To już siódmy rok, gdy w ZSR w Woli Osowińskiej rusza pierwsza klasa o profilu mleczarskim. Z tym kierunkiem zawodowe plany postanowiło w tym roku związać 13 nowych uczniów. – To młodzi ludzie, którzy zdecydowali się związać swoją przyszłość z branżą mleczarską i od tego roku będą nie tylko zdobywać wiedzę teoretyczną, lecz także odbywać praktyki zawodowe i zajęcia praktyczne w Spomleku w Radzyniu Podlaskim – zapowiada Aneta Mostowiec, rzecznik prasowy SM Spomlek.
Pomysł stworzenia tego kierunku w technikum, to inicjatywa SM Spomlek. Zespół Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej podjął rękawicę. Współpraca Spomleku i ZSR rozpoczęła się we wrześniu 2019 roku stworzeniem klasy o profilu technik przetwórstwa mleczarskiego. Spomlek w ramach współpracy zaoferował zajęcia praktyczne w swoim zakładzie. Chce, by młodzi technicy poznawali branżę od strony firmy, w której być może kiedyś będą pracować. W programie zajęć przewidziano wizyty studyjne w gospodarstwach rolnych.
- Partnerstwo to ma na celu stworzenie solidnych podstaw edukacyjnych i zawodowych dla młodzieży, która w przyszłości będzie mogła znaleźć zatrudnienie w mleczarniach. W dobie niedoboru wykwalifikowanych pracowników na rynku pracy, jest to szczególnie istotne przedsięwzięcie. Spółdzielnia, mimo wdrażania nowoczesnych technologii i automatyzacji procesów produkcyjnych, wciąż potrzebuje kompetentnych specjalistów do obsługi zaawansowanych maszyn i urządzeń – argumentowała Aneta Mostowiec.
Uczniowie klas, którym patronuje Spomlek mogą też liczyć na stypendia dla najlepszych. W tym roku, podczas inauguracji nauki Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek wręczyła stypendia trzem uczniom technikum, którzy osiągnęli najwyższe średnie ocen. Otrzymali je uczniowie klasy II: Paulina Mateusiak, Rafał Kulik, Szymon Koczkodaj.
- Każdy z nich otrzyma wsparcie w wysokości 2000 zł rocznie. To wyraz uznania dla ich dotychczasowej pracy i motywacja do dalszego rozwijania wiedzy oraz pasji – informuje Aneta Mostowiec.
Jak informowała rzeczniczka SM Spomlek przy okazji poprzednich edycji stypendialnych, stypendia mają na celu wsparcie dalszej edukacji młodzieży i motywację do kontynuowania nauki oraz doskonalenia umiejętności w zakresie przetwórstwa mleczarskiego. – Mamy nadzieję, że to wsparcie będzie dla uczniów realną pomocą w nauce, a jednocześnie zachętą do dalszych sukcesów i pogłębiania zainteresowań związanych z przetwórstwem mleczarskim – dodaje rzecznik Mostowiec.
Dzięki współpracy szkoły z lokalnym przemysłem młodzież ma szansę łączyć naukę z praktyką, zdobywać cenne doświadczenie i przygotować się do pracy w nowoczesnym sektorze mleczarskim. Wieloletnia współpraca szkoły ze Spomlekiem sprawia, że absolwenci technikum płynnie przechodzą z ławki szkolnej do pracy w spółdzielni.
CZYTAJ TEŻ:












![Spowodował śmiertelny wypadek. Uciekł z miejsca zdarzenia [VIDEO] Spowodował śmiertelny wypadek. Uciekł z miejsca zdarzenia [VIDEO]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-spowodowal-smiertelny-wypadek-uciekl-z-miejsca-zdarzenia-1764673560.jpg)
![Parczewskie Smaki z Marką Lubelskie [LISTA LAUREATÓW] Parczewskie Smaki z Marką Lubelskie [LISTA LAUREATÓW]](https://static2.slowopodlasia.pl/data/articles/sm-4x3-parczewskie-smaki-z-marka-lubelskie-lista-laureatow-1764579477.png)





Napisz komentarz
Komentarze