Kilka faktów
W praktyce, spirulina to mikroalga, a więc nieduże żyjątko charakteryzujące się lekko niebieskawym zabarwieniem. Przybiera nitkowate, lekko cylindryczne kształty. Jako coś, co może sprawdzić się w roli suplementu włączanego do codziennego menu człowieka, spirulina zasłynęła mniej więcej w końcówce lat siedemdziesiątych minionego stulecia. Wtedy to algę stworzono z zastosowaniem biomasy Artthrospira. Dziś jej podgatunek platensis uchodzi za zdecydowanie najbardziej popularny rodzaj spiruliny wykorzystywanej w produktach uzupełniających dietę. Jest ona powszechna zwłaszcza na obszarze obu kontynentów amerykańskich, w Afryce i Azji. Do Europy wkroczyła stosunkowo niedawno, a w Polsce właśnie teraz zaczyna dominować, stopniowo przekonując do siebie coraz szersze grono zainteresowanych zdrowym żywieniem.
Ciekawy skład
W spirulinie znajduje się w ponad siedemdziesięciu procentach czyste białko. Tak dobrej jakości białka nie znajdziemy ani w mięsie wysokiej klasy, ani w żadnym produkcie z kategorii nabiału. Dzięki wspomnianemu składowi możliwe jest zatem bezproblemowe dostarczenie organizmowi ponad przeciętnej zalecanej porcji aminokwasów egzogennych, a mianowicie takich, które nie są możliwe do samoistnego wyprodukowania w organizmie ludzkim. Mowa tu przede wszystkim o takich substancjach jak cenne dla naszego zdrowia tryptofan, leucyna, izoleucyna, lizyna, metionina, walina, czy fenyloalanina. Algi mają w sobie także około siedmiu procent tłuszczu, w tym są to wartościowe kwasy tłuszczowe takie jaka kwas eikozapentaenowy, arachidowy czy linolenowy. Do tego dochodzi mnóstwo składników mineralnych i witamin z grupy B. Pierwiastki w jakie spirulina obfituje to wapń, magnez, sód, molibden, selen, beta-karoten.
Mnogość właściwości
Spirulina znakomicie oddziałuje na profil lipidowy. Jest w niej tak wiele istotnych składników prozdrowotnych, że ich skumulowanie prowadzi do redukcji stężenia triacylogliceroli. Ponadto, obniża ona frakcje LDL i cholesterol całkowity. Jest także pomocna w walce z otyłością, poprawia pracę mięśnia sercowego i normuje funkcjonowanie układu naczyniowego. Doskonale wpływa na gospodarkę węglowodanową. Normuje poziom glukozy. Umożliwia zahamowanie rozwoju choroby Parkinsona. Pełna antyoksydantów zabija wolne rodniki i spowalnia proces starzenia się. Jest nieocenionym stymulatorem wzrostu tak zwanego dobrego cholesterolu.
Sposób zastosowania
Wykorzystywana w lecznictwie i przemyśle spożywczym, wysokiej jakości spirulina jest jednym z najbardziej faworyzowanych produktów z działu „superfoods”. Dodatkowo, chwali ją sobie także branża kosmetyczna i rolnictwo ekologiczne. Ważne miejsce opisywana alga zajmuje także w sferze szeroko rozumianej farmaceutyki, bowiem jest to coraz chętniej wybierany suplement zbilansowanej diety, stąd nie powinno dziwić, że rekomendowane źródła dystrybucji wyrobów atestowanych typu sklepswanson.pl. posiadają certyfikowaną spirulinę najwyższej klasy. Rozpoczynając regularne zażywanie jakiegokolwiek dodatku do menu w postaci klasycznych suplementów, koniecznie powinniśmy zwrócić uwagę na zalecenia producentów dotyczące racjonalnego dawkowania. Wybieraj tylko sprawdzone wyroby i upewnij się, że w Twoim konkretnym przypadku nie ma żadnych przeciwwskazań dotyczących rozpoczęcia suplementacji.








![Autostrada A2. Kierowcy szykują się na otwarcie obwodnicy Siedlec [ZDJĘCIA] Autostrada A2. Kierowcy szykują się na otwarcie obwodnicy Siedlec [ZDJĘCIA]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-autostrada-a2-kierowcy-szykuja-sie-na-otwarcie-obwodnicy-siedlec-zdjecia-film-1766061486.jpg)








