Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 5 maja 2024 19:22
Reklama
Reklama

Powiat parczewski: Młodzież biła się na drobiowe smaki

Sara Piecyk i Adam Szypulski z klasy III Tz Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Parczewie zajęli drugie miejsce w etapie regionalnym konkursu kulinarnego „Bitwa na drobiowe smaki”. Do pierwszego miejsca zabrakło im zaledwie jednego punktu, ale wciąż mają szansę na udział finale krajowym. Liczą na tzw. dziką kartę.
Powiat parczewski: Młodzież biła się na drobiowe smaki

Rywalizacja trwała dwa dni. Pierwszego dnia młodzi kucharze musieli przygotować dwie potrawy „Wątróbkę a la foie gras w buraczanej galaretce” oraz „Perłowego kurczaka z orzechami”. Nasi uczniowie nie mieli sobie równych i awansowali do finału. Ostatnim zadaniem było przygotowanie kurczaka w cieście francuskim z musem kalafiorowym. Niestety musieli uznać wyższość konkurencji. Sara i Adam zajęli ostatecznie drugie miejsce, ale pierwszą lokatę przegrali o włos. Na finał krajowy z każdego regionu może pojechać tylko zwycięski zespół, ale sędziowie, którzy oceniali wyczyny młodych kucharzy mają prawo przyznać dziką kartę jednej z drużyn. Parczewianie mają nadzieję, że to właśnie im się poszczęści.

Jak sama nazwa wskazuje konkurs kręci się wokół dań, których głównych składnikiem jest drób. Głównym „bohaterem” jest więc kurczak, bo konkurs jest prowadzony przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, zaś sfinansowany został z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Jest też częścią kampanii, której celem jest zwalczanie mitów na temat szkodliwych właściwości drobiu wśród uczniów szkół ponadpodstawowych. Oprócz etapu kulinarnego odbyła się część edukacyjna – live cooking w wykonaniu mistrzów kuchni Łukasza Konika - głównego jurora i Bartłomieja Sarnowskiego z międzynarodowej organizacji Euro Toques. Był także wykład dietetyk Justyny Siwieli-Tomaszczyk oraz spotkanie z Maciejem Bujnikiem, dyrektorem biura KFHDiPJ.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama