Cała inwestycja to koszt 100 tys. zł. W jej ramach wymieniono zużyty sprzęt kuchenny i odnowiono stołówkę w Szkole Podstawowej im. płk. Pil. Z. Krasnodębskiego w Woli Osowińskiej.
– Doposażono szkolną kuchnię w nowoczesne urządzenia gastronomiczne: piec konwekcyjno – parkowy wraz z okapem, taboret gazowy, zamrażarkę, lodówkę, meble ze stali nierdzewnej, termos, miksery, elektryczną maszynkę do mięsa, gofrownice. Zmiany oznaczają zautomatyzowanie pracy kuchni, zdrowe posiłki, szybszy czas przygotowywania potraw oraz bardziej urozmaicone menu – wylicza wójt Marcin Czyżak.
W ramach przedsięwzięcia: wymieniono szafki kuchenne na stoły wykonane ze stali nierdzewnej, kupiono szafy ze stali nierdzewnej na naczynia oraz szafę i regał magazynowy, stanowisko obróbki cieplnej zyskało piec konwekcyjno-parowy z okapem i taboret gazowy, kupiono zamrażarkę oraz lodówkę, 3 gofrownice, 2 miksery oraz 1 elektryczną maszynką do mięsa, termosy stalowe 25 l, stoły przyścienne ze stali nierdzewnej, blaty robocze oraz zlewozmywaki, zainstalowano okap z silnikiem.

Szkoła chce wykorzystać możliwości, by przygotowywane posiłki odpowiadały oczekiwaniom dzieci i rodziców. Temu posłużyła ankieta, w której pytano rodziców, co dzieci lubią jeść. – Ucieszyliśmy się, ponieważ odpowiedzi pokrywały się z daniami, które rzeczywiście serwujemy w szkole. Jedyną niespodzianką były ,, tosty”, które być może zaserwujemy raz w roku szkolnym, skoro dzieci je tak lubią – zapowiada dyrektor Zespołu Placówek Oświatowych Agnieszka Zając, dodając, że „ tosty nie są tak zdrowe jak inne posiłki”.
Dyrektor zaznacza, ze proces dopasowywania menu do preferencji żywieniowych uczniów, trwał.
- Rzeczywiście przez lata dostosowywaliśmy nasze szkolne menu do oczekiwań dzieci. Zwracaliśmy uwagę na to, jak dzieci jedzą dany posiłek. Co lubią? Największą popularnością cieszą się produkty mączne, pierogi, naleśniki, a w każdy piątek – ryba. Oczywiście będziemy doskonalić repertuar potraw i słuchać głosu rodziców.
Nowoczesna kuchnia usprawni przygotowywanie posiłków dla przedszkolaków, uczniów podstawówki i szkoły średniej. - Cieszymy się, ponieważ dzięki nowemu wyposażeniu będziemy mogli przygotowywać zdrowe, pełnowartościowe posiłki. Proces przygotowywania potraw stanie się szybszy i bardziej higieniczny – zapewnia dyrektor Zając.
Modernizacja kuchni to nie wszystko, bo budynek ZPO w czasie wakacji przeszedł lifting, m.in. odświeżono sale językowe.
Zaangażowanie finansowe w szkołę jest zasadne, bo rośnie liczba dzieci do niej chodzących. – W roku szkolnym 2025/2026 naukę w ZPO rozpocznie 199 uczniów, 83 przedszkolaków i 116 uczniów podstawówki. Dawno nie mieliśmy tak obiecujących liczb – mówi dyrektor. - To dobrze rokuje i stwarza perspektywy na przyszłość. Być może wrócą do naszej szkoły podwójne klasy, czyli dwa oddziały w jednym roczniku.












![Spowodował śmiertelny wypadek. Uciekł z miejsca zdarzenia [VIDEO] Spowodował śmiertelny wypadek. Uciekł z miejsca zdarzenia [VIDEO]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-spowodowal-smiertelny-wypadek-uciekl-z-miejsca-zdarzenia-1764673560.jpg)
![Parczewskie Smaki z Marką Lubelskie [LISTA LAUREATÓW] Parczewskie Smaki z Marką Lubelskie [LISTA LAUREATÓW]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-parczewskie-smaki-z-marka-lubelskie-lista-laureatow-1764579477.png)





Napisz komentarz
Komentarze