Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 2 maja 2024 13:20
Reklama
Reklama

Czerwiec warzywami stoi. Gotujemy sezonowe potrawy

Wiosną półki sklepowe uginają się od sezonowych warzyw i owoców. W czerwcu królują przede wszystkim młode ziemniaki, świeże ogórki, fasolka szparagowa i agrest. Jak wykorzystać je, przyrządzając uwielbiane, tradycyjne potrawy? Podajemy kilka prostych porad.
Czerwiec warzywami stoi. Gotujemy sezonowe potrawy

Autor: iStock

Młode ziemniaki trzeba traktować w wyjątkowy sposób

Swój najlepszy smak uwalniają gotowane w całości, ale trzeba poświęcić im trochę więcej uwagi. Zamiast obierać delikatną skórkę, należy zetrzeć ją delikatnie, np. szorstką, czystą ścierką. To podstawa wiosennego obiadu. Można przyrządzić je, np. gotując tradycyjnie w osolonej wodzie lub piekąc ok. godziny zawinięte w folię aluminiową w 180 st. C. z ulubionymi, suszonymi ziołami. Zamiast mięsa, warto podać z młodymi ziemniakami jajko sadzone na maśle – wystarczy roztłuc je nad patelnią z rozgrzanym tłuszczem i smażyć ok. 4 minuty, aż zetnie się białko a żółtko zgęstnieje.

Sezonowe dodatki

Kiedy wiemy już jak przyrządzić bazę z ziemniaków i jajka, czas wybrać dodatki. Czerwiec obfituje w świeże ogórki i fasolkę szparagową. Można podać je w tradycyjnej formie lub nieco urozmaicić.

Świetnym pomysłem będzie znana wszystkim mizeria. Świeże ogórki obieramy i ścieramy na podłużnym ostrzu tarki. W ten sposób powstają plasterki. W podstawowej wersji wystarczy doprawić je do smaku cukrem, sokiem z cytryny i solą, a na koniec dodać śmietanę lub jogurt naturalny. W wersji bogatszej mizeria doskonale smakuje również z posiekanym koperkiem, pokrojoną drobno zieloną cebulką i szczypiorkiem, świeżą rzodkiewką, pokrojoną w cienkie krążki świeżą cukinią i czerwoną papryką posiekaną w drobną kostkę. Niektórzy dodają też starte różyczki brokuła i kalafiora, poszarpane liście sałaty lub prażone ziarna słonecznika. Tu nie ma ograniczeń. Możemy eksperymentować z ulubionymi dodatkami do woli.

Fasolka szparagowa doskonale łączy się smakowo z lubczykiem. A do tego jest łatwa w przygotowaniu. Należy poodcinać jej końcówki z obu stron, a następnie ugotować w osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Tradycyjnie podaje się ją z zasmażką (masło podsmaża się na patelni z bułką tartą). Proponujemy jednak zamiast tego dodać do ciepłego warzywa dwie łyżki prawdziwego masła i łyżkę suszonego lubczyku. To bardzo lekkie i przyjemne połączenie, a przyprawa ta uznawana jest za jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków, dlatego popołudnie po takim obiedzie może być wyjątkowo przyjemne.

Do picia kompot z agrestu

Wiosenny obiad jest już gotowy, dlatego warto przygotować do picia coś wyjątkowego. Najprostszy będzie kompot z sezonowego agrestu, który nie tylko doskonale smakuje, ale jest również źródłem wielu witamin i innych wartości odżywczych. Aby go przygotować, trzeba owoce umyć, wrzucić do wrzątku i gotować jeszcze przez ok. 15 minut z dodatkiem cukru. Woda musi zakrywać owoce, a im więcej ich użyjemy, tym smak będzie bardziej wyrazisty.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
KOMENTARZE
Autor komentarza: czy ty ty?Treść komentarza: Czy ty normalny jesteś? Jakby tam było przedszkole? Albo Twoja Matka szła?Data dodania komentarza: 01.05.2024, 22:22Źródło komentarza: Odebrała prawko. Tego samego dnia jej auto dachowałoAutor komentarza: ewaTreść komentarza: na pewno warto też informować że skuteczniej będzie zabezpieczać się przed nieplanowaną ciążą np tabletkami z estetrolem w składzie i w tedy antykoncepcja awaryjna nie będzie wcale potrzebnaData dodania komentarza: 01.05.2024, 12:20Źródło komentarza: Plan B na tabletkę dzień po. Od maja, ale bez lekarzaAutor komentarza: JozekTreść komentarza: Zaloze sie ze z blogoslawienstwem Jakubowskiego Radzyn bedzie dumnie obchodzil parade rownosci i inne inicjatywy lobby homoseksualnego :-DData dodania komentarza: 01.05.2024, 09:48Źródło komentarza: Czego nie zrobę? Nie zmienię szacunku do tradycjiAutor komentarza: czy → tTreść komentarza: P O CO. Po co dochodzenia? Policja nie ma nic do roboty? Poszkodowani, jeśli oskarżą, to może wtedy - wsiadali pod prymusem, przeecież. Nauki nigdy dość. Ta nauka, jest dość tania, a właściwie zysk, bo eliminacja szrocika. Zdrówka życzę. Będzie Pani, dobrym kierowcą. Gdzie się nauczyć, dachowania, no gdzie. Na Kursie. A nie, tam uczą, że właśnie się przepisy zmieniły w tym tygodniu. PoRD. PrzepraszamData dodania komentarza: 01.05.2024, 09:46Źródło komentarza: Odebrała prawko. Tego samego dnia jej auto dachowałoAutor komentarza: czyt →tTreść komentarza: Drewno!. Jednak palenie w kominkach, to marnotrastwo. KOcioł, daje około 3x więcej energii do instalacji z tego samego paliwa. W kominku, ucieka w komin. Taka jest prawda. Ten sezon paliłem drewnem i pół tony węgla~. Drewno, nadal jest ECO i chyba nie da się demagogicznie odwrócić rozsądku. w Tym temacie.Data dodania komentarza: 29.04.2024, 16:53Źródło komentarza: Czekają nas olbrzymie podwyżki cen gazu. Chyba jeszcze nigdy takich nie było
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama