Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 4 maja 2024 13:45
Reklama
Reklama

Kawa do ekspresu – jaką wybrać?

Ekspres do kawy to jeden z tych wynalazków ludzkości, którym bezwzględnie należy się nagroda Nobla. Nie w dziedzinie fizyki – pokojowa. Łatwo sobie wyobrazić jak wyglądałoby życie, przynajmniej z perspektywy wielkomiejskiej klasy średniej, gdyby porannej złości na cały świat nie łagodziła codzienna wizja rytuału z ekspresem do kawy w roli głównej.
Kawa do ekspresu – jaką wybrać?

To cała sekwencja uspokajających i kojących zmysły czynności, dzięki którym udaje nam się rano wypić kubek aromatycznego i zdrowego napoju, często z mleczną pianką, zamiast toczyć bitwę o dostęp do łazienki i ulegać porannej irytacji na wszystkich i wszystko dookoła. Kawa do ekspresu to jeden z tych zakupów, o których nie zapominamy nigdy; sama wizja jej braku o poranku jest wystarczającą koszmarna…

Robusta czy arabika?

A, to już kwestia gustu. Zobaczmy co o obu rodzajach kawy mówią jej znawcy. Arabica uznawana jest za szlachetniejszą i delikatniejszą w smaku. Jest też bardziej aromatyczna – ma blisko 60% więcej olejków eterycznych niż robusta. Dlatego właśnie espresso z arabiki będzie bardziej esencjonalne. Czasem parzymy kawę w ekspresie, a kolby leje się – takie odnosimy wrażenie - lura: wydaje się, że napar w kubku ma jedynie kolor kawy, a poza tym nie ma żadnej mocy. To na pewno nie arabika! Ta daje wrażenie smolistej czerni, ma lekką karmelową piankę utrzymującą się na powierzchni przynajmniej tak długo, aż dolejemy doń spienione mleko. W przypadku robusty napar jest mniej esencjonalny, ale nie oznacza to wcale, że użyte powyżej słowo „lura” ma cokolwiek wspólnego z jej jakością – to po prostu inny kolor, inna gęstość, inna pianka: tym razem gęsta i ciemniejsza. Robusta jest także bardziej gorzka i ma w sobie więcej kofeiny.

Którą wybrać? Kubki smakowe same podpowiedzą rozwiązanie. I może jeszcze zapotrzebowanie na kofeinę. Jednym wystarczy o poranku lekka kawa z mlekiem, drugim kopa dać musi duża czarna jak smoła – solidnego kopa…

A może mieszanka kaw?

Jest jeszcze opcja dla niezdecydowanych ;) - kawa do ekspresu w postaci mieszanki dwóch wyżej omówionych gatunków. Warto zaznaczyć, że w obrębie ich samych istnieje wiele odmian, niech was więc nie zdziwi mieszanka różnych odmian arabiki (zwykle od 5 do 8) czy różnych odmian robusty. Brzmi to trochę jak masło maślane – mieszanie arabki z arabiką – ale uwierzcie, że efekty bywają znakomite. Jedną z najprzyjemniejszych kwestii istnienia kawowych mieszanek jest ta, że aby znaleźć swoją ulubioną trzeba to robić metodą prób i błędów. Pomyślcie: ile smakowitych i aromatycznych filiżanek lub kubasów kawy musicie wypić, żeby odnaleźć ulubiony smak…? I nie ma, że boli – to poświęcenie, na które jesteście gotowi. Wyzwanie, któremu musicie podołać. Kawa, za kawą, kubek, za kubkiem. W celu przyspieszenia procesu poszukiwań dobrze znaleźć sklep z kawą – nie półkę w supermarkecie, ale właśnie mały sklepik specjalizujący się wyłącznie w kawie i potrzebnych do jej parzenia akcesoriach. Prawdopodobnie oprócz kawy swojego życia, znajdziecie w nim także sprzedawcę pasjonata, który będzie informował was o nowościach i chętnie dzielił się wiedzą.

Ziarnista czy mielona?

To wiemy wszyscy: najlepsza kawa to świeża kawa. Jeśli pijemy jej naprawdę dużo, warto zafundować sobie ekspres z młynkiem albo sam młynek i kupować kawę ziarnistą aby zmielić ją tuż przed parzeniem. Nawet jeśli wybierzemy duży worek ziaren, nie będą miały czasu na zwietrzenie. Czy kawa mielona jest gorsza? Skąd! Po prostu szybciej wietrzeje i traci aromat. Nawet przechowywanie jej w szczelnym opakowaniu nie daje gwarancji. Lepiej więc kupować ją w mniejszych opakowaniach i prędko zużywać. Wprawdzie osobnik na głodzie kawowym wypije wszystko, ale przecież w rytuale parzenia i picia kawy jedną z najważniejszych rzeczy jest przyjemność – a przyjemność z picia zwietrzałej kawy równa się zero.

Od czego zależy jakość kawy?

Od czego jeszcze zależy jakość kawy? Od kwestii od nas niezależnych: od sposobu uprawy, regionu z którego pochodzi, sposobu selekcji i obróbki ziaren. Istnieje wiele endemicznych odmian kawy – czyli takich uprawianych tylko w konkretnych rejonach świata. Próby przeniesienia, zaszczepienia upraw w innych skutkują pogorszeniem jakości kawowych ziaren. Ważne, żeby przed zbiorami wszystkie owce kawy zdążyły dojrzeć. Na plantacjach, na których zbiera się je ręcznie, zawsze czeka się na taki moment. W przypadku zbiorów maszynowych, często – nie. Teraz pora na wydobycie ziaren z łupin i proces ich obróbki. Można to zrobić na sucho (suszenie na słońcu) albo na mokro (płukanie w specjalnych basenach, fermentacja). Ta druga wersja jest lepsza: kawa do ekspresu przygotowana w taki sposób będzie smaczniejsza. Jeśli zaopatrujemy się w kawę ziarnistą, dobrze wybrać taką, na opakowaniu której będzie nie tylko data przydatności do spożycia ale też data palenia. Najsmaczniejsza jest kawa palona niedawno – lub jak wolicie: kupujemy opakowanie z nadrukowaną możliwie niedawną datą palenia.

Kawa do ekspresu to dla wielu z nas artykuł pierwszej potrzeby. Nie odbierajmy sobie jednak przyjemności poszukiwań. Szukajmy kawy nie tylko w osiedlowym sklepie czy supermarkecie. Znajdźmy taką, która otworzy nasze kubki smakowe na nowe doznania.

 

Artykuł sponsorowany


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama