Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 grudnia 2025 01:57
Reklama baner reklamowy word biała podlaska
Reklama

Krzesła drewniane w kuchni – dlaczego warto?

Drewno w stylizacji wnętrz nieodłącznie kojarzy się z klasyką. Buduje klimat, wprowadza do wnętrza porządek, ale też sprawdza się w kontekście czysto funkcjonalnym, gdyż jest trwałe, bezpieczne i w pewnym stopniu odporne na zanieczyszczenia. Czy krzesła drewniane w kuchni to dobre rozwiązanie? Dlaczego warto na nie postawić?
  • 29.12.2022 14:19
  • Autor: Grupa Tipmedia
Krzesła drewniane w kuchni – dlaczego warto?

Krzesła z drewna — rodzaje i gatunki drewna 

Na właściwości krzeseł drewnianych wpływ ma przede wszystkim gatunek drewna. Najpopularniejsze (i najlepsze) krzesła to te, które są wykonane z dębu. Nieprzypadkowo jest to drewno uważane za szlachetne, gdyż jest wytrzymałe i łatwe w utrzymaniu. W Polsce dużą popularnością — ze względu na obecność surowca — cieszą się meble sosnowe. Niestety, ich trwałość jest znacznie mniejsza niż w przypadku rozwiązań dębowych. Ciekawym rozwiązaniem są krzesła bukowe. Drewno to wyróżnia się ciekawą, bo czerwonawą barwą, która dodatkowo upstrzona jest różnego rodzaju prążkami. Z kolei kauczukowiec (już nie tak popularny w Polsce) cechuje się dużą wytrzymałością i odpornością na działanie pleśni. 

Czy warto postawić na krzesła drewniane w kuchennej aranżacji? 

Z pewnością krzesła z drewna będą — pod względem aranżacyjnym — świetnym dopełnieniem dla kuchennej stylizacji. Z powodzeniem można je wprowadzić do kuchni urządzonej w stylu rustykalnym lub angielskim. Meble drewniane doskonale zaadoptują się też w kuchniach klasycznych. Trzeba jednak pamiętać, że są one dosyć wrażliwe na wilgoć i znaczne różnice temperatur. Niezabezpieczone krzesła mogą pęcznieć i pękać, dlatego warto je zabezpieczyć lakierem. Dzięki niemu nie tylko wydłuży się ich żywotność, ale też — co równie ważne — meble te zostaną łatwo odświeżone i będą się prezentować niezwykle elegancko. 

Kiedy trzeba się poważnie zastanowić nad wyborem krzeseł drewnianych? 

Naturalne krzesła drewniane mają wiele zalet, aczkolwiek posiadają też swoje słabsze strony. Z tego powodu ich zakup powinny przemyśleć zwłaszcza te osoby, które: 

● posiadają zwierzęta w domu — krzesła wykonane z drewna są wrażliwe na oddziaływanie ich zębów, co jest problematyczne zwłaszcza w przypadku szczeniąt i kociąt, 
● nie mają czasu na kompleksowe utrzymanie mebli, gdyż drewno wymaga okresowej konserwacji, 
● dysponują silnie nasłonecznioną kuchnią — niektóre gatunki drewna nie są odporne na oddziaływanie promieniowania UV, w związku z czym warto pomyśleć o właściwym zabezpieczeniu mebli przed działaniem światła (w sprzedaży są gotowe preparaty, które tworzą powłokę anty-UV). 

Reasumując, krzesła drewniane w kuchni to świetny wybór, aczkolwiek wiąże się on z pewną odpowiedzialnością. Właściwa konserwacja, w tym lakierowanie, to klucz do pięknie prezentujących się mebli i to niezależnie od warunków otoczenia.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZamów prenumeratę tygodnika Słowo Podlasia na 2026 rok
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama