Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 5 grudnia 2025 07:53
Reklama
Reklama
Reklama
Warsztaty, koncerty, konkursy

Gmina Janów Podlaski. Zdradzali tajemnice ziół [GALERIA ZDJĘĆ]

Janowskie Święto Ziół 2025 przyciągnęło licznie wielbicieli ziołolecznictwa, a także folklorystycznej muzyki, którą można było usłyszeć dzięki przeglądowi zespołów ludowych południowego Podlasia. Nie zabrakło warsztatów, stoisk z rękodziełem i gotowania z Mateuszem Krojenką - finalistą siódmej edycji programu MasterChef.
Gmina Janów Podlaski. Zdradzali tajemnice ziół [GALERIA ZDJĘĆ]
- Dzień pełen atrakcji, radości i uśmiechu został bardzo dobrze odebrany przez uczestników - podsumowuje dyrektor GOK Renata Kaczmarek

Autor: Klaudia Matejek

- Janowskie Święto Ziół 2025 to wydarzenie, podczas którego na terenie głównej imprezy pojawiło się ponad 50 wystawców, a dodatkowo 20 kolejnych w ramach pierwszego etapu Bitwy Regionów - imprezy towarzyszącej, organizowanej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa we współpracy z organizatorami święta - mówi Renata Kaczmarek dyrektor GOK w Janowie Podlaskim.

Obejrzyj galerię zdjęć:

Na odwiedzających czekało wiele stoisk z ciekawym asortymentem, w tym z ręcznie robioną biżuterią oraz z obrazami, które prezentowali ich twórcy. Na scenie zaprezentowało się ponad 70 osób w ramach przeglądu zespołów ludowych południowego Podlasia. Wystąpili również goście z Ukrainy - zespół Faustyna, oraz zespół z Dorohuska.

- Wydarzenie urozmaiciło gotowanie na Wielkiej Patelni z udziałem Mateusza Krojenki - finalisty siódmej edycji programu MasterChef. Przygotowano około 700 porcji gulaszu dla uczestników. Dzień zakończyła potańcówka z kapelą Szwagry. Dopisała również pogoda, a z całego wydarzenia skorzystało około 4 500 osób - przekazuje Renata Kaczmarek.

Miłośnicy ziół mogli wziąć udział w warsztatach prowadzonych przez Alinę Chilkiewicz i Danutę Gryglas - dotyczących ziołolecznictwa, podczas których można było spróbować herbat ziołowych i poszerzyć swoją wiedzę. KGW Korniczanki z Anią Szpurą na czele przygotowało warsztaty „Zioła w kulinariach”, serwując m.in. racuchy z nagietkiem i pasty z dodatkiem ziół.

- Natalia Żurkowska z projektem „Zielona dusza” poprowadziła spotkania poświęcone dzikim roślinom jadalnym i dzikim ziołom, dzieląc się szeroką wiedzą z uczestnikami. Odbyły się także ciekawe warsztaty pszczelarskie przygotowane przez Pasiekę Nadbużańską - Agnieszkę i Andrzeja Urbanowiczów. Dzieci wykonywały świece z naturalnego wosku z dodatkiem ziół, a uczestnicy mogli skosztować różnych rodzajów miodu - informuje Renata Kaczmarek.

Impreza rozpoczęła się jarmarkiem o godzinie 10:00, a zakończyła o 22:00 wspólną potańcówką. - Dzień pełen atrakcji, radości i uśmiechu został bardzo dobrze odebrany przez uczestników - podsumowuje dyrektor GOK.

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama