Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 09:56
Reklama
Reklama
Reklama
Kolejni stypendyści SM Spomlek

Kierunek mleczarstwo ma kolejnych adeptów

W tym roku po raz kolejny ZSR w Woli Osowińskiej otworzył klasę technikum o kierunku przetwórstwo mleczarskie. Do oddziału współtworzonego z SM Spomlek przyszło 13 uczniów.
Kierunek mleczarstwo ma kolejnych adeptów
Oto kolejni stypendyści SM Spomlek

Źródło: SM Spomlek

To już siódmy rok, gdy w ZSR w Woli Osowińskiej rusza pierwsza klasa o profilu mleczarskim. Z tym kierunkiem zawodowe plany postanowiło w tym roku związać 13 nowych uczniów. – To młodzi ludzie, którzy zdecydowali się związać swoją przyszłość z branżą mleczarską i od tego roku będą nie tylko zdobywać wiedzę teoretyczną, lecz także odbywać praktyki zawodowe i zajęcia praktyczne w Spomleku w Radzyniu Podlaskim – zapowiada Aneta Mostowiec, rzecznik prasowy SM Spomlek. 

Pomysł stworzenia tego kierunku w technikum, to inicjatywa SM Spomlek. Zespół Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej podjął rękawicę. Współpraca Spomleku i ZSR rozpoczęła się we wrześniu 2019 roku stworzeniem klasy o profilu technik przetwórstwa mleczarskiego. Spomlek w ramach współpracy zaoferował zajęcia praktyczne w swoim zakładzie. Chce, by młodzi technicy poznawali branżę od strony firmy, w której być może kiedyś będą pracować. W programie zajęć przewidziano wizyty studyjne w gospodarstwach rolnych. 

- Partnerstwo to ma na celu stworzenie solidnych podstaw edukacyjnych i zawodowych dla młodzieży, która w przyszłości będzie mogła znaleźć zatrudnienie w mleczarniach. W dobie niedoboru wykwalifikowanych pracowników na rynku pracy, jest to szczególnie istotne przedsięwzięcie. Spółdzielnia, mimo wdrażania nowoczesnych technologii i automatyzacji procesów produkcyjnych, wciąż potrzebuje kompetentnych specjalistów do obsługi zaawansowanych maszyn i urządzeń – argumentowała Aneta Mostowiec.

Uczniowie klas, którym patronuje Spomlek mogą też liczyć na stypendia dla najlepszych. W tym roku, podczas inauguracji nauki Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek wręczyła stypendia trzem uczniom technikum, którzy osiągnęli najwyższe średnie ocen. Otrzymali je uczniowie klasy II: Paulina Mateusiak, Rafał Kulik, Szymon Koczkodaj. 

- Każdy z nich otrzyma wsparcie w wysokości 2000 zł rocznie. To wyraz uznania dla ich dotychczasowej pracy i motywacja do dalszego rozwijania wiedzy oraz pasji – informuje Aneta Mostowiec. 

Jak informowała rzeczniczka SM Spomlek przy okazji poprzednich edycji stypendialnych, stypendia mają na celu wsparcie dalszej edukacji młodzieży i motywację do kontynuowania nauki oraz doskonalenia umiejętności w zakresie przetwórstwa mleczarskiego. – Mamy nadzieję, że to wsparcie będzie dla uczniów realną pomocą w nauce, a jednocześnie zachętą do dalszych sukcesów i pogłębiania zainteresowań związanych z przetwórstwem mleczarskim – dodaje rzecznik Mostowiec.

Dzięki współpracy szkoły z lokalnym przemysłem młodzież ma szansę łączyć naukę z praktyką, zdobywać cenne doświadczenie i przygotować się do pracy w nowoczesnym sektorze mleczarskim. Wieloletnia współpraca szkoły ze Spomlekiem sprawia, że absolwenci technikum płynnie przechodzą z ławki szkolnej do pracy w spółdzielni.

CZYTAJ TEŻ:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama