Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 14:36
Reklama
Reklama
Reklama

Jak wybrać dobry węgiel - poradnik

Węgiel jest nadal bardzo popularny w Polsce. Koszty ogrzewania budynku tym paliwem stałym są niższe od gazu i prądu. Warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy zakupie węgla, bo wysokiej jakości produkt pozwoli zaoszczędzić więcej pieniędzy, przez cały okres grzewczy.
Jak wybrać dobry węgiel - poradnik

Węgiel i jego najważniejsze parametry 

Węgiel posiada kilka parametrów, które wpływają na jego jakość. Warto zwrócić uwagę na: zawartość siarki, kaloryczność, wilgotność, zawartość popiołu i spiekalność.  

Wartość opałowa jest jedną z najważniejszych informacji dotyczącą węgla. Określa ona wydajność paliwa, czyli ile energii otrzymamy ze spalania. Im wyższa kaloryczność, tym więcej ciepła uzyskamy. Wartość opałowa i ciepło spalania są dwiema różnymi wartościami. Czasami producenci umieszczają na warku informację o cieple spalania, która jest zawsze wyższa niż kaloryczność. Jest to zabieg marketingowy i może być mylący dla konsumenta.  

Spiekalność jest wartością decydującą o bezawaryjnej pracy pieca retortowego. O zdolności tworzenia spieków informuje wskaźnik RI. Wysoka spiekalność prowadzi do gromadzenia się popiołu na palniku retortowym i w rezultacie do zmniejszenia efektywności spalania. W piecach retortowych zaleca się stosowanie węgla o spiekalności 0-30 RI. 

Ilość siarki w węglu informuje o szkodliwości paliwa dla środowiska. Wysoki wskaźnik siarki powoduje również szybsze korodowanie w kominie i kotle, co skraca jego żywotność. Niską zawartością siarki charakteryzuje się popularny ekogroszek. Można go kupić w każdym składzie opału. Wysoką jakością z pewnością cechuje się ekogroszek podlaskie. Firmy na tym terenie posiadają gęstą sieć dystrybucyjną.  

Zawartość popiołu informuje o ilości popiołu powstającej podczas spalania. Im wyższa wartość, tym częściej należy czyścić popielnik.  

Parametr wilgotności informuje o zawartości wody w węglu. Im mniejsza wilgotność, tym paliwo lepiej się spala. Mówi się nawet, że węgiel warto kupować w słoneczny dzień, bo bryły będą lżejsze.

Najpopularniejsze rodzaje węgla 

Orzech – jest to typ węgla kamiennego. Jego granulacja waha się w przedziale 20-80 mm, więc uważany jest za tzw. węgiel gruby. Charakteryzuje się długim i jasnym płomieniem przy spalaniu. Posiada wysoką wartość opałową, dzięki czemu jest bardzo wydajny.  

Ekogroszek – jest to paliwo stałe produkowane z wysokiej jakości węgla. Charakteryzuje się niską zawartością wody i spiekalnością RI < 15. Jego granulacja waha się od 5 do 25 mm. Stosuje się go w kotłach ekologicznych w tym retortowych.  

Piec i węgiel 

Kocioł i rodzaj węgla są organizmami, które muszą ze sobą współgrać. Producenci pieców informują jaki rodzaj węgla nadaje się do konkretnego modelu. Odpowiednie dopasowanie paliwa stałego gwarantuje jego maksymalne wykorzystanie. Ważne jest, by instalacja grzewcza była sprawna. Najnowsze kotły automatyczne osiągają sprawność rzędu 80-90%. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama