Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 07:36
Reklama
Reklama
Reklama

Klient zakaził się pasożytem? Sanepid zgłoszenia nie potwierdza

Do naszej redakcji dotarł sygnał od mieszkańca Międzyrzeca Podlaskiego, że po zjedzeniu dania z jednego z lokali na terenie miasta klienci zostali zakażeni pasożytem. Sanepid twierdzi, że takie zgłoszenie do instytucji nie wpłynęło, ale przeprowadzając kontrolę w jednym z punktów gastronomicznych wykryto nieprawidłowości "natury sanitarno-technicznej".
Klient zakaził się pasożytem? Sanepid zgłoszenia nie potwierdza
Po zjedzeniu dania w jednym z lokali w Międzyrzecu Podlaskim klienci mieli zakazić się pasożytem. Sanepid zgłoszenia nie dostał, ale kontrolę przeprowadził

Źródło: Pixabay/poglądowe

Do redakcji Słowa Podlasia zgłosił się mieszkaniec Międzyrzeca Podlaskiego, który opisał nam sytuację, dotyczącą jednego z lokali gastronomicznych na terenie miasta. Z jego relacji wynikało, że po zjedzeniu dania w punkcie ludzie zakazili się pasożytem. 

Skontaktowaliśmy się w tej sprawie z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Białej Podlaskiej. Sanepid twierdzi, że takiego zgłoszenia nie otrzymał. – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Białej Podlaskiej informuje, że nie wpłynęły zgłoszenia, dotyczące podejrzenia i rozpoznania zakażeń lub chorób zakaźnych, wywołanych pasożytami na terenie miasta Międzyrzec Podlaski – przekazuje Marcin Nowik, powiatowy inspektor sanitarny w Białej Podlaskiej. 

Sanepid jednak przeprowadził w grudniu kontrolę w jednym z lokali gastronomicznych na terenie Międzyrzeca Podlaskiego. 

– W zakładzie żywienia zbiorowego otwartego, mieszczącego się w Międzyrzecu Podlaskim w miesiącu grudniu została przeprowadzona kontrola sanitarna bieżąca. W wyniku przeprowadzonych czynności kontrolnych stwierdzono nieprawidłowości natury sanitarno-technicznej, naruszające przepisy prawa żywnościowego. W związku z powyższym, po wnikliwej analizie dokumentów zgromadzonych w sprawie, nakazano natychmiastowe unieruchomienie punktu małej gastronomii, do czasu usunięcia stwierdzonych uchybień – informuje państwowy powiatowy inspektor sanitarny Marcin Nowik.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama