Cała inwestycja to koszt 100 tys. zł. W jej ramach wymieniono zużyty sprzęt kuchenny i odnowiono stołówkę w Szkole Podstawowej im. płk. Pil. Z. Krasnodębskiego w Woli Osowińskiej.
– Doposażono szkolną kuchnię w nowoczesne urządzenia gastronomiczne: piec konwekcyjno – parkowy wraz z okapem, taboret gazowy, zamrażarkę, lodówkę, meble ze stali nierdzewnej, termos, miksery, elektryczną maszynkę do mięsa, gofrownice. Zmiany oznaczają zautomatyzowanie pracy kuchni, zdrowe posiłki, szybszy czas przygotowywania potraw oraz bardziej urozmaicone menu – wylicza wójt Marcin Czyżak.
W ramach przedsięwzięcia: wymieniono szafki kuchenne na stoły wykonane ze stali nierdzewnej, kupiono szafy ze stali nierdzewnej na naczynia oraz szafę i regał magazynowy, stanowisko obróbki cieplnej zyskało piec konwekcyjno-parowy z okapem i taboret gazowy, kupiono zamrażarkę oraz lodówkę, 3 gofrownice, 2 miksery oraz 1 elektryczną maszynką do mięsa, termosy stalowe 25 l, stoły przyścienne ze stali nierdzewnej, blaty robocze oraz zlewozmywaki, zainstalowano okap z silnikiem.

Szkoła chce wykorzystać możliwości, by przygotowywane posiłki odpowiadały oczekiwaniom dzieci i rodziców. Temu posłużyła ankieta, w której pytano rodziców, co dzieci lubią jeść. – Ucieszyliśmy się, ponieważ odpowiedzi pokrywały się z daniami, które rzeczywiście serwujemy w szkole. Jedyną niespodzianką były ,, tosty”, które być może zaserwujemy raz w roku szkolnym, skoro dzieci je tak lubią – zapowiada dyrektor Zespołu Placówek Oświatowych Agnieszka Zając, dodając, że „ tosty nie są tak zdrowe jak inne posiłki”.
Dyrektor zaznacza, ze proces dopasowywania menu do preferencji żywieniowych uczniów, trwał.
- Rzeczywiście przez lata dostosowywaliśmy nasze szkolne menu do oczekiwań dzieci. Zwracaliśmy uwagę na to, jak dzieci jedzą dany posiłek. Co lubią? Największą popularnością cieszą się produkty mączne, pierogi, naleśniki, a w każdy piątek – ryba. Oczywiście będziemy doskonalić repertuar potraw i słuchać głosu rodziców.
Nowoczesna kuchnia usprawni przygotowywanie posiłków dla przedszkolaków, uczniów podstawówki i szkoły średniej. - Cieszymy się, ponieważ dzięki nowemu wyposażeniu będziemy mogli przygotowywać zdrowe, pełnowartościowe posiłki. Proces przygotowywania potraw stanie się szybszy i bardziej higieniczny – zapewnia dyrektor Zając.
Modernizacja kuchni to nie wszystko, bo budynek ZPO w czasie wakacji przeszedł lifting, m.in. odświeżono sale językowe.
Zaangażowanie finansowe w szkołę jest zasadne, bo rośnie liczba dzieci do niej chodzących. – W roku szkolnym 2025/2026 naukę w ZPO rozpocznie 199 uczniów, 83 przedszkolaków i 116 uczniów podstawówki. Dawno nie mieliśmy tak obiecujących liczb – mówi dyrektor. - To dobrze rokuje i stwarza perspektywy na przyszłość. Być może wrócą do naszej szkoły podwójne klasy, czyli dwa oddziały w jednym roczniku.


![Zalesie. Przedszkolaki dekorowały pierniki [ZDJĘCIA] Zalesie. Przedszkolaki dekorowały pierniki [ZDJĘCIA]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-zalesie-przedszkolaki-dekorowaly-pierniki-zdjecia-1765796280.jpg)
![Rossosz. Mieszkańcy zasiedli do wigilii [ZDJĘCIA, FILM] Rossosz wigilia kiermasz](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-rossosz-mieszkancy-zasiedli-do-wigilii-zdjecia-film-1765795122.jpg)





![Biała Podlaska. Odeszli do wieczności [14-12-2025] Biała Podlaska. Odeszli do wieczności [14-12-2025]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-biala-podlaska-odeszli-do-wiecznosci-14-12-2025-1765697551.jpg)



![Mister AWF 2025 wybrany! [GALERIE ZDJĘĆ] [WIDEO] mister awf 2025 zwycięzca Jakub Stradczuk wybory miss biała podlaska](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-galerie-zdjec-wideo-1765472025.jpg)




Napisz komentarz
Komentarze