Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 30 kwietnia 2024 03:58
Reklama
Reklama baner reklamowy word biała podlaska

Gmina Milanów: Indie w Cichostowie

Zupa dhal z soczewicy, palak paneer oraz mango lasi. Są to tradycyjne indyjskie potrawy, które mieszkanki Cichostowa miały okazję osobiście przygotować.
Gmina Milanów: Indie w Cichostowie

 

W miejscowej świetlicy odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem „kuchnia indyjska”. Prowadził je Robert Sulkiewicz - restaurator, podróżnik, animator kultury oraz twórca i dyrektor siedmiu edycji Festiwalu Muzyki i Tradycji Klezmerskiej, który odbywał się w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą. Panie wysłuchały jego opowieści, następnie musiały przygotować przystawkę, danie główne oraz deser z wykorzystaniem hinduskich przypraw i produktów. Mieszkanki Cichostowa znakomicie poradziły sobie z tym zadaniem, na dodatek usmażyły jeszcze indyjskie placki poori. Warsztaty zorganizowało Stowarzyszenie Cichosz. Głównym celem spotkania było zaszczepienie wśród uczestników zdrowego sposobu odżywiania się oraz przekazanie im wiedzy dotyczącej doboru składników i technik kulinarnych stosowanych w Indiach. - Szkolenie z pewnością pobudziło wyobraźnię i kreatywność uczestniczek, ale to nie wszystko. Nasze mieszkanki poznały również zasady łączenia smaków i komponowania potraw – tłumaczy Konrad Dąbrowski ze Stowarzyszenia Cichosz.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama