Spółdzielnia socjalna “Razem” zorganizowała warsztaty na temat zdrowego odżywiania dzieci szkolnych i przedszkolnych w Centrum Aktywności i Integracji Społecznej w Strzakłach.
- Pomysł narodził się z tego, że spółdzielnia “Razem” przygotowuje posiłki dla szkół i przedszkoli z terenu gminy Międzyrzec Podlaski. Stwierdziliśmy, że dobrze by było aby pracownicy spółdzielni, dyrektorzy szkół, pracownicy placówek oświatowych i rodzice uczniów dowiedzieli się jak zdrowo odżywiać dzieci, ta wiedza zaowocuje w przyszłości - mówi Elżbieta Chodzińska prezes międzyrzeckiej spółdzielni socjalnej “Razem”.
Przyznaje też, że zainteresowanie wykładem było duże, więc ma nadzieję, że porady prelegentki Katarzyny Gubały zostaną wprowadzone w życie. - Jako spółdzielnia będziemy wprowadzać do posiłków jak najwięcej warzyw i owoców, by uczyć dzieci zdrowego odżywiania. Zwłaszcza, że jest tendencja by korzystać z fast foodów. Będziemy to robić małymi krokami, żeby dzieci się nie zniechęciły. Najważniejsze jest, żeby posiłki były smaczne, bo inaczej uczniowie nie będą chcieli jeść takich obiadów. Na początek wprowadzimy dzień zdrowego odżywiania raz w miesiącu - zapowiada Elżbieta Chodzińska.
Katarzyna Gubała ekspert kuchni roślinnej wyjaśnia, że spotkanie dotyczyło zdrowego żywienia wśród dzieci i było skierowane do kucharzy, kucharek przygotowujących posiłki dla najmłodszych oraz nauczycieli, dyrektorów szkół i rodziców uczniów.
- Zdrowe żywienie dzieci to bardzo trudny temat, gdyż coraz częściej dzieci jedzą fast foody, ale nie jest to jedzenie, które powinniśmy serwować dzieciom. Przez dwa lata zajmowałam się projektem, który dotyczył tego jak powinno wyglądać idealne dziecięce menu w restauracji, ale też w stołówce szkolnej. W ankietach zapytaliśmy 400 dzieci, co chciałyby jeść, ankiety zostały wypełnione bez obecności rodziców, więc były szczere. Okazało się, że dzieci chętnie będą jadły makaron z sosem pomidorowym, ale nie potrzebują do tego mięsa. Chętnie zjedzą kotlety, ale mogą być one w połowie mięsne, drugą część może stanowić ciecierzyca lub soczewica. Wśród dzieci królują naleśniki, pod różną postacią - mówi Katarzyna Gubała.
Dodaje, że poruszony został też temat spożywania słodyczy, gdyż dzieci zjadają go stanowczo za dużo, a jego dawki są przekraczane, nawet dwudziestokrotnie.
CZYTAJ TEŻ:













![Spowodował śmiertelny wypadek. Uciekł z miejsca zdarzenia [VIDEO] Spowodował śmiertelny wypadek. Uciekł z miejsca zdarzenia [VIDEO]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-spowodowal-smiertelny-wypadek-uciekl-z-miejsca-zdarzenia-1764673560.jpg)
![Parczewskie Smaki z Marką Lubelskie [LISTA LAUREATÓW] Parczewskie Smaki z Marką Lubelskie [LISTA LAUREATÓW]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-parczewskie-smaki-z-marka-lubelskie-lista-laureatow-1764579477.png)




Napisz komentarz
Komentarze