Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 5 maja 2024 08:37
Reklama
Reklama

Potrawy pań z powiatu bialskiego zachwyciły na kulinarnym konkursie! Są nominacje do "Perły 2023"

Za nami kolejna edycja konkursu kulinarnego ph. "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów", która odbyła się w minioną niedzielę w Janowcu. Swoje potrawy i produkty zaprezentowali tam mieszkańcy województwa lubelskiego, w tym również powiatu bialskiego. Panie z KGW w Łobaczewie Małym, Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach oraz Paulina i Danuta Pietrusik i ich "Frykasy z Kodnia" zdobyły uznanie komisji konkursowej i wróciły z kilkoma nagrodami. Trzy dania otrzymały również nominację do tytułu "Perła 2023". Gratulujemy!
Potrawy pań z powiatu bialskiego zachwyciły na kulinarnym konkursie! Są nominacje do "Perły 2023"
Zadowolone z udziału w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" mogą być reprezentantki powiatu bialskiego. Wróciły z wieloma nagrodami

Źródło: Zamek w Janowcu - oddział Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym/Facebook

Przypomnijmy, celem prestiżowego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów", jest odkrywanie polskich smaków, ich identyfikacja, dokumentacja i zachowanie lokalnych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie. Organizatorzy pragną również zachęcić rolników i właścicieli lokalnych firm – obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych – do czerpania z bogatej spuścizny kulinarnej Lubelszczyzny i wykorzystania jej do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.

Przedmiotem konkursu są żywnościowe produkty regionalne, czyli surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

Nasze gospodynie potrafią gotować!

XXII edycja ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną odbyła się 6 sierpnia w Janowcu.

Podczas zmagań fantastycznie zaprezentowały się panie z powiatu bialskiego.

W kategorii "Najlepsza potrawa regionalna" II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich  w Łobaczewie Małym za zupę zalewajkę kresową oraz krąpielniki nadziewane kurkami. III miejsce w tej samej kategorii zajęła natomiast Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach, działająca w ramach Gminnego Ośrodka Kultury w Białej Podlaskiej, za zupę ogórkową na żeberkach oraz bliny żytnie na zakwasie z zasmażką.

Zadowolone z wyników konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" mogą być panie z Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach (fot. GOK Biała Podlaska)

W kategorii “Najlepszy regionalny produkt żywnościowy” pochodzenia zwierzęcego I nagrodę komisja przyznała Marcie Stefaniuk z KGW w Łobaczewie Małym za suma w zalewie octowej (podkategoria produkty i przetwory z ryb). Wyróżnienie w tej kategorii, otrzymała Paulina Pietrusik “Frykasy z Kodnia” za ozorki wieprzowe.

Takie pyszności serwowały m.in. miłośniczki kulinariów z pracowni w Perkowicach (fot. GOK Biała Podlaska)

W kategorii wyroby cukiernicze I nagrodę otrzymała Jolanta Gawryluk z KGW w Łobaczewie Małym za szczodraki, a wyróżnienie Paulina Pietrusik za pokrzywę do zupy.

W kategorii napoje regionalne (podkategoria napoje bezalkoholowe) I nagroda trafiła do Urszuli Nowickiej z Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach za kompot wigilijny z suszonych owoców.

Natomiast w kategorii inne produkty regionalne I nagroda powędrowała do Pauliny Pietrusik za kiełbasę domową z kaszy jęczmiennej ze słoniną, a wyróżnienie otrzymała Jadwiga Prokopiuk za paprykę faszerowaną kapustą kiszoną.

Powalczą o "Perłę 2023"

Organizatorem kulinarnych zmagań jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, która w trakcie konkursu przyznała nominacje do nagrody "Perła 2023" produktom nagrodzonym we wcześniejszych edycjach. Spośród nominowanych Kapituła Krajowa Konkursu wybierze produkty, które będą odznaczone statuetką "Perła 2023".

W tym przypadku sukcesem również mogą pochwalić się panie z naszego regionu, bo nominację do tej prestiżowej nagrody otrzymały: Danuta i Paulina Pietrusik i ich „Frykasy z Kodnia” za danie frykas kodeński – pasztet wątróbkowy, Jolanta Gawryluk z KGW w Łobaczewie Małym i jej grzyby po wiejsku oraz Urszula Nowicka z Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach i jej danie kołacz z jagłami.

Z kilkoma nagrodami z konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" wracają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łobaczewie Małym (fot. Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego i Zespół Łobaczewianki/Facebook)

– Nasze specjały tatarskie, Kresów Wschodnich i kuchni żydowskiej cieszyły się zainteresowaniem turystów. W konkursie zajęłyśmy dwa pierwsze miejsca w kategorii produkt regionalny za szczodraki i suma w zalewie octowej. Nasze koło otrzymało również wyróżnienie za paprykę faszerowaną kiszoną kapustą, drugie miejsce w kategorii "gastronomia" za zupę zalewajkę kresową i krąpielniki oraz nominację do "Perły 2023" za grzyby po wiejsku. Wspaniała atmosfera, wspaniali ludzie i wspaniały zespół. Dziękujemy organizatorom! – przekazują panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łobaczewie Małym.

Krajowy Finał XXII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" odbędzie się 30 września podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

Dodajmy, że od 2007 roku oficjalnym partnerem konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest Związek Województw RP. Marszałkowie województw wspierają rywalizację finansowo i co roku obejmują patronatami konkurs. Od pierwszej edycji patronat honorowy nad konkursem objął minister rolnictwa i rozwoju wsi.

CZYTAJ TAKŻE:

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama