszą zapłacić po blisko 3 tys. złAutor komentarza: Cezary WędkarzTreść komentarza: A dlaczego nie karaja szarpakowcow po Białoruskiej stronie Bugu . Ich też powinien polski sąd ukarać. Polska policja i straż graniczna powinna narobić zdjęć tych szarpakowców po Białoruskiej stronie. Pojechać na Białoruś złapać ich przywieść do Polski i surowo ukarać.Data dodania komentarza: 18.12.2025, 17:44Źródło komentarza: Łowili na "szarpaka". Muszą zapłacić po blisko 3 tys. złAutor komentarza: magister blokersTreść komentarza: A co tam w twojej śmiesznej budzie w Ortelu? Nie rozpadła się?Data dodania komentarza: 18.12.2025, 15:16Źródło komentarza: Chciał zażartować. Teraz odpowie przed sądemAutor komentarza: ???? - maniaku,Treść komentarza: A co trzeba mieć w głowie, aby pochwalać kradzież samochodu?Data dodania komentarza: 18.12.2025, 10:17Źródło komentarza: Chciał zażartować. Teraz odpowie przed sądemAutor komentarza: por. NosTreść komentarza: Przecież powinien mieć zabrane prawo jazdy i ponownie powinien być skierowany na kurs prawa jazdy . Ale najpierw na badania do lekarza . Przecież już w podstwówce uczą dzieci że nie zostawia się w aucie kluczyków i na dodatek włączony silnik . Matko strach na ulicę wychodzić .Data dodania komentarza: 18.12.2025, 08:13Źródło komentarza: Chciał zażartować. Teraz odpowie przed sądem
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama