Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 09:53
Reklama
Reklama
Reklama

Radzyń Podlaski: Między pieprzem i wanilią

Już po raz 35. mieszkańcy Radzynia Podlaskiego mieli okazję poznać niezwykłe ciekawostki ze świata, dzięki opowieściom kolejnego podróżnika, który odwiedził miasto. Tym razem słuchali historii Jędrzeja Majki.
Radzyń Podlaski: Między pieprzem i wanilią

Autor: fot. Powiat Radzyński

Gość spotkał się z radzynianami na Skwerze Podróżników w ramach „Radzyńskich Spotkań z Podróżnikami”. - Publiczność dowiedziała się wielu ciekawostek o przyprawach, które niejednokrotnie mogą posłużyć za scenariusz filmowy – relacjonuje pomysłodawca radzyńskiego cyklu Robert Mazurek. - Na początek Jędrzej Majka omówił pieprz. Dowiedzieliśmy się czym rożni się ta przyprawa pochodząca z Indii, Kambodży czy Wietnamu, a także jak powstają jej odmiany – pieprz czarny, czerwony, zielony. Zaskoczeniem dla wszystkich było odkrycie, że pieprz ziołowy nie ma nic wspólnego z tą przyprawą. Najwięcej uwagi Jędrzej Majka poświecił cynamonowi. Przywiózł ze sobą jego kilka rodzajów. Mówił o wanilii, obecnie drugiej najdroższej przyprawie na świecie, gałce muszkatołowej i goździkach. Podróżnik wiele uwagi poświęcił kwestii podrabiania przypraw. Przestrzegał też przed kupowaniem gotowych mieszanek i zmielonych przypraw.

Wśród słuchaczy znalazło się 20 szczęśliwców, których gość obdarował swoja książką „Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat” opatrzoną dedykacją. Od organizatorów spotkania otrzymał natomiast pamiątkowy medal „Radzyńskich Spotkań z Podróżnikami” oraz karykaturę autorstwa Przemysława Krupskiego.

Spotkanie odbyło się na początku lipca.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama