Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 21 grudnia 2025 17:32
Reklama
Reklama

Czas przygotować się na nadchodzące lato - jak wybrać najlepszy grill ogrodowy?

Zazwyczaj ciepłe, majowe dni są sygnałem do rozpoczęcia sezonu grillowego. Niektórzy zdążyli już zatęsknić na smakowitym mięsem czy warzywami z grilla. Obecnie na rynku istnieje ogromna liczba różnych modeli grillów, wśród których na szczególną uwagę zasługują grille węglowe.
Czas przygotować się na nadchodzące lato - jak wybrać najlepszy grill ogrodowy?

Jako amatorzy grilla powinniśmy zadbać o najwyższej jakości sprzęt, który będzie nam służył przez wiele sezonów umożliwiając sprawne przyrządzanie pysznych potraw. Na stronie internetowej https://www.top-grille.pl/category/grille-weglowe-5 znajdziemy pełną gamę wyjątkowych, innowacyjnych grillów węglowych stworzonych z myślą o amatorach grillowania ceniących najwyższą jakość i najlepszy smak. Wszystkie grille to wysokiej klasy urządzenia pozwalające na profesjonalne przygotowywanie potraw.

Najważniejsze cechy dobrego grilla ogrodowego – marka Weber exclusive

Dobrze zaprojektowany i wykonany grill pozwala na przygotowywanie wyśmienitych potraw w taki sposób, że zadowolą najbardziej wymagające podniebienie. Każdy grill węglowy marki Weber składa się z kilku podstawowych elementów wykonanych z najwyższej jakości materiałów. Podstawa grilla powinna być przede wszystkim stabilna i trwała, aby stanowić podparcie dla całego mechanizmu. Warto również, aby grill był mobilny, dlatego rozważny zakup urządzenia na kółkach odpowiednio przytwierdzonych do ramy. Osłonięty popielnik zapobiega zanieczyszczaniu  otoczenia, a innowacyjny system czyszczący o nazwie one-touch umożliwia szybkie oczyszczenie grilla. Z kolei innowacyjny system rozpalania brykietu Snap-Jet ™ pozwala szybko rozpalić palenisko, a wbudowany w pokrywę grilla, precyzyjny termometr pokaże dokładną temperaturę panującą wewnątrz – w obszarze paleniska. Nowoczesny ruszt wykonany ze stali nierdzewnej wyposażono w uchylne boki oraz specjalny system GBS, a specjalnie wyprofilowana płyta izolacyjna  służy do wędzenia potraw. Bardzo ważnym elementem  grilla jest pokrywa, dzięki której możemy wybrać odpowiedni sposób przyrządzania potraw grillowych.

Metody przygotowywania posiłków na grillu węglowym

Istnieją dwie główne metody grillowania na grillu węglowym – pośrednia oraz bezpośrednia. Pierwszy sposób – pośredni dotyczy opiekania na grillu większych kawałków mięsa czy całych produktów, np. całego kurczaka czy ryb. Wówczas opiekanie na grillu trwa ponad pół godziny i przebiega w temperaturze ok. 180-200 °C, a węgiel drzewny lub brykiety powinny być ułożone po bokach paleniska, a wytapiany tłuszcz będzie skapywał na środek. Trzeba pamiętać, aby pokrywa grilla jest cały czas zamknięta, gdyż ciepło krążące we wnętrzu pozwala na równomierne opiekanie mięsa i innych potraw ze wszystkich stron. Druga metoda to bezpośredni sposób grillowania polegający na opiekaniu mniejszych kawałków, mięs czy kiełbas. W tym przypadku proces obróbki termicznej nie powinien przekroczyć 30 minut, gdyż odbywa się w wysokiej temperaturze ok. 280-290 °C. Opał układamy równomiernie, a produkty wkładamy na ruszt dopiero po osiągnięciu właściwej temperatury w palenisku. Ten sposób nie wymaga używania pokrywy, choć zazwyczaj proces opiekania potraw na grillu przebiega szybciej przy zamkniętym palenisku.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Najman2Treść komentarza: Nie widać żeby był chudyData dodania komentarza: 20.12.2025, 23:32Źródło komentarza: Napady na sklepy w gminie Drelów. Wójt apeluje o pomoc w ujęciu sprawcyAutor komentarza: por. Nos prawdziwy oryginalny 100%Treść komentarza: Ile byś zaświadczeń nie miał, to wraz będziesz przygłupim trollem i podszywaczem :DData dodania komentarza: 20.12.2025, 20:45Źródło komentarza: "Nasi" szaleją na siedleckich drogach. Prawa jazdy zatrzymaneAutor komentarza: SąsiadTreść komentarza: Niech jedzie z wiatrem we włosach. Tam gdzie wszyscy się kiedyś spotkamyData dodania komentarza: 20.12.2025, 17:27Źródło komentarza: Odszedł "niebieski brat" [ZDJĘCIA]Autor komentarza: Rafuś bezpłodny myśliwy.Treść komentarza: Za mało my myśliwi tego wystrzelali. Dać nam myśliwym prawo do strzelania bez limitu i okresów ochronnych do wszystkich łownych zwierząt które się ruszają. Wystrzelamy , wytrzebimy wszystko i przerobimy w kiełbasy. Będzie bezpieczniej na drogach .Pozdrawiam kolegów myśliwych i Darz Bór .Data dodania komentarza: 20.12.2025, 16:18Źródło komentarza: Kolizja z dzikiem na DW 815. Utrudnienia w ruchuAutor komentarza: por. NosTreść komentarza: Ja wiem najlepiej bo byłem badany w zakładzie psychiatrycznym i w zakładzie dla obłąkanych . Jestem normalny . Nie jestem obłąkany . Lekarz psychiatra w zakładzie dla obłąkanych stwierdził i wystawił i zaświadczenie że nie jestem stuknięty . Teraz chodzę po ulicach Białej wymac***ę tym zaświadczeniem , pokazuję ludziom na ulicy i krzyczę ........ Ludzie patrzcie mam zaświadczenie od psychiatry że nie jestem stuknięty !!!!!Data dodania komentarza: 20.12.2025, 15:00Źródło komentarza: "Nasi" szaleją na siedleckich drogach. Prawa jazdy zatrzymane
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama