Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 11:41
Reklama
Reklama
Reklama

Gmina Drelów: Okruchy z pańskiego stołu

Gospodynie z Żerocina zaprezentowały jesienno-zimowe kulinaria różnicujące dwa standardy dawnego życia. Stoły ukazujące codzienne menu chłopa i pana zostały przygotowane w Domu Tradycji Dwóch Kultur w ramach Festiwalu Kuchni Lokalnej podsumowującego projekt modernizacji i rozbudowy miejscowego domu ludowego.
Gmina Drelów: Okruchy z pańskiego stołu

Autor: Piotr Sinicki

Festiwal odbył się w minimalistycznej formie narzuconej przez reżim sanitarny. Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Żerocina przygotowały tego dnia od podstaw dwa regionalne jadłospisy ukazujące specyficzność posiłków serwowanych w dawnych czasach na stołach gospodarstwa chłopskiego i pańskiego dworu.

Dom ludowy wypełniły zapachy swojskich potraw: pieczonego chleba, smażonych racuchów, świeżo wyrobionego makaronu i wypieczonej gęsi. Każde danie przygotowano według tradycyjnych receptur przekazywanych z ust do ust kolejnym pokoleniom. Do wykonania potraw gospodynie wykorzystały produkty charakterystyczne dla sezonu jesiennego i wczesnozimowego. - Wykonanie takiego jadłospisu zajmuje dużo czasu, ponieważ każde danie było zrobione od podstaw. Sam wypiek chleba to kilka godzin, począwszy od rozczynu, przez rośnięcie ciasta i samo pieczenie. Podobnie ma się wykonanie makaronu czy smażonych racuchów - przybliża szczegóły przewodnicząca KGW Janina Waszczuk. (...)

Cały artykuł przeczytacie w papierowym i elektronicznym wydaniu Słowa Podlasia, z 15 grudnia


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama