Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 grudnia 2025 20:09
Reklama baner reklamowy word biała podlaska
Reklama

Przepisy na ciasta jednomiskowe

Nie trzeba znać się na wszystkim, a ochota na małe co nieco dopada czasami chyba każdego. Dla łasuchów, którzy nie czują się zbyt pewnie w towarzystwie piekarnika, przygotowaliśmy propozycje najprostszych przepisów na ciasta. Wystarczy jedna miska, mikser i kilka podstawowych składników.
Przepisy na ciasta jednomiskowe

Autor: iStock

Zasada jest prosta. Składniki z każdego przepisu trzeba wrzucić do miski, wymieszać za pomocą miksera na jednolitą masę i piec w formie o dowolnym kształcie około godziny, w 170 stopniach. Dla pewności warto pod koniec sprawdzić, za pomocą patyczka, czy ciasto w środku nie jest surowe.

Składniki na ciasto jogurtowe:

- 350 gramów mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- pół szklanki oleju,
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- cukier puder do udekorowania po upieczeniu.

Składniki na ciasto czekoladowe:

- dwie szklanki cukru,
- dwie szklanki mąki pszennej tortowej,
- 60 gramów gorzkiego kakao,
- szklanka mleka o temperaturze pokojowej,
- pół szklanki oleju,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- szklanka wody,
- jedna płaska łyżka proszku do pieczenia,
- jedna mała łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 2 jajka.

Składniki na ciasto cytrynowe:

- 3 jajka,
- szklanka cukru pudru,
- sok z dwóch całych cytryn,
- otarta skórka z cytryn, które wyciskamy,
- 1/3 kostki margaryny do pieczenia,
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- jedna płaska łyżka proszku do pieczenia,
- jedno opakowanie 200 gramów śmietany kwaśnej 18 proc,
- cukier puder do udekorowania gotowego wypieku.

Składniki na ciasto z jabłkami:

- 10 czubatych łyżek mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- 100 ml oleju,
- 3 duże jajka,
- paczka cukru wanilinowego,
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 kilogram jabłek pokrojonych w kosteczkę,
- cukier puder do udekorowania po upieczeniu.

Składniki na ciasto marchewkowe:

- szklanka mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 duże jajka,
- jedna szklanka oleju,
- jedna łyżeczka aromatu waniliowego,
- cztery średnie marchewki starte na drobnych oczkach,
- garść posiekanych orzechów włoskich,
- jedna łyżka cynamonu,
- cukier puder do posypania gotowego wypieku.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZamów prenumeratę tygodnika Słowo Podlasia na 2026 rok
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama