Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 09:09
Reklama
Reklama
Reklama

To było wielkie święto kultury ludowej

Plac Wolności zamienił się na jeden dzień w wielki Jarmark Jagielloński. Nie zabrakło stoisk z rękodziełem, regionalnych frykasów i historycznych pokazów. Rozegrano też Bitwę Regionów – Polska Smakuje.
To było wielkie święto kultury ludowej
Plac Wolności zamienił się na jeden dzień w wielki jarmark jagielloński. Nie zabrakło stoisk z rękodziełem, regionalnych frykasów i historycznych pokazów

Źródło: Parczewski Dom Kultury

Jarmark Jagielloński odbył się 21 lipca. Wydarzenie było promocją sztuki i rzemiosła. Organizatorem imprezy było Stowarzyszenie Kulturalny Parczew, a współorganizatorem – Parczewski Dom Kultury. Frekwencja dopisała i na miejsce przybyło wiele osób.

Pokazy i koncerty

– To już dwudziesta odsłona jarmarku. Nasze wydarzenie obfitowało w wiele atrakcji. Były inscenizacje rycerskie, warsztaty oraz pokazy w wykonaniu Chorągwi Zamku w Zawieprzycach. Na imprezie wystąpili też muzycy, prezentujący różne style muzyki folkowej, inspirowanej kulturą ludową, na tradycyjnych instrumentach oraz we współczesnych aranżacjach. Ponadto zebrani mogli posłuchać 12 lokalnych zespołów śpiewaczych i ludowych oraz uznanych folkowych kapel, m.in. Bum Bum Orkestar, Karolina Skrzyńska z zespołem – opowiada dyrektor Parczewskiego Domu Kultury, Krystyna Kodym

Nie zabrakło atrakcji dla dzieci. Jedną z nich był pokaz dawnych gier i zabaw, który wzbudził w najmłodszych uczestnikach jarmarku duże zainteresowanie.

Tego dnia na Placu Wolności w Parczewie czuło się ducha przeszłości
fot. Parczewski Dom Kultury

Bitwa Regionów 

W tym roku na jarmarku zaprezentowało się ponad 50 wystawców. Co ciekawe, każdy mógł spróbować regionalnych przysmaków, przygotowanych zgodnie z dawnymi recepturami. Imprezie towarzyszył bowiem konkurs kulinarny Bitwa Regionów – Polska Smakuje. Swoje frykasy zaprezentowało 20 kół gospodyń wiejskich. W tegorocznym regulaminie konkursu została wprowadzona istotna zmiana w stosunku do poprzednich edycji. Po raz pierwszy znalazł się w nim wymóg, aby przy przygotowaniu potrawy konkursowej wykorzystać przynajmniej jeden produkt regionalny, tradycyjny. I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Kuder w gminie Jabłoń "Drużyna sprzed Olszyny" ze swoim popisowym daniem "Udźcem indyka wronimi uszami i kapustą faszerowany pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym". Tym samym będzie reprezentowało powiat parczewski w etapie wojewódzkim konkursu.

PRZECZYTAJ TEŻ:

Koło Gospodyń Wiejskich z Kuder w gminie Jabłoń będzie reprezentowało powiat parczewski w etapie wojewódzkim konkursu. fot. Gmina Jabłoń

Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama