Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 grudnia 2025 13:08
Reklama
Reklama

Bądź baristą w swoim domu: jak przygotować dobrą kawę?

Smaczna kawa wymaga ulubionych ziaren, dobrego ekspresu, wiedzy, umiejętności i miłości. Zwłaszcza, jeśli przygotowuje się ją dla kogoś ukochanego, czyli dla siebie lub kogoś bliskiego naszemu sercu. Oczywiście żartujemy, bo przecież w każdej filiżance kawy znajduje się odrobina miłości, a żeby nie ostygła, zdradzimy, jakie możliwości daje nam ekspres do kawy i jak przygotować kawę przy pomocy zaparzacza typu moka.
Bądź baristą w swoim domu: jak przygotować dobrą kawę?

Oczywiście żartujemy, bo przecież w każdej filiżance kawy znajduje się odrobina miłości, a żeby nie ostygła, zdradzimy, jakie możliwości daje nam ekspres do kawy i jak przygotować kawę przy pomocy zaparzacza typu moka.

Kawa z ekspresu kolbowego
Przygotowując kawę z mlekiem - latte lub cappucino – należy zwrócić uwagę na dwie podstawowe rzeczy: odpowiednio przygotowany napój i dobrze spienione mleko. To wymaga pewnej wiedzy i umiejętności. Należy postępować według określonego schematu. 

Przygotowanie kawy mielonej:

  • Świeżo zmieloną kawę należy wsypać do filtra (który zwany jest też kolbą) i delikatnie wstrząsnąć;
  • Kolbę umieścić na uchwycie tampera lub płaskiej powierzchni;
  • Odpowiednio ubić kawę w filtrze przy pomocy tampera – najpierw delikatnie, a po chwili mocniej (przez cały czas ręka powinna być prosta, nie można zginać nadgarstka);
  • Kobę umieścić w uchwycie ekspresu.

Przy spienianiu mleka najbardziej trzeba uważać na to, aby go nie przegrzać, tzn. jego temperatura nie powinna być wyższa niż 60°C (tu przydaje się specjalny termometr). Warto też wiedzieć, że zimne, tłuste mleko lepiej się spienia. 

 

Jak spienić mleko przy pomocy dyszy parowej:

  • Do naczynia, w którym będzie się spieniać, wlać zimne mleko;
  • Dyszę włączyć, wyłączyć i znów włączyć – to zapewni jej czystość;
  • Pod dyszę podstawić naczynie z mlekiem i tylko trochę ją w nim zanurzyć;
  • Słysząc dźwięk „ćwierkania“, zanurzyć dyszę głębiej. Dysza powinna być przy przedniej ściance naczynia.
  • Gdy pianka osiągnie temperaturę 60°C, wyłączyć dyszę.

Najprawdopodobniej za pierwszym razem się nie uda, bo ta umiejętność wymaga pewnej praktyki i wprawy. Ale po kilku razach poczujesz się jak prawdziwy barista.


Klasyczne parzenie kawy przy pomocy zaparzacza typu Moka
Chyba każdy kto pije kawę, chce rozkoszować się jej smakiem. Tej przyjemności doskonale służy urządzenie typu Moka (lub Mokka), więc jeśli jeszcze go nie wypróbowałeś, to już jest na to najwyższy czas. Zawsze trzeba pamiętać o tym, że świeżo zmielona kawa będzie mieć bogatszy smak i intensywniejszy aromat. Jeśli jednak posiadasz kawę mieloną wysokiej jakości, również nie powinieneś być zawiedziony.
Oto jak przygotowuje się to tradycyjne włoskie espresso: do spodniej części nalewamy wody, do środkowej części, czyli filtra (sitka) wsypujemy mieloną kawę (najlepiej, aby była średnio mielona) i podgrzewamy na małym ogniu. Najważniejsze, aby słysząc bulgotanie i „wzdychanie“, od razu zdjąć urządzenie ze źródła ciepła, więc lepiej uważaj, jeśli przeglądanie internetu za bardzo cię wciąga. 

Dodatkowe rady:

  • Używaj miękkiej, filtrowanej wody (nie mineralnej);
  • Idealna temperatura każdej kawy to 96 stopni Celsjusza;
  • Wszystkie akcesoria do przygotowywania kawy powinny być higieniczne, regularnie odkamieniane i czyszczone;
  • Wybierz odpowiedni stopień mielenia kawy: najbardziej uniwersalne jest mielenie średnie; grube pasuje do tradycyjnej „zalewajki“, a drobne – do mocnego espresso;
  • Kawa lepiej smakuje z ciepłego kubka. Niektóre ekspresy posiadają podgrzewacze do filiżanek, a jeśli twój takiego nie ma, zawsze możesz zagrzać kubek, wlewając do niego gorącą wodę.

 

Jeśli skorzystasz z tych porad i będziesz praktykował, pewnego dnia znajomi na pewno nazwą cię baristą. Wtedy sam będziesz mógł się uważać za kawowego mistrza!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Karol76 23.07.2019 15:03
Bardzo lubię kawę przygotowaną w profesjonalnymkolbowym ekspresie do kawy, jednak odkąd kupiłem automat JURA w sklepie Konesso.pl coraz rzadziej odwiedzam moją ulubioną kawiarnię.

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZamów prenumeratę tygodnika Słowo Podlasia na 2026 rok
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: por. NosTreść komentarza: Dlatego, że po białoruskiej stronie Bugu polskie prawo nie działa, geniuszu.Data dodania komentarza: 18.12.2025, 22:57Źródło komentarza: Łowili na "szarpaka". Muszą zapłacić po blisko 3 tys. złAutor komentarza: Cezary WędkarzTreść komentarza: A dlaczego nie karaja szarpakowcow po Białoruskiej stronie Bugu . Ich też powinien polski sąd ukarać. Polska policja i straż graniczna powinna narobić zdjęć tych szarpakowców po Białoruskiej stronie. Pojechać na Białoruś złapać ich przywieść do Polski i surowo ukarać.Data dodania komentarza: 18.12.2025, 17:44Źródło komentarza: Łowili na "szarpaka". Muszą zapłacić po blisko 3 tys. złAutor komentarza: magister blokersTreść komentarza: A co tam w twojej śmiesznej budzie w Ortelu? Nie rozpadła się?Data dodania komentarza: 18.12.2025, 15:16Źródło komentarza: Chciał zażartować. Teraz odpowie przed sądemAutor komentarza: ???? - maniaku,Treść komentarza: A co trzeba mieć w głowie, aby pochwalać kradzież samochodu?Data dodania komentarza: 18.12.2025, 10:17Źródło komentarza: Chciał zażartować. Teraz odpowie przed sądemAutor komentarza: por. NosTreść komentarza: Przecież powinien mieć zabrane prawo jazdy i ponownie powinien być skierowany na kurs prawa jazdy . Ale najpierw na badania do lekarza . Przecież już w podstwówce uczą dzieci że nie zostawia się w aucie kluczyków i na dodatek włączony silnik . Matko strach na ulicę wychodzić .Data dodania komentarza: 18.12.2025, 08:13Źródło komentarza: Chciał zażartować. Teraz odpowie przed sądem
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama