Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 23:25
Reklama
Reklama

Bułgarskie podróże kulinarne

Radosław Bogusz z Leśnej Podlaskiej, student technologii żywności i żywienia człowieka na SGGW i miłośnik kuchni, który od wielu lat zgłębia tradycje kuchni regionalnej, wybrał się w podróż do Bułgarii. W rozmowie z nami opowiada o potrawach, których tam spróbował, i o tym, jak bardzo różnią się od tradycyjnych potraw polskich.
Bułgarskie podróże kulinarne

Kuchnia bułgarska jest różnorodna, bowiem wpływ na nią miały różne kuchnie bałkańskie, takie jak grecka, macedońska czy turecka. To kuchnia bogata w aromaty, zapachy, kolory i struktury produktów. Czego więc możemy się dowiedzieć po podroży kulinarnej Radka? – To kuchnia lekka, przyjemna i uważana za jedną ze zdrowszych w Europie. Jest na tyle specyficzna, że coś dla siebie znajdą miłośnicy potraw mięsnych i nie tylko. W siódmym niebie będą zdecydowanie wielbiciele kopru, gdyż koper jako główne zioło króluje na tamtejszych stołach. Znajdziemy je praktycznie w każdej potrawie – opowiada Radek.

Bułgarzy jedzą też dużo białego owczego sera i specjalnego kremowego jogurtu. Przygotowanie potraw jest dla Bułgarów niemalże rytuałem. – Jedzą aromatyczne mięso, m.in. cielęcinę i drób, głównie kurczaka, a także owoce morza. Używają też dużej ilości czosnku. Tam średnio na jednego Bułgara przypada około 1 kg przypraw. Jedzą też dużo papryki, pomidorów i nabiału – mówi.

Zdecydowanie warto zwrócić uwagę na letnie potrawy, szczególnie na sałatkę szopską (ogórek, pomidor, czerwona cebula, papryka z serem sirene). Ser sirene używany przez Bułgarów jest bardzo podobny do fety, tylko bardziej suchy. Ciekawostką jest fakt, że do tej pory trwa spór między Bułgarami a Grekami, skąd pochodzi ten ser. Bułgarzy twierdzą, że to oni go wymyślili, a Grecy im podwędzili, no i odwrotnie. Ser jest na tyle popularny i smaczny, że można go znaleźć w nietypowych połączeniach, np. z frytkami. Dodają go do każdego dania – wspomina Radek. 

Więcej na ten temat w elektronicznym i papierowym wydaniu Słowa nr 33.

Maciej Maciejuk

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZamów prenumeratę tygodnika Słowo Podlasia na 2026 rok
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama