Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 5 maja 2024 23:28
Reklama
Reklama

Potrawy wigilijne. Poznaj sprawdzone przepisy naszych gospodyń

Przedświąteczny tydzień to czas, w którym w domu unosi się zapach bożonarodzeniowych dań. Członkinie kół gospodyń wiejskich z gminy Sosnówka: "Pohorylanki", "Motwiczanka" i "Dworzanie" przedstawiają sprawdzone przepisy swoich babć i mam. Polecają m.in. kisiel gryczany, bigos wigilijny z grzybami, pierogi oraz uszka z kapustą i grzybami, a także makowiec w cieście cytrynowym.
Potrawy wigilijne. Poznaj sprawdzone przepisy naszych gospodyń
Kolacja wigilijna to szczególny czas. Członkinie kół gospodyń wiejskich z gminy Sosnówka: "Pohorylanki", "Motwiczanka" i "Dworzanie" przedstawiają sprawdzone przepisy na potrawy wigilijne

Autor: KGW "Pohorylanki"

W większości są to przepisy KGW w Pogorzelcu "Pohorylanki". Koło powstało we wrześniu 2021 r. Obecnie tworzą je 22 osoby. Są to zarówno panie jak i panowie. Są w różnym wieku, mają różne zainteresowania, wzajemnie się uzupełniają. 

Panie z KGW "Pohorylanki" proponują sprawdzone przepisy na wigilijne dania

– Głównym celem naszej działalności jest integracja mieszkańców wsi, poprzez organizowanie spotkań dla starszego i młodszego pokolenia oraz dla rodzin z dziećmi. Dzięki zaangażowaniu udało nam się zorganizować m.in. bal sylwestrowy i bal karnawałowy. Brałyśmy udział w Dożynkach Gminnych w Sosnówce i Bitwie Regionów. Uczestniczyłyśmy też w Pikniku Charytatywnym. Bierzemy udział w różnych warsztatach, szkoleniach oraz konkursach – mówi prezes koła Monika Kondraciuk. – Przed nami kolejne ważne wydarzenie - Wigilia u Pohorylanek. Na naszych stołach królować będą dania wigilijne: barszcz czerwony z uszkami, śledzie, bigos postny, ryba po grecku, karp, kutia oraz pierogi. Pierogi z kapustą i grzybami. Dania są przygotowane własnoręcznie przez gospodynie. A dla osłody przepyszne ciasta – dodaje Monika Kondraciuk.

Oto propozycje na wigilijny stół:

Kisiel gryczany – przepis

 
kisiel gryczany
Składniki:

• 1 kg kaszy gryczanej białej

• 5 l wody

• zakwas chlebowy lub kromka chleba razowego,

• sól,

• cebula,

• olej rzepakowy lub lniany

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną z zakwaską lub kromką chleba zalać ciepłą wodą i odstawić na noc w ciepłe miejsce. Kiedy kasza namoknie, całość zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa na jednolitą masę. Rozrobić masę z letnią wodą i całość przelać przez gęste sito. Otrzymaną masę przelać do garnka z grubym dnem, doprawić solą do smaku i gotować cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Kiedy masa będzie gęsta jak budyń przelać do naczyń i zostawić do ostygnięcia na 4-5 godzin. Kiedy kisiel przestygnie i stężeje, pokroić go na prostokąty. Podawać na zimno polany olejem i posypany solą. Można również posypać pokrojoną cebulką.

Celina Klimiuk – KGW Motwiczanka. Osobiście lubię kisiel gryczany na słodko – z olejem rzepakowym i cukrem.

Bigos wigilijny z grzybami – przepis
 
bigos wigilijny z grzybami
Składniki:

• 1 kg kapusty kiszonej

• 60 g grzybów suszonych

• 1 cebula

• kilka ziaren ziela angielskiego

• kilka listków laurowych

• sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie grzyby gotujemy przez ok. 25 minut, odcedzamy i kroimy w paseczki (wodę z gotowania zostawiamy). Pokrojoną drobno cebulę podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Kiszoną kapustę, płuczemy aby nie była mocno kwaśna, odcedzamy i zalewamy wodą w której gotowały się grzyby. Dodajemy pokrojone grzyby, podsmażoną cebulkę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku i gotujemy jeszcze do miękkości.

Celina Klimiuk – KGW Motwiczanka

Pierogi z kapustą i grzybami – przepis
 
pierogi z kapustą i grzybami

Farsz składniki:

• 1 słoik litrowy suszonych grzybów (ok. 100 g)

• 1 kg kiszonej kapusty

• 1 marchewka

• 1 pietruszka

• 3 łyżki oleju

• 3 cebule

Ciasto pierogowe składniki:

• 600 g mąki pszennej

• 1/2 łyżeczki soli

• 400 ml wrzącej wody

• 50 g masła

• Do podania: 3 cebule kilka łyżek oleju roślinnego

Farsz, sposób przygotowania:

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na całą noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę odcisnąć i ugotować do miękkości z dodatkiem soli do smaku (ok. 45 minut), dokładnie odcisnąć. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar (wykorzystać np. do zupy grzybowej). Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok. 1 cm średnicy (lub drobno posiekać na desce). Na patelni na oleju zeszklić cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystko razem, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto pierogowe, sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatać ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto włożyć do miseczki, szczelnie przykryć i odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na 4 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 minuty, ale najlepiej sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać z zeszkloną na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulą.

Monika Kondraciuk – KGW Pohorylanki

Uszka z grzybami – przepis
 
uszka z grzybami

Ciasto pierogowe składniki:

• 300 g mąki pszennej

• szczypta soli

• 200 ml wrzącej wody

• 30 g masła

Farsz grzybowy składniki:

• 40 g suszonych borowików lub podgrzybków

• 1 szklanka wody

• 1 cebula

• 2 łyżki masła lub oleju lnianego

• sól i drobno zmielony pieprz

Ciasto pierogowe, sposób przygotowania::

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatać ciasto aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto włożyć do miseczki i przykryć folią, odstawić na 30 minut. W międzyczasie nastawić grzyby na uszka i przygotować farsz.

Farsz grzybowy, sposób przygotowania:

Do małego garnka włożyć grzyby, zalać 1 szklanką wody, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Cebulę posiekać w malutką kosteczkę, włożyć na patelnię z dodatkiem masła lub oleju i zeszklić, co chwilę mieszając. Ugotowane grzyby przecedzić, pokroić wrzucić na patelnię z cebulą, doprawić solą i pieprzem i mieszając smażyć przez ok. 2 - 3 minuty. Gotowy farsz ostudzić i drobno poszatkować.

Uszka z grzybami, sposób przygotowania:

Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać, resztę trzymać pod przykryciem. Ciasto rozwałkować na cienki placek (około 2 mm), podsypując stolnicę i wałek mąką. Małą szklaneczką o średnicy 4,5 cm wycinać kółka, na środek nakładać po 1/3 łyżeczki farszu. Placek złożyć na pół z nadzieniem w środku. Zlepić brzegi, następnie połączyć dwa końce tworząc jakby pierścionek. Gotowe uszka układać na stolnicy lub blacie oprószonych mąką. Jeśli będą czekały dłużej niż 10 minut na ugotowanie, przykryć je ściereczką. Zagotować osoloną wodę, wkładać partiami uszka, gotować na umiarkowanym ogniu przez około 1-2 minuty (w zależności od grubości ciasta). Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach lub tacy zachowując odstępy. Po dokładnym osuszeniu można układać w pojemniczkach, pudełkach plastikowych i trzymać w lodówce do 3 - 4 dni. Można też zamrozić na dłużej. Podawać z barszczykiem czerwonym.

Monika Kondraciuk – KGW Pohorylanki

Zakwas z buraków – przepis
 
zakwas z buraków

 

Sposób przygotowania: Należy przygotować duże szklane naczynie (tutaj jest słój 4 litrowy). Wodę przegotować i wystudzić. Buraki pokroić w dowolne kawałki, raczej dość drobno,np. jak na frytki. Na dno słoja wrzucić 4-5 liści laurowych, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 4-5 pokrojonych ząbków czosnku, buraki a na wierzch umieścić kolejne ząbki czosnku. Zalać wodą z solą w proporcji: 1 łyżka soli kamiennej na litr wody. Przykryć ściereczką lub przykrywką z dostępem powietrza. Po kilku dniach na powierzchni pojawi się szum, należy go usunąć. Po 5-7 dniach zakwas jest gotowy, należy go zlać np. do butelek i przechowywać w lodówce ok. 3 tygodnie. Pić codziennie pół szklanki dla zdrowia. Podczas gotowania barszczu wigilijnego dodaję ok. 1itr zakwasu, dodaje on wytrawności tej tradycyjnej potrawie.

Barbara Rabczewska – KGW Dworzanie. Zakwas z buraków dodaję do barszczu wigilijnego a z samych buraków można przygotować sałatkę np. śledziową.

Składany piernik – przepis
 
składany piernik

Ciasto, składniki:

• 5 jaj

• 1 szkl. cukru

• 1 szkl. oleju

• 1 szkl herbaty (1 saszetka lipton)

• przyprawa do piernika

• 2 łyżeczki sody (płaskie)

• 1 szkl. miodu sztucznego

• 3 szkl. mąki

Sposób przygotowania:

Cukier z mąką, herbatą i miodem rozpuścić. Dodać żółtka, mąkę, sodę, przyprawę do piernika oraz ubitą pianę z białek. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Upiec 4 placki w temp. 160 stopni C.

Masa, składniki:

• 3 szkl mleka

• 3/4 szkl cukru

• ¾ szkl kaszy manny

Sposób przygotowania:

Z podanych składników ugotować budyń i ostudzić. Następnie wkręcić 1 kostkę masła.

• 1 słoiczek dżemu z czarnej pożeczki

Placki smarować cienko dżemem i masą budyniową. Wierzch polać polewą czekoladową.

Joanna Bartnik – KGW Pohorylanki

Ananasek – przepis
 
ananasek

Biszkopt, składniki:

• 4 jaja

• 4 łyżki cukru

• 4 łyżki mąki pszennej

• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Z podanych składników pieczemy biszkopt.

Masa budyniowa, składniki:

• 3 budynie waniliowe

• 1 kostka masla

• ½ szkl cukru

• sok z 3 cytryn

• sok z ananasów (1 puszka)

• 2 żółtka

• cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Połączyć sok z cytryn i ananasów, uzupełnić wodą do szklanek. Przelać do garnka i zagotować z cukrem. W ½ szkl wody roztrzepać budyń, żółtka i cukier waniliowy. Połączyć z wodą owocową i ugotować budyń. Przestudzony połączyć z rozkręconym masłem na gładką masę.

Masa śmietanowa, składniki:

• ½ l śmietany 30 proc.

• 4 łyżki cukru pudru

• 2 łyżki żelatyny (rozpuszczonej w ¼ szklanki wody)

Sposób przygotowania:

Śmietanę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać żelatynę. Na spód idzie ciasto biszkoptowe, na to wykładamy masę budyniową, następnie ananasy pokrojone w drobną kostkę i masa śmietanowa. Na masę śmietanową wykładamy herbatniki (można też użyć biszkoptów). Wszystko wykańczamy polewą.

Grażyna Wawryszuk – KGW Pohorylanki


Makowiec w cieście cytrynowym – przepis
 
makowiec w cieście cytrynowym

Składniki:

• 6 jaj

• 30 dkg mąki

• 30 dkg cukru

• 30 dkg margaryny

• 1 cytryna

• 1 proszek do pieczenia

Sposób przygotowania:

Margarynę, cukier i żółtka ucieramy, następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny. Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy.

Mak,składniki:

• 1 puszka maku

• 3 jajka

• ½ szkl cukru

Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku i wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. ½ ciasta nakładamy łyżką na dno formy do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę makową, następnie kładziemy pozostałe ciasto. Nie należy wyrównywać ciasta. Piec 50 min. w temp. 200 stopni C.

Grażyna Wawryszuk – KGW Pohorylanki

CZYTAJ TEŻ:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama