Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 14:20
Reklama
Reklama
Reklama

Gmina Sosnówka: Talerz miśnieński Kraszewskiego i srebrna filiżanka wielkiego pisarza

Muzyczna uczta na początek spotkania, potem spora dawka wiedzy i coś dla zmysłów smaku. Tak można podsumować wydarzenie „W gościnie u Kajetana Kraszewskiego” zorganizowane w Muzeum im. J.I. Kraszewskiego w Romanowie. – Chcieliśmy pokazać, że sztuka kulinarna przekazywana z pokolenia na pokolenie stała się częścią kultury narodowej – mówi dyrektor muzeum Krzysztof Bruczuk.
Gmina Sosnówka: Talerz miśnieński Kraszewskiego i srebrna filiżanka wielkiego pisarza

Autor: Muzeum J.I. Kraszewskiego w Romanowie

Wydarzenie odbyło się 19 września, w ramach obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa. Do romanowskiego muzeum przybyło wielu gości, zarówno z gminy Sosnówka, jak i spoza niej. Uroczystość rozpoczęła się od koncertu „Bialskiego Jazz Trio”, który zachwycił zgormadzoną publiczność. Kolejnym ciekawym punktem była prelekcja pn. „Tradycje kulinarne XIX-wiecznych dworów szlacheckich”. Zebrani goście zapoznali się z wciąż obecnymi tradycjami polskich stołów i ze zwyczajami panującymi na dworach szlacheckich w dziewiętnastym stuleciu. – Niezwykłe znaczenie miała gościnność i otwartość, która trwa do dzisiaj, na przykład pod postacią dodatkowego nakrycia przy wigilijnym stole. Także chleb w kulturze polskiej ma głęboką symbolikę. Od najdawniejszych czasów był w Polsce świętością – mówi autorka prelekcji i adiunkt muzeum Mariola Jeruzalska.

Prelegentka opowiedziała o kolejności i sposobie podawania potraw, o hierarchii przy stole i o symbolice „szarego końca”. Zwróciła też uwagę, na piękno XIX-wiecznych zastaw, porcelanowych pater czy szklanych żardinier. – Wyjątkowe miejsce w każdym dworze miała apteczka zawierająca lekarstwa, nalewki, suszone zioła i produkty luksusowe, takie jak: bakalie, szafran czy imbir – dodaje Mariola Jeruzalska. Słuchacze zapoznali się również z nazwami ziół leczniczych i ich ponadczasowym zastosowaniem. Usłyszeli też o tradycji produkcji piwa i pieczenia pierników. Podczas podsumowania prelegentka zwróciła uwagę na znaczenie XIX-wiecznych książek kucharskich i poradników dla gospodyń, stanowiących inspirację także dla współczesnych zwolenników rodzimej kuchni. Recenzję jednego z takich dzieł pt. „Dwór wiejski” Karoliny z Potockich Nakwaski napisał Józef Ignacy Kraszewski.

Cały artykuł przeczytacie w papierowym i elektronicznym wydaniu Słowa Podlasia z 28 września


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama