Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 08:47
Reklama
Reklama
Reklama

Przed nami Bialski Festiwal Sękaczy. Będzie pysznie!

Przed nami Bialski Festiwal Sękaczy. To wydarzenie, które od lat przyciąga nie tylko mistrzów tradycyjnych wypieków, ale też grono łasuchów, którzy podczas imprezy mogą posmakować tych pysznych ciast, od wielu lat stanowiących znak rozpoznawczy naszego regionu. Słowo Podlasia jest patronem medialnym festiwalu.
Przed nami Bialski Festiwal Sękaczy. Będzie pysznie!
VIII Bialski Festiwal Sękaczy odbędzie 25 września w Kodniu. Nie zabraknie takich elementów, jak pokaz wypieku sękacza oraz prezentacji stoisk z wypiekami

Źródło: www.powiatbialski.eu

Już 25 września, tym razem w Kodniu, odbędzie się VIII Bialski Festiwal Sękaczy. Oficjalne otwarcie imprezy przez starostę bialskiego Mariusza Filipiuka oraz wójta gminy Kodeń Jerzego Trocia zaplanowano na godz. 12:00. Pół godziny później rozpocznie się część artystyczna, a na scenie zaprezentują się zespoły i lokalni artyści. Odbędzie się też oczywiście pokaz wypieku sękacza. 

Przypomnijmy, że festiwal od lat przyciąga mistrzów tych tradycyjnych wypieków, którzy biorą udział w konkursie na "Najpiękniejszy i najsmaczniejszy sękacz". Nie inaczej będzie tym razem, a laureatów poznamy o godz. 17:00. 

Przez cały czas trwania imprezy będą prezentowane stoiska z sękaczami, a uczestnicy będą mogli posmakować pysznych wypieków oraz porozmawiać z ich wykonawcami. Być może uchylą oni rąbka tajemnicy i podzielą się przepisem na ciasto zwane często również baumkuchenem/bankuchenem. 

Nie zabraknie też pokazów rękodzieła artystycznego. Będzie również prezentacja strojów ludowych w ramach projektu „Działania na rzecz ożywienia południowego Podlasia”.

CZYTAJ TEŻ: Od lat leczy nasze zwierzęta. Dziś sam walczy z chorobą i potrzebuje naszej pomocy!

Organizatorami Bialskiego Festiwalu Sękaczy są Starostwo Powiatowe w Białej Podlaskiej oraz Gmina Kodeń.

Kilka słów o sękaczu. Dobry sękacz przygotowany jest z najlepszych produktów, z prawdziwego masła, z mąki bardzo dobrej jakości, wiejskich jaj, świeżej cytryny. Do jego wypieku sękacza należy używać  drewna olchowego. Swój charakterystyczny wygląd ciasto zawdzięcza sposobowi pieczenia. Gotowy sękacz ma kształt stożka z nieregularnymi wypustkami, podobnymi do sopli, które powstają wskutek spływania nadmiaru ciasta w trakcie obracania rożna. W przekroju wypiek przypomina natomiast pień ściętego drzewa – grubsze warstwy jasnego ciasta są podzielane ciemnymi, cieniutkimi warstwami przypieczonego ciasta. Po wypieczeniu sękacz ma złocisto-bursztynowy kolor, przechodzący w brązowy. Od ponad 100 lat z wypieku tych ciast słyną mieszkańcy wsi Huszcza w gminie Łomazy. Historia sękacza w jego obecnej postaci sięga prawdopodobnie średniowiecza! Więcej ciekawostek na temat ciasta, dowiecie się z pewnością podczas Bialskiego Festiwalu Sękaczy, na który serdecznie zapraszamy.

PRZECZYTAJ:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Agnieszka 16.09.2022 19:01
Uwielbiam😋😋😋

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama